Een eerlijk gelijkwaardig Nederland. Wij zijn voor. Jij ook?

Vrouwen in de wereldeconomie: wat lopen we mis door genderongelijkheid?

  •    •  
16-09-2020
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
1116 keer bekeken
  •  
edan-cohen-Q-D-nfK861g-unsplash

Omdat vrouwen niet volwaardig meedraaien in de wereldeconomie, lopen we jaarlijks 160 miljoen dollar mis. Hoe kan dit anders?

Voor de Amerikaanse hoogleraar Linda Scott is het duidelijk, wat de genderkloof allemaal teweegbrengt. Minder concurrentie. Overbevolking. Kindersterfte. Oncontroleerbare ziektes. Geweld. Slavernij. Scott schreef er een boek over: The Double X Economy: The Epic Potential of Empowering Women. Het boek is Amerikaans, maar slaat ook op de Nederlandse situatie, legt politicoloog Julia Wouters uit in De Nieuws BV.

‘We hebben namelijk niet helder in beeld waar vrouwen zich bevinden, waardoor zij onzichtbaar zijn, wat ze achter houdt’, licht Wouters toe. De schaduweconomie laat tegelijkertijd ook zien welke kansen we laten liggen door vrouwen niet volledig mee te laten functioneren in de wereldeconomie.

Barrières
Een van die kansen is het vergroten van welvaart. De landen met de minste genderongelijkheid, zijn namelijk de welvarendste landen. Scott gelooft dat het een met het ander te maken heeft. Hoewel Nederland in verhouding tot andere landen een sterke economische groei kent, krijgen vrouwen nog steeds te maken met aanzienlijke barrières.

Een van die barrières is kinderopvang. Het faciliteren van betaalbare en goede kinderopvang biedt mannen en vrouwen de kans deel te nemen aan het arbeidsproces. Vrouwen zien hun inkomen sterker dalen na de geboorte van het eerste kind. Het Centraal Planbureau (CPB) schrijft dit toe aan de voorkeuren en gevestigde rolpatronen van vrouwen en mannen. Dat zou betekenen dat goede kinderopvang vrouwen op de arbeidsmarkt zou kunnen houden. Maar dan moet het wel betaalbaar zijn. Wouters: ‘Kinderopvang in Nederland is duur en ontoegankelijk. Dat is een groot obstakel voor vrouwen om volwaardig te kunnen functioneren.’

Een ander obstakel is zelfs zoiets als de toegankelijkheid van maandverband. ‘In heel veel delen van de wereld zijn er meisjes die spijbelen van school, omdat ze niet altijd tampons of maandverband kunnen betalen. Die period poverty, menstruatie-armoede, hebben we ook in Nederland en daar zijn we heel lang blind voor geweest’, legt Wouters uit. De onderzoeksresultaten van Plan International en De Bovengrondse nemen die blinde vlek gedeeltelijk weg. Van de duizend meisjes en vrouwen (12-25 jaar) bleek een op de tien wel eens problemen te hebben gehad om aan menstruatieproducten te komen door geldgebrek. Met schoolverzuim tot gevolg.

Onzichtbare bijdrage
Vele obstakels houden dus de genderkloof in stand, terwijl vrouwen juist de belangrijkste factor zijn als het om economische groei gaat. ‘Als we kijken wat er nog mogelijk is om de economie naar een hoger plan te tillen, dan is vrouwen de kans geven volwaardig te functioneren het makkelijkst om te bereiken. Daar zit nog zoveel talent’, legt Wouters uit.

Nu is het zo dat vrouwen een grote onzichtbare bijdrage leveren aan de wereldeconomie. Denk aan onbetaald zorgwerk, zoals zorgen voor kinderen. ‘Als je alleen kijkt naar geldstromen en bezit, dan mis je dus heel veel aspecten van de wereldeconomie waar vrouwen zitten. Als vrouwen zouden stoppen met onbetaald werk, dan stort de hele economie in’, vertelt Wouters.

Het tegengaan van deze ongelijkheid begint bij het creëren van meer bewustwording. ‘De mainstream media zouden hier bijvoorbeeld meer aandacht aan moeten besteden’, legt Wouters uit. Ook roept Scott vrouwen op om hun koopkracht te gebruiken. Dit economische protest, zoals het (minder) besteden van het huishoudgeld tijdens de kerstinkopen, zou vrouwen de kans geven om veranderingen, zoals het dichten van de loonkloof, door te drukken.

Nederland móet eerlijker en gelijkwaardiger. Help je mee? Steun BNNVARA en doneer.

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de BNNVARA nieuwsbrief!

Gerelateerd

Meer over dit onderwerp