Een eerlijk gelijkwaardig Nederland. Wij zijn voor. Jij ook?

Zijn mensen in de stad eerder depressief dan op het platteland?

  •  
30-08-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1116 keer bekeken
  •  
hernan-sanchez-kEFrAFKY6Sk-unsplash

© Hernan Sanchez - Unsplash

‘Als je in de stad woont, word je de hele tijd blootgesteld aan factoren die mogelijk slecht zijn voor je mentale gezondheid’, vertelt onderzoeker Junus van der Wal van het Centre for Urban Mental Health in Vroeg!. Is er een verband tussen waar je woont en hoe je je voelt?

Sinds 2008 woont meer dan de helft van de wereldbevolking in stedelijke gebieden. In 2050 zal dit oplopen naar twee derde, verwachten de Verenigde Naties. ‘Gegeven dat er steeds meer mensen in de stad wonen, vinden wij het heel belangrijk om goed te snappen wat het doet met mensen als je in de stad woont’, aldus Van der Wal. Heeft dit een ander effect op je mentale gezondheid dan wonen op het platteland?

Welke factoren in een stad kunnen leiden tot een depressie?
Depressie, angststoornissen en verslaving ‘lijken over het algemeen iets vaker voor te komen in landen waar meer dan vijftig tot zestig procent van de mensen in steden woont’, vertelt Van der Wal. Stedelijke factoren die het risico op een depressie kunnen verhogen zijn geluidsoverlast, luchtvervuiling en weinig groenvoorzieningen. Dat kan namelijk zorgen voor stress.

Ook diversiteit in een stad speelt een rol. 'In steden wonen over het algemeen meer mensen met een wat lagere sociaaleconomische status, die het misschien financieel moeilijk hebben’, vertelt de onderzoeker. ‘In sommige landen zie je ook dat mensen met een andere etnische achtergrond een hoger risico hebben op depressie.’

Welk verband is er tussen wonen in de stad en het hebben van psychische problemen?
Op basis van data uit meer dan 190 landen is gekeken naar het verband tussen verstedelijking en het voorkomen van deze stoornissen bij hun inwoners. Zo hebben mensen die geboren en getogen zijn in de stad een groter risico op een depressie, blijkt uit Scandinavisch onderzoek.

In de laagbouw aan de rand van de stad is de kans op een depressie het grootst, ontdekten Deense, Amerikaanse en Zweedse wetenschappers. Stadsbewoners hebben daarnaast gestrestere hersenen dan plattelandsmensen, volgens Duits onderzoek. ‘Dat verklaart mogelijk waarom inwoners van de stad zoveel vaker last hebben van schizofrenie, angststoornissen en depressies’, schrijft Joop.

Kan je beter op het platteland wonen dan in de stad?
Wonen in de stad hoeft overigens niet te betekenen dat dát de oorzaak is van een angststoornis, depressie of verslaving, vertelt het onderzoekscentrum waar Van der Wal bij betrokken is in Psychologie Magazine. ‘In de stad is het wel uitdagender om mentaal gezond te blijven, maar sommige mensen floreren er juist.’

Hoe blijven we mentaal gezond in een stad?
Om mentaal gezond te blijven in een stad, moet er voldoende natuur aanwezig zijn. Zowel groen als water. Dat valt te lezen in het boek Restorative Cities: Urban Design for Mental Health and Wellbeing. Daarnaast zijn een goede band met je buren, diversiteit en inclusiviteit, zintuigelijke prikkeling en voldoende speelmogelijkheden belangrijke factoren om een depressie bij inwoners te voorkomen.

Meer over dit onderwerp?

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de BNNVARA nieuwsbrief!

Gerelateerd

Meer over dit onderwerp