Een eerlijk gelijkwaardig Nederland. Wij zijn voor. Jij ook?

Hoe zijn jongeren de dupe van de coronacrisis?

  •  
21-06-2020
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
95 keer bekeken
  •  
Lege portemonnee
Donkere wolken aan de economische horizon: de werkloosheid stijgt sterk en faillissementen dreigen. Vooral jongeren lijken de rekening te gaan betalen. 

Grotere werkloosheid
Kassa meldt dat er in mei 16.000 werklozen bij zijn gekomen, waardoor Nederland vorige maand 330.000 werklozen telde, zo blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Hierdoor is de werkloosheid in Nederland, mede als gevolg van de coronacrisis, opgelopen tot 3,6 procent van de beroepsbevolking, iets meer dan de 3,4 procent een maand eerder.

Jongeren de klos
Met name onder jongeren steeg het aantal WW-aanvragen, stelt arbeidsmarktdeskundige Rob Witjes van het UWV. Het aantal ontvangers van een uitkering in de leeftijdsgroep van 15 t/m 25 jaar verdrievoudigde in drie maanden tijd. Volgens Witjes zijn jongeren vaak de eerste groep die hun baan verliezen wanneer de werkgelegenheid krimpt. Jongeren werken namelijk vaker met een tijdelijk contract.

Studentenbaan
Ook de branches waarin zij werken worden juist het zwaarst getroffen. Zo werd in de horeca en catering de sterkste stijging van het aantal WW-uitkeringen gemeten:  ruim 12 procent meer werkloosheidsuitkeringen dan in april. Ook in de schoonmaakbranche (plus 7 procent), de detailhandel (plus 6,4 procent) en in de uitzendbranche (plus 6,3 procent) namen de WW-aanvragen sterk toe.

Eind niet in zicht
Kredietverzekeraar Coface doet in Trouw een prognose:  bijna 8.000 bedrijven, inclusief eenmanszaken, zullen de komende anderhalf jaar omvallen. Ter vergelijking: in heel 2019 gingen er 3.792 bedrijven op de fles. Coface gaat in de berekening uit van de huidige staatssteun. Die helpt, maar is niet voldoende om een stijging in faillissementen te voorkomen.

Druk op economische groei 

Versoepeling van de lockdown heeft geen effect op de verwachte faillissementsgolf. Veel ondernemers zijn door de coronamaatregelen al hard geraakt. Veel van de verloren inkomsten zullen nooit meer ingehaald worden. Huishoudens zullen ook de komende tijd uit voorzorg minder consumeren. Bedrijven zullen op hun beurt minder investeren. Hierdoor wordt de economische groei gedrukt. Dat werkt meer faillissementen in de hand. 

Coalitie-Y
Anderhalf jaar geleden startten Gert-Jan Segers van de ChristenUnie en Tim Hofman Coalitie-Y om jongeren een stem te geven. Landelijk Aktie Komitee Scholieren (Laks), de Nationale Jeugdraad en het Interstedelijk Studenten Overleg (Iso) sloten zich aan. De jongerenafdelingen van onder meer de ChristenUnie, SP, GroenLinks en PvdA doen ook mee. Zij hadden onlangs een gesprek met minister Rutte. Zij maakten inzichtelijk wat de cijfers daadwerkelijk betekenen: een grotere studieschuld omdat maximaal bijgeleend moet worden. Of erger: studenten kunnen de huur niet betalen en moeten hun vaak lang bevochten kamer opzeggen. Maar ook de mentale sporen van de crisis zijn onder de aandacht gebracht. Zo zeggen veel jongeren stress en eenzaamheid te hebben ervaren tijdens de lockdown. Tim Hofman benadrukte dat jongeren niet vergeten mogen worden: ‘Dit is erg belangrijk. Want als het met de Nederlandse jongeren niet goed gaat, gaat het met onze hele maatschappij niet goed’.

Goed nieuws
Toch was er ook een positief geluid te horen. Joop haalt Peter Hein van Mulligen, hoofdeconoom van het Centraal Bureau voor de Statistiek, aan. Hij zegt in de podcast Betrouwbare Bronnen dat Nederland een prima uitgangspositie heeft om snel uit de coronacrisis te komen. Ons land is een van de welvarendste landen ter wereld en met slimme economische groei zal dat ook na corona zo blijven. Hopelijk is dat genoeg om onze jongeren erbovenop te helpen. 

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.