1 op de 11 jonge volwassenen (9 procent) tussen de 18 en 34 jaar loopt een hoog risico om een angststoornis of depressie te ontwikkelen. Dat blijkt uit onderzoek onder meer dan een half miljoen mensen. Dat is meer dan de 7 procent in 2016 en 6 procent in 2012. Het is niet duidelijk of er een verband is tussen deze stijging en de coronacrisis.
Elke vier jaar doen het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en de GGD'en onderzoek naar de gezondheid van Nederlanders. Uit het onderzoek van eind vorig jaar blijkt dat met name jong volwassenen tussen 18 en 34 jaar een hoog risico lopen op het ontwikkelen van een angststoornis of depressie, maar dat dit risico bij 35 plussers juist afneemt. In totaal heeft 6 procent van de Nederlanders grote kans op een angststoornis of depressie.
De risico's op het ontwikkelen van een angststoornis of depressie zijn het grootst bij mensen met een laag opleidingsniveau. Van hen loopt 15 procent hierop kans, terwijl dit bij mensen met hbo of een universitaire opleiding 5 procent is. Vrouwen hebben vaker een risico op zulke klachten dan mannen, en in stedelijke gebieden is de kans op deze problemen groter dan op het platteland. ANP
Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!