Mensen met psychische klachten nemen soms psychedelische drugs, zoals paddo’s, als hulpmiddel
© Marek Piwnicki – Pexels
Paddo’s, truffels, LSD, MDMA, ayahuasca of ketamine. Mensen met psychische klachten, zoals een depressie, angststoornis, posttraumatische stressstoornis of verslaving, nemen soms psychedelische drugs als hulpmiddel. Maar werkt trippen als therapie?
‘Ik heb een hele positieve ervaring met truffels’, vertelt oud-BNN-presentator Katja Schuurman in De Nieuws BV. Ze neemt microdoseringen van de psychedelische drugs, laat ze op Instagram weten. Dat leidt tot de nodige kritiek. Ze zou namelijk hallucinerende middelen promoten en de gezondheid van mensen in gevaar brengen, vindt Jellinek. Deze zorginstelling is expert op het gebied van middelengebruik en verslaving. Truffels vallen – in tegenstelling tot onder andere MDMA en LSD – niet onder de Opiumwet en zijn gewoon legaal verkrijgbaar in smartshops. 'Als je het op de juiste manier gebruikt, kan dat positieve effecten hebben op je mentale welzijn’, beweert Katja. Maar klopt dat wel?
Van het microdoseren van psychedelische drugs is nog niet vast te stellen dat het daadwerkelijk werkt, vertelt preventiemedewerker Jacqueline Krouwel van Jellinek. Vermoedelijk gaat het zelfs om een placebo-effect. ‘Wat voor de een werkt, werkt natuurlijk niet altijd voor de ander. (…) we houden de werking van psychedelica op psychische gesteldheid heel erg nauwlettend in de gaten.’
‘Psychedelica is eigenlijk een heel brede verzamelnaam. Dan gaat het om een groep verschillende stofjes, die allemaal als gemeenschappelijk kenmerk hebben dat ze ons bewustzijn veranderen’, vertelt Michiel van Elk, neurowetenschapper en psychedelica-onderzoeker, in De Nacht van BNNVARA.
Psychedelica zijn onderverdeeld in de volgende groepen:
Bij microdoseren neem je vaak, twee tot drie keer per week, een microdosering psychedelische drugs. Hoeveel een microdosering is, is overigens lastig vast te stellen. Volgens Jellinek is het ongeveer 5 tot 10% van wat je normaal gesproken zou gebruiken voor een trip. ‘Als je merkt dat de vloer begint te bewegen, of dat je patronen begint te zien, is het geen microdosis meer’, aldus Van Elk. ‘Dat is voor iedereen weer anders.’
Mensen gebruiken microdoseringen van psychedelische drugs om uiteenlopende redenen, vervolgt hij:
Ongeveer een derde van de mensen met een depressie heeft geen baat bij bestaande behandelmethoden, zoals het gebruik van antidepressiva. Psychedelische drugs zijn dan een mogelijke oplossing. De Werkgroep Therapeutische Toepassingen Psychedelica pleit voor psychedelica-ondersteunde therapie, omdat er een risico bestaat dat patiënten zelf gaan experimenteren met psychedelische drugs, zonder dat zij daar de juiste begeleiding bij krijgen.
‘Ik denk niet dat psychedelica zo simpel de oplossing bieden’, aldus Van Elk. Zowel hij als het Trimbos-instituut melden dat psychische problematiek zelfs kan verergeren door het gebruik van psychedelica, ondanks dat er over de langetermijnrisico's, bijwerkingen en therapeutische effecten nog weinig bekend is.
Toch kan iemand door een psychedelische trip ook tot nieuwe inzichten komen, bijvoorbeeld over de oorzaak van diens depressie, denkt Van Elk. ‘Maar als diegene daar niks mee gaat doen, niet heel hard gaat werken om dat inzicht te vertalen in zijn leven en geen veranderingen doet, zit die weer terug in de shit. Dan helpt zo’n ervaring helemaal niks.’ Volgens de neurowetenschapper en psychedelica-onderzoeker is het ook een kwestie van ‘heel veel therapie toepassen en allerlei inzichten uit de gedragspsychologie op iemand afvuren, voordat iemand zich daadwerkelijk echt beter kan gaan voelen. Psychedelica kunnen misschien bepaalde typen patiënten helpen, maar lang niet iedereen’.
Meer over:
psychedelica, psychedelische drugs, truffels, lsd, mdma, ketamine, ayahuasca, depressie, angststoornis, ptss, verslaving, de nieuws bv, na het nieuws, katja schuurmanMeld je snel en gratis aan voor de BNNVARA nieuwsbrief!