Een eerlijk gelijkwaardig Nederland. Wij zijn voor. Jij ook?

Jongeren worden de dupe van corona. Hoe nu verder?

  •  
01-10-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
281 keer bekeken
  •  
Schermafbeelding 2020-09-30 om 14.51.04
De economische gevolgen van de coronacrisis zijn enorm. Veel mensen verliezen hun baan. Jongeren worden bij uitstek geconfronteerd met werkloosheid. 

De jeugdwerkloosheid stijgt en het toekomstperspectief daalt. Dit is dus niet enkel een tijdelijk probleem; de gevolgen van deze crisis zullen nog lang te voelen zijn onder de jongeren.

Valse start op de arbeidsmarkt
Sinds maart zijn ongeveer 150.000 mensen in Nederland hun baan kwijtgeraakt; de helft daarvan zijn jongeren (tussen de 15 en 25 jaar). Ook is de kans dat deze groep weer een baan zal krijgen veel kleiner. De arbeidsmarkt is binnen een aantal maanden totaal veranderd, waardoor de positie van starters op die arbeidsmarkt een stuk minder gunstig is geworden. ‘Je gunt iedereen een goede start op de arbeidsmarkt en als je die niet hebt, omdat de situatie zo verslechterd is, dan betekent dat ook iets voor de toekomst. Dus ik vind dat best wel zorgelijk’, aldus econoom Ester Barendregt in De Nieuws BV.
Stageplekken
De verslechterde situatie van jongeren is niet uniek voor Nederland, volgens VN-jongerenvertegenwoordiger Hajar Yagkoubi; ook in andere landen zijn jongeren de dupe. ‘Er zijn zelfs onderzoeken die uitwijzen dat de vorige economische crisis (2008) nog steeds impact heeft op de economische positie van jongeren in Europa.’ Ook Lyle Muns, voorzitter van de Landelijke Studentenvakbond (LSVb), maakt zich grote zorgen om de situatie van jongeren. ‘Je ziet dat de jeugdwerkloosheid veel sneller oploopt dan de algehele werkloosheid.’ Maar dat is niet het enige probleem. Ook lopen veel jongeren aan tegen de problemen omtrent het regelen van een stageplek. Iets wat op dit moment erg lastig is. ‘Dat zal langdurige consequenties hebben voor de loopbaan van deze jongeren’, aldus Muns. Dat ontneemt de jongeren namelijk de kans ervaring op te doen in het werkveld en een netwerk op te bouwen. Deze aspecten zullen er, na het afstuderen, opnieuw voor zorgen dat deze jongeren een lastige start op de arbeidsmarkt zullen hebben.

Jongereninspraak
Muns heeft nu zijn peilen gericht op het kabinet. Met Coalitie-Y, een jongereninitiatief dat strijdt voor structurele jongereninspraak in de politiek, ging Muns in gesprek met premier Mark Rutte en minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, om de mogelijkheden voor een nationaal actieplan om de jeugdwerkloosheid aan te pakken te onderzoeken. Heel belangrijk, volgens Yagkoubi. Ze meent dat in gesprek met de jongeren dit probleem het beste aangepakt kan worden. ‘Het is tijd dat het kabinet meer met jongeren om de tafel gaat zitten.’ Enige tijd geleden nodigde Rutte de Nederlandse jongeren uit om zich uit te spreken en met ideeën te komen, iets wat volgens Yagkoubi al volop gebeurt. ‘Er zijn al zo veel jongerenorganisaties die aanbevelingsbrieven schrijven, die rapporten schrijven met beleidsvoorstellen die kunnen helpen om dit soort dingen tegen te gaan. Dus die ideeën liggen er al, die jongeren spreken zich al uit. Het enige dat nog moet gebeuren is dat politici daarnaar gaan luisteren.’
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.
BNNVARA LogoWij zijn voor