Een eerlijk gelijkwaardig Nederland. Wij zijn voor. Jij ook?

Bonnie St. Claire in Even tot Hier: 'Dokter Chatbot, mijn eigen huisarts verwees me door naar jou'

  •  
04-12-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
1087 keer bekeken
  •  
Bonnie St. Claire in Even tot Hier: 'Dokter Chatbot, mijn eigen huisarts verwees me door naar jou'

Bonnie St. Claire: 'Dokter Chatbot, mijn eigen huisarts verwees me door naar jou'

© Even tot Hier

Er zijn veel te weinig huisartsen in ons land. En de huisartsen die er nog zijn kunnen de vraag niet meer aan: twee op de drie huisartsenpraktijken hebben een patiëntenstop. Is digitale zorg de oplossing?

In 2012 waren er zo'n 10.000 huisartsen, nu zijn dat er 13.000. En toch hebben we een tekort: hoe zit dat? Nou, ze krijgen veel meer ander werk: zoals administratieve taken. Daardoor houden ze minder tijd over voor de patiënten. Veel huisartsenpraktijken voelen zich genoodzaakt maatregelen te nemen, waaronder: patiëntenstops, overnamen van huisartsenpraktijken door commerciële bedrijven en de digitale huisarts. Maar ook met die noodgrepen lukt het hen nauwelijks de nodige zorg te leveren en de kwaliteit en toegankelijkheid ervan te waarborgen.

De werkdruk is ‘gigantisch’, volgens Evelien Vehof van Zembla. Onder andere door de enorme toename aan administratie. ‘Huisartsen zijn vaak nog maar de helft van hun tijd echt met de patiënt bezig; de rest van de tijd zijn ze kwijt aan patiënt-gerelateerde zaken, zoals: overleggen met collega’s, formulieren invullen en rondbellen – het wordt namelijk steeds moeilijker om patiënten door te verwijzen.’ Zo zijn artsen soms wel een halve dag bezig om voor een patiënt - die een doorverwijzing naar het ziekenhuis of verzorgingstehuis nodig heeft - een plek te vinden. ‘En dat gaat allemaal ten koste van de andere patiënten.’

Meer over dit onderwerp?

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.