Een eerlijk gelijkwaardig Nederland. Wij zijn voor. Jij ook?

De tijdlijn van Sophie Jane | Het InstaMuseum

  •  
08-12-2018
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
857 keer bekeken
  •  
SophieJane_thump
In het InstaMuseum spreken we kunstenaars met een museumwaardige tijdlijn. Hoe weten deze creatievelingen zich te onderscheiden van de rest en wat inspireert ze? In het InstaMuseum kom je erachter.
Deze week in het Instamuseum: tattoo-artist Sophie Jane  (21). Sophie Jane begon op jonge leeftijd al met het zetten van tattoos. Ze stopte met haar studie om van haar passie werk te maken. Nu werkt ze fulltime tattoo artist bij tattoo studio  Friendship.

Hoe ben je begonnen als tattoo artist?

“Toen ik zeventien was liet ik mijn eerste tattoo zetten door een vriend. In datzelfde jaar zette ik ook voor het eerst zelf een tattoo. Dit was tijdens een Valentijnsdag-actie, ik kreeg van die vriend de tattoo-machine gewoon letterlijk in mijn handen gedrukt. Dat vond ik een hele toffe ervaring. Ik heb toen een hartje gezet op iemands bil. Maar naar die tattoo kijk ik niet graag terug, hij was niet zo heel mooi.”
“Ik was vanaf jongs af aan al bezig met tekenen, omdat ik dat altijd al fijn vond. School was nooit echt mijn ding. Ik vond alleen de kunstvakken op school interessant. Mijn ouders wilden dat ik ging studeren na de middelbare school, dus ging ik een modestudie doen. Toen kwam het tatoeëren op mijn pad en ben ik gelijk gestopt met die studie. De studie paste uiteindelijk ook een stuk minder goed bij mij dan verwacht en ik wilde me focussen op het tatoeëren."
Tattoo Sophie Jane

Maar wat vond je familie ervan dat je stopte met studeren om te gaan tatoeëren?

“Dat vonden ze in eerste instantie niet heel erg leuk, vooral toen ik stopte met mijn studie. Maar bij het tatoeëren vielen voor mij opeens heel veel puzzelstukjes samen. Ik dacht dat ik met tekenen nooit werk zou kunnen vinden, tot ik dit tegenkwam. Als ik iets wil, ga ik ervoor. Dus dat deed ik.”
“Ik ben een jaar lang leerling geweest. Ik begon met het zetten van kleine dingen. Mensen weten dan ook wat ze kunnen verwachten, omdat je het nog niet zo lang doet. Ik heb in die tijd veel kunnen oefenen en mijn eigen stijl kunnen ontwikkelen. Ik geloof dat het wel een voordeel is om jong te zijn wanneer je hiermee begint. Je leert het volgens mij veel sneller.”
“Nu werk ik ruim een jaar bij tattoo studio Friendship in Amsterdam. Hier ben ik geen leerling meer, maar ben ik zelf artiest. Ondanks dat mijn moeder in het begin niet zo enthousiast was over het tatoeëren, staat ze nu wel achter mijn keuze. Ik heb zelfs een tattoo bij haar en bij mijn oma mogen zetten. Mijn moeder heeft nu twee rozen op haar arm staan. Eentje staat voor haar en een voor mij.”

Wat voor stijl gebruik je voor je tattoos?

“Ik houd de Amerikaanse traditionele stijl aan. Dit is de eerste westerse tatoeagestijl. Deze stijl bestaat voornamelijk uit dikke lijnen en primaire kleuren. Het is best wel tijdloos. Ik houd graag standaard onderwerpen aan, zo zie je zwaluwen veel terug in deze stijl. Maar ik vind het ook leuk om te experimenteren met andere lijnen of dot work . Er zijn veel regels in deze stijl, maar ik werk daar graag omheen om het eigen te maken.”
“Ik wil natuurlijk het liefst alles in mijn eigen stijl doen, maar dat kan niet altijd. Soms wil de klant iets anders dan wat ik zelf maak. Wanneer ik andere stijlen toepas, voelt dat minder eigen aan. Ik zal nooit een tattoo zetten in een stijl waar ik niks van afweet. Zoals bij maori-tatoeages, hier zit een gedachte achter en weet ik gewoon te weinig vanaf.”
Sophie shop

Op Instagram post je veel je van je werk. Zorgt dit ook voor meer klanten?

“Absoluut! De meeste klanten komen eigenlijk bij mij via Instagram of door mond-tot-mondreclame. Dankzij Instagram kennen meer mensen uit het buitenland mijn werk. Soms krijg ik een mailtje van iemand uit Amerika die dan vertelt dat hij binnenkort in Amsterdam is en graag een tattoo wilt van mij. Ik vind dat zo’n eer!”
“Ik zorg op Instagram dat mijn tijdlijn er goed uitziet en alles bij elkaar past. Ik post op Instagram alleen maar foto’s van tattoos waar ik écht trots op ben en die mijn stijl goed laten zien. Veel mensen gebruiken Instagram tegenwoordig als ze op zoek zijn naar een tattoo-artiest. Mijn profiel is daarom eigenlijk ook een beetje mijn visitekaartje naar de buitenwereld toe.”
“Ik ontvang nu dagelijks tussen de vijf á tien e-mails van mensen die een tattoo willen. Dat was in het begin wel even wennen. Ik kon eerst niet zo heel erg goed plannen, ik heb daardoor aardig wat lange nachten gehad. Daarnaast werk je als tattoo artist als ZZP-er, dat was in het begin ook best wel intens. Er kwam gelijk allerlei soort administratie bij kijken. Ik heb toen gelijk cursussen gevolgd en met een boekhouder afgesproken.”
Maan Sophie

Wat hoop je dat de toekomst je gaat brengen?

“Ooit in de toekomst wil ik graag een eigen studio, maar dat hoeft nu nog niet. Zoiets wil ik pas over een jaar of tien. Ik wil nu nog veel leren en mezelf ontwikkelen. Ik wil volgend jaar meer gaan reizen en tattoos in het buitenland zetten. Het liefst in Londen, Parijs of Berlijn. Ik wil dichtbij beginnen en het steeds verder uitbouwen.”
“Ondanks dat ik gestopt ben met mijn studie vind ik mode nog steeds heel leuk. Ik ben nu bezig met een eigen website voor de T-shirts die ik maak. Ik ontwerp kleding met daarop borduursels van mijn ontwerpen. Ik wil dat de kleding fair trade is. Het moet goede kwaliteit zijn en goed zijn voor het milieu. Mijn focus ligt nu volledig op het zetten van tattoos, maar die kleding is toch wel heel tof om daarnaast te doen."
In het vorige InstaMuseum  spraken wij met dichter Jesse Laport over zijn werk.   
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.