Een eerlijk gelijkwaardig Nederland. Wij zijn voor. Jij ook?

De tijdlijn van Debra Barraud | Het InstaMuseum

  •  
11-11-2018
  •  
leestijd 6 minuten
  •  
552 keer bekeken
  •  
debra thumb
In het InstaMuseum spreken we kunstenaars met een museumwaardige tijdlijn. Hoe weten deze creatievelingen zich te onderscheiden van de rest en wat inspireert ze? In het InstaMuseum kom je erachter
Deze week in het Instamuseum: fotograaf Debra Barraud (30) van @humansofamsterdam .
Debra Barraud is fotograaf, wereldverbeteraar en een vrouw met een missie. En die missie is luid en duidelijk: de wereld moet inclusiever worden voor iedereen – ongeacht verschillen in uiterlijk, denkwijze of geloof. In 2012 richtte zij Humans of Amsterdam op, haar grootste kunstwerk. Hierop portretteert zij tal van mensen in Amsterdam, die allemaal op hun beurt de stad tot leven brengen. En dat allemaal op hun eigen unieke manier. Debra hoopt met deze kleurrijke portretten mensen dichterbij elkaar te brengen en haar missie te voltooien.
Advertentie
Dit is reclame van STER
Debra
Beeld: Omri Raviv 
Wanneer is jouw leven als creatieveling begonnen? 
“Die begon eigenlijk al sinds ik klein ben. Ik kom uit een creatieve en ondernemende familie. Mijn vader is documentairemaker en ademt creativiteit, en mijn moeder managet maatschappelijk werkers – zij is vooral in haar denken heel creatief en heeft oog voor detail. Dat moet ook wel als manager."
"Mijn ouders zijn allebei ook erg ondernemend en gaven mij dat op jonge leeftijd mee. Als andere kinderen bijvoorbeeld om een poppenhuis vroegen, dan kochten hun ouders er gewoon een voor ze. In mijn geval lag dat net wat anders: als ik erom vroeg, dan kreeg ik een doos met spullen waarmee je zelf zo’n poppenhuis in elkaar kon zetten. Het heeft mij geholpen om oplossingsgericht te denken en mijn verbeelding goed in te zetten."
Wat trok je aan tot fotografie?
“Het ging mij in eerste instantie eigenlijk niet eens om fotografie als kunstvorm. Ik zie fotografie meer als een uitstekende manier om verhalen te vertellen – want daar ligt mijn passie. De creatieveling in mij vindt het prachtig en een voorrecht om andermans verhaal op een zo goed mogelijk en aansprekende manier te vertellen aan de wereld. Aan de andere kant was daar ook de ondernemer in mij – die vertelde mij dat ik een zo efficiënt mogelijke manier moest zien te vinden om die verhalen te vertellen. Ik kwam toen vrij snel uit op fotografie – ik kwam er namelijk achter dat het een toegankelijke kunstvorm is. Ik ben toen veel gaan fotograferen en vond het steeds leuker en leuker worden. Ik heb op den duur ook een eigen stijl ontwikkeld: op een spontane en natuurlijke wijze mensen vastleggen."
Debra 2
Hoe ben je begonnen met Humans of Amsterdam? 
“In 2012 studeerde ik Cultureel Maatschappelijke Vorming in Nijmegen. Destijds ben ik naar Tel Aviv gegaan om stage te lopen. Ik organiseerde workshops waarbij Israëliërs, Palestijnen en andere bevolkingsgroepen langskwamen om hun levensverhaal te vertellen. De manier waarop maakte hier niet echt uit – het ging immers om de creatieve belevenis en het feit dat mensen bereid waren hun levensverhaal met elkaar te delen. Ik werd blootgesteld aan tal van verhalen – verhalen die zo tot de verbeelding spraken en mij echt aan het denken hebben gezet." 
"Eenmaal terug in Nederland begon mijn liefde voor verhalen vertellen ontzettend op te spelen. Ik raakte gefascineerd door fotografieplatformen zoals Humans of New York en Humans of Tel Aviv. Ik vond dat Nederland – of in ieder geval Amsterdam – ook toe was aan een dergelijk platform. Amsterdam is namelijk een van de meest diverse steden die ik ken. De samenkomst van zoveel verschillende soorten mensen en culturen is voor mij echt een geweldig aanzicht, en de perfecte plek om een fotografieplatform op te starten.  Ik vind inclusiviteit namelijk ontzettend belangrijk, en de beste manier om elkaar ervan te overtuigen, is door elkaars verhaal te leren kennen. En in Amsterdam – en stad met enorm veel verhalen – is dat heel goed mogelijk."
"Ik heb daarna lang nagedacht over hoe ik dit het beste kon opzetten. Wederom spraken mijn innerlijke ondernemer en creatieveling tegen mij: de ondernemer spoorde aan tot efficiëntie en raadde mij zelfs aan het idee uit te werken en door te geven aan iemand die al ver gevorderd was in fotografie. Maar de kunstenaar in mij zei dat ik het ook zelf kon doen. En dat deed ik – en ik ben ontzettend trots op wat ik tot zover voor elkaar heb gekregen."
Debra 02
Beeld: Omri Raviv
Wat maakt Humans of Amsterdam uniek in vergelijking tot Humans of New York?
“Buiten het format om hebben de twee weinig met elkaar gemeen: mijn verhalen gaan immers over Amsterdam. En de mensen in Amsterdam zijn anders dan in New York, natuurlijk."
"Daarnaast probeer ik nu Humans of Amsterdam op veel maatschappelijke vlakken uit te bouwen en verder te ontwikkelingen. Daar waar mijn verhalen eerst moesten aansporen tot relativeren, wil ik nu dat ze ook aanzetten tot activatie. Ik heb eerder dit jaar bijvoorbeeld met Humans of Amsterdam aandacht gevraagd voor Nadia Rashid, de moeder van Insiya, die eerder dit jaar door haar vader naar India is meegenomen. We hebben een grote crowdfundingsactie opgezet en 22000 euro opgehaald voor Nadia zodat ze de juridische kosten kon betalen. Ik ben er zelf erg trots op, omdat dit hét bewijs is dat dit soort verhalen mensen met elkaar verbindt, en dat men ook bereid is om voor elkaar op te komen in tijden van nood. Ik kan natuurlijk niet iedereen helpen, maar ik doe wel erg mijn best. Humans of Amsterdam staat echt voor inclusiviteit: Amsterdam is van en voor iedereen.”
Is dit je gedroomde carrière? 
“Ja, echt waar. Dit is fantastisch. Ik heb zoveel verschillende mensen mogen ontmoeten en vastgelegd, en dat beschouw ik als een voorrecht.”
Wat is je favoriete foto en verhaal van Humans of Amsterdam?
“Dat is zo moeilijk! Ik heb zulke mooie mensen ontmoet met prachtige verhalen. Maar een verhaal dat mij echt goed bijstaat, is dat van Michel – een man die jarenlang drugsverslaafd is geweest. Toen ik hem tegenkwam, oogde hij groot en intimiderend. Maar hij bleek een waanzinnig lieve en zachte man te zijn die in ons gesprek zijn kwetsbaarheden tentoonstelde. Het mooiste aan dit verhaal is dat Michel aangaf niet tegen grote groepen mensen te kunnen. Maar toen mijn Humans of Amsterdam-boek in 2016 uitkwam, was Michel een van de aanwezigen – in een grote groep mensen. Dat heeft mij ontzettend geraakt, dat hij zo zijn angst trotseerde om erbij te zijn!”
Michel
Hoe belangrijk is Instagram voor je werk? 
“Instagram is onmisbaar. Het is het ultieme podium waarop ik mijn werk zonder al te veel moeite kan tentoonstellen aan de buitenwereld. Het grote voordeel van Instagram is dat je meteen feedback kan krijgen van je fans en je je werk daarop kan aanpassen. Wat wel belangrijk is voor mij, is dat mijn foto’s organische aandacht krijgen. Sommige fotografen geven prioriteit aan het binnenharken van veel likes, ze verwijderen de foto’s die dat niet doen. Voor mij gaat het vooral om de interactie tussen bezoekers! In de commentarensectie, enzo.”
Wat heeft de toekomst voor jou in petto? 
“Wat in ieder geval vaststaat, is dat ik bezig ben andere kunstvormen te verkennen. Video zou ontzettend leuk zijn om te doen, ik heb bijvoorbeeld de film Dream Diaries gemaakt met filmmaker Kris Pouw  en fotograaf Annegien Schilling  Hierin worden jonge vluchtelingen geportretteerd en vertellen zijn over hun grootste dromen. Dat was ontzettend leuk om te maken. Maar video’s maken kost heel erg veel tijd. Dus ik moet even kijken hoe ik dat het beste kan aanpakken."
"Ik ben daarnaast bezig om mijzelf als merk te ontwikkelen, los van Humans of Amsterdam. Het zou ontzettend mooi zijn als het platform in de toekomst verder kan zonder mij. Het zou dan een organisch platform zijn waarop anderen ook werk kunnen afleveren, maar momenteel gaat dat niet omdat ik het A. veel te leuk vind om te doen, en B. ik de enige ben die dit in deze vorm kan doen. De rest wijst zichzelf uit als de tijd rijp is!”
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

Omschrijving *

Typ hier je reactie...


0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (23)

gerardvantol
gerardvantol
10 jan. 2023 - 22:34
Kaag en Rutte vinden zeker dat te weinig gevolg wordt gegeven aan de aktie van het gas af. Dus wordt er ergens een rapport gevonden waarin het gasgebruik zo slecht mogelijk wordt voorgesteld. Over alle rotzooi die de biocentrales van Timmermans uitstoten geen woord.
jvbt
jvbt
10 jan. 2023 - 18:23
CLASP schiet hier nogal vanuit de heup. Dat (ultra)fijnstof een groot probleem vormt in onze samenleving is bij deskundigen reeds lang bekend..en ook dat blootstelling aan fijnstof zelfs binnen enkele uren dodelijk kan verlopen. De verbranding van aardgas levert doorgaans blauwe vlammen op ( bij goed ingeregelde verbrabding)_ en dat levert een vrijwel volledig oxidatie op met H2O en CO2 als restproducten. M.n. voor de CO2 productie en nog enkele in mindere mate vrijkomende verbrandingsgassen ( NO2) dient een goede ventilatie te worden verzorgd in de keuken. Maar het echte probleem is helaas de algehele luchtgesteldheid buitenshuis: in mijn buurt in Amsterdam wort er zo'n beetje in elke woning een open haard aangelegd....wanneer ik mijn woning ventileer krijg ik al die neerslaande rookgassen in huis...en die zijn heel wat slechter voor de gezondheid dan koken op gas en tevens zeer klachten initiërend voor astmapatiënten of mensen met hyperreactiviteit van de luchtwegen. In Duitsland is al decennia een roetfilter verplicht voor iopen haarden in stedelijk gebied....in NL ben ik daar al sedert 2005 voor aan het pleiten maar wij hebben hier nogal wat bestuurlijke sukkels die geen last hebben van hun gebrekkige kennis van zaken. De verontreiniging van de buitenlucht door menselijk handelen is dus een logaritmische veelvoud van de luchtwegproblemen a.g.v. koken op aardgas. Dat dit bericht mogelijk ook primair bedoeld is om mensen van het gas te krijgen is bepaald niet ondenkbaar.
JannyBoe
JannyBoe
9 jan. 2023 - 21:01
Er was ook een tijd waarin roken als gezellig ontspannend werd gezien. Tot onderzoek aantoonde dat er gezondheidsrisico's waren. Er is niet 'opeens' iets slecht dat voorheen onschuldig leek te zijn. Kwestie van voortschrijdend inzicht, onderzoek en feiten. Mooi dat nieuwe inzichten op basis van onderzoek kunnen leiden tot een betere gezondheid van kinderen.
1 Reactie
JannyBoe
JannyBoe9 jan. 2023 - 21:25
Asbest, erg in zwang na de 2e WO tot begin jaren 90. Ideaal bouwmateriaal en heel goedkoop. Totdat asbestvezels in onderzoeken kankerverwekkend bleken te zijn. Je hoort niemand over een 'opeens' in onderzoeken toch? Wat in de jaren 50 ideaal leek blijkt later bar slecht voor de gezondheid te zijn. De tijd gaat verder, inzichten ook.
5qhh2h3z@duck.com
5qhh2h3z@duck.com
9 jan. 2023 - 18:40
Het betreft een TNO-rapport uit 2019, dus oud nieuws. zie ook het volgende artikel uit maart 2020!: https://www.omgevingsweb.nl/nieuws/tno-onderzoekt-effect-van-binnenklimaat-op-gezondheid/ #propaganda
1 Reactie
Kassadegekste
Kassadegekste10 jan. 2023 - 9:18
Even beter zoeken de volgende keer: https://www.clasp.ngo/updates/eu-gas-cooking-health/
Dutchy1956
Dutchy1956
9 jan. 2023 - 17:46
Vraagje aan de redactie. Waar kan ik dat onderzoek terugvinden? Op tno.nl kan ik niets vinden!!
1 Reactie
Kassadegekste
Kassadegekste10 jan. 2023 - 9:18
Hierbij! https://www.clasp.ngo/updates/eu-gas-cooking-health/
Frans Boot
Frans Boot
9 jan. 2023 - 17:23
waar was TNO de laatste decennia toen het cokesgas en later aardgas als brandstof gemeengoed was?Maar nu het gas schaars wordt door de toestand in de wereld is het opeens schadelijk voor de gezondheid.
1 Reactie
Hanp
Hanp10 jan. 2023 - 15:50
Helemaal mee eens je wordt alleen al ziek door alles wat z.g ongezond is Ook inductie zou fijnstof veroorzaken
Aadjoh
Aadjoh
9 jan. 2023 - 16:46
Deze reactie is verwijderd
1 Reactie
YJST
YJST9 jan. 2023 - 17:42
Dat was ook mijn eerste reactie 'Is dit het nieuwste argument om mensen van het gas af te krijgen' Nu is het ineens ongezond. Hoe zijn wij dan groot geworden? Ik heb nog meegemaakt dat we overgingen op gas. Iedereen dolblij!
Geboren Amsterdammer
Geboren Amsterdammer
9 jan. 2023 - 16:30
Gewoon even een raam openzetten. Ik heb onlangs een inductie kookplaat aangeschaft : een eitje gebakken op gas vind ik lekkerder. Wel blijven je pannen schoner op inductie en hoef je minder te ventileren.
1 Reactie
Hanp
Hanp10 jan. 2023 - 15:54
Dit lijkt me ook nogal overdreven of de pan verwarmd word door gas of een andere warmtebron maakt volgens mij niets uit Ik kook al meer dan 20 jaar op inductie en het eten smaakt nog steeds goed
prikker
prikker
9 jan. 2023 - 15:14
Wat een onzinartikel... alles om de energietransitie erdoor heen te forceren... Ik voorspel véél meer van dit soort onzinuitkomsten de komende tijd om de overstap van gas maar op te dringen aan de consument.. want dat is uiteindelijk het énige waar dit om gaat.
JannyBoe
JannyBoe
9 jan. 2023 - 14:28
De gezondheid van kinderen gaat boven alles. 'Koken op gas is een onderschat probleem, ook bij gemiddeld gebruik van een afzuigkap', meldt TNO. Je kunt twijfelen aan onderzoeken, maar waarom zou je? Beter is je eigen mogelijkheden onderzoeken om op inductie te gaan koken. Voor de gezondheid van kinderen en die van jezelf.
2 Reacties
mahadma
mahadma9 jan. 2023 - 17:35
Je moet maar geld hebben om elec te koken. Zonder zonnepanelen, die a: lastig te koop zijn en b: je moet er maar plek voor hebben(energieplafond), is elec koken GEEN optie.
JannyBoe
JannyBoe9 jan. 2023 - 20:54
175 kwh per jaar, daar hoef je geen zonnepanelen voor te hebben. En kan dus ook prima binnen het energieplafond. Ze zijn heel goed betaalbaar, zeker als je de besparing op gas meerekent. Ik zeg doen!
Dutchy1956
Dutchy1956
9 jan. 2023 - 13:49
Er is jaren geleden ook al zo'n onderzoek geweest waaruit bleek dat er gevaarlijke dampen en fijnstof vrijkwamen tijdens het koken. We koken al meer dan dan 50 jaar op aardgas en nog nooit is aangetoond dat gas een van de oorzaken zou zijn. D66 heeft weer eens een vinger in de pap gehad, denk ik.
1 Reactie
Aadjoh
Aadjoh9 jan. 2023 - 16:59
Deze reactie is verwijderd
marijke77
marijke77
9 jan. 2023 - 13:12
Ik vraag mij af hoe het te bewijzen dat die astmaachtige klachten ontstaan zijn door het koken nop gas. dan zou dit toch al veel en veel langer bekend moeten zijn. Wij kookten thuis op gas en ook nog op de kolenkachel, er is toen nooit iets gezegd dat hierdoor klachten zijn ontstaan, maar nu opeens nu ze iedereen van het gas af willen is het slecht. Ik vraag mij af wat voor bewijs er nu opeens ligt.
1 Reactie
Wilma-60
Wilma-609 jan. 2023 - 13:15
Ja dat was ook mijn gedachte !!
Lop
Lop
9 jan. 2023 - 13:12
Bijzonder dat TNO aandacht heeft voor de luchtkwaliteit in woningen. Dat TNO zelfs een specialist in huis heeft (Piet Jacobs van het TNO) op het gebied van luchtkwaliteit in huis. Recent heb ik een warmtepompdroger gekocht een prima apparaat, zuinig in energieverbruik en doet z'n werk perfect. Maar, mij viel op dat na de droogbeurten er heel veel stof neersloeg door de gehele woning. De leverancier heeft dit ook geconstateerd en verving dit apparaat. Het vervangende apparaat had dezelfde uitstoot. Ik heb contact opgenomen met de fabrikant maar die gaf aan dat het apparaat voldeed aan de geldende normen van dit soort apparatuur. Ze boden aan het apparaat terug te kopen. Dit heb ik niet gedaan omdat leveranciers van andere merken warmtepompdrogers direct al aangaven dat dit soort drogers een hogere stofuitstoot produceerden. Op basis daarvan heb ik metingen laten uitvoeren en heb met de resultaten daarvan de fabrikant en diverse instanties benaderd waaronder het RIVM, NVWA en GGD zonder resultaat. De een gaf aan dat zij geen beleid maakten de ander had het over het ontbreken van Wet- en Regelgeving kortom er kwam geen oplossing. Nu blijkt TNO zich bezig te houden met de luchtkwaliteit in woningen. Bijzonder dat geen enkele instantie mij daar naar doorverwezen heeft. De uitstoot is in mijn beleving verontrustend en schadelijk voor de gezondheid. Er zou zo snel mogelijk Wet-en regelgeving voor dit soort apparatuur gemaakt moeten worden.
sira
sira
9 jan. 2023 - 12:42
Welke bedoeling heeft BNN/VARA met dit artikel? Is dit om D66 te promoten? Niet iedere Nederlander is goedgelovig of een meeloper, maar we worden wel momenteel door de huidige regering de afgrond in geduwd en dat is voor de gezondheid slechter dan gas of stikstof.
3 Reacties
prikker
prikker9 jan. 2023 - 15:17
Nederland moet van het gas van dit kabinet... dààrom verschijnen ineens dit soort artikelen... heeft niets met nieuwe inzichten te maken, puur met politieke wensbaarheid van de uitkomsten ervan.
sira
sira9 jan. 2023 - 19:52
@Prikker, ik begrijp de achterliggende reden van dit artikel wel. Lees ook dit artikel eens, dezelfde oorzaken werden 15/20 jaar geleden al door Prof. Kees de Jager op tv benoemd. Hij is inmiddels overleden, maar dergelijke wetenschappers worden niet aan het woord gelaten https://www.klimaatfeiten.nl/oorzaken/zon
prikker
prikker11 jan. 2023 - 12:02
@Sira Iedereen heeft tegenwoordig een afzuigkap dus daarmee gaat ook dat argument volledig verloren... wellicht was dat 20 jaar geleden niet zo, maar tegenwoordig gaat dat niet meer op. Neponderzoek dus.
Meindo
Meindo
9 jan. 2023 - 12:37
Daar gaan we weer. Waar is tegenwoordig niets meer op aan te merken? Ik heb een goed werkende afzuigkap in de keuken. Maar ja, die blaast alles naar buiten. Ook weer niet goed voor het milieu. 😜
henkie.penkie
henkie.penkie
9 jan. 2023 - 11:56
Waar zijn toch in godsnaam mee bezig.
daan daniels
daan daniels
9 jan. 2023 - 11:52
Wat een oeverloos gezeik, mijn hele generatie is er groot en oud mee geworden, Zijn het tegenwoordig alleen maar wappis. En wat heeft dat onderzoek gekost.
2 Reacties
henkie.penkie
henkie.penkie9 jan. 2023 - 11:56
Je hebt volkomen gelijk
mahadma
mahadma9 jan. 2023 - 14:18
Mijn oma kookte op oliestellen, 1, 2 en 3 vlams .......
mahadma
mahadma
9 jan. 2023 - 11:41
Over het roken in huis van ouders wordt niet gesproken ......... alsof dàt gezond is. En dit "onderzoek" zal best ergenswat waarheid hebben maar wordt weer als drama gebracht op de media.
kaartendraak
kaartendraak
9 jan. 2023 - 11:31
Tja, we moeten en zullen van het gas af he, dan gaan we het ook lekker demoniseren, net als vlees, wordt ook zo gedemoniseerd. Nou, ik stook vanavond lekker mijn gasstel weer op, zet de afzuigkap en afzuiger in het huis aan EN doe een rooster in de keuken open. Goh, kan dat ook????????
keesera
keesera
9 jan. 2023 - 11:20
Het is jammer dat de verschillende experts van KASSA nooit enige repliek geven op vaak ook serieuze reacties van lezers. Hoe dan ook: waarom komt KASSA juist nu met de resultaten/waarschuwing/publicatie van een dergelijk onderzoek, terwijl we nu met z’n allen van het gas af moeten? Ik benieuwd of KASSA deze vraag beantwoord…
1 Reactie
JannyBoe
JannyBoe9 jan. 2023 - 14:36
Hallo Kees, bij mijn weten heeft Kassa geen experts in dienst. Wel een journalistieke redactie. Het artikel zegt eigenlijk al dat de focus van van het gas af moeten altijd op het klimaat gericht is. Dat koken op gas ook gezondheidsproblemen geeft komt nooit aan de orde. Misschien een aanbeveling om extra snel op inductie over te stappen. Beter voor het klimaat en gezondheid samen. Inductiekoken is letterlijk een verademing;) Bevalt ons supergoed.
hidkees
hidkees
9 jan. 2023 - 10:31
Vreemd dat het gebruik van een afzuigkap niet vermeld wordt. Deze verwijdert toch direct de gassen, vooral op de hoogste stand.
aad piraat
aad piraat
9 jan. 2023 - 10:26
Tjonge jonge weer wat nieuws verzonnen om de energie lobby hun zin te laten doordrukken.
Masjaa
Masjaa
9 jan. 2023 - 10:19
Koken op gas= bron van fijnstof. Maar veel mensen hebben geen idee, koken op gas is zo normaal. Jaja..... houtstoken=bron van fijnstof. Maar veel mensen hebben geen idee, stoken met hout is zo normaal(geworden). Luchten kan dus ook al niet meer. En ventileren evenmin. TNO, doe er iets aan!!! B.v. een waarschuwingslabel op alle houtgestookte toestellen! Van fijnstof krijg je kanker, longproblemen, hartfalen.
1 Reactie
hidkees
hidkees9 jan. 2023 - 10:34
Ja, hout geeft veel meer fijnstof e.d. dan gas. (Bij koken zal het ook wel gaan om stof dat van de gerechten komt.)
BNNVARA LogoWij zijn voor