Dartster Noa-Lynn van Leuven is trans persoon én topsporter, maar krijgt daardoor de afgelopen tijd een vloedgolf aan haat over haar heen. Wat wil zij daarover kwijt?
'Ik ben Noa-Lynn, ik ben een vrouw en ik wil eigenlijk gewoon doen wat ik heel graag doe. Dat is darten – en ik kan het ook nog eens heel goed', aldus Noa-Lynn van Leuven. Ze schuift aan in Sophie & Jeroen samen met Beau de Leeuw, die aan Olympic Weightlifting doet en non-binair is.
Noa-Lynn was al als kind verknocht aan het dartbord, toen ze met haar vader in het lokale café kennismaakte met het spel. Nu behoort ze op 27-jarige leeftijd tot de mondiale darts-top. Ze won diverse toernooien en is een veelbelovende naam voor een kwalificatie voor het WK darts. Als trans vrouw krijgt ze echter te maken met veel kritiek – online, maar ook van haar mede-dartsters.
Dat Noa-Lynn meespeelt in de vrouwenploeg leek voor lange tijd geen probleem te zijn voor de mede-dartsters. Na haar recente successen kwam daar verandering in. 'Dat doet mentaal wat met je. Zeker als je dat moet lezen op sociale media', vertelt Noa-Lynn over de vloedgolf van haatberichten die ze voor haar rekening krijgt. Dit verergerde toen er twee mede-dartsters uit de Oranjeselectie stapten; zij verkondigden niet langer in een ploeg te willen spelen met een trans vrouw. Mede-dartster Anca Zijlstra lichtte haar keuze toe in een bericht op Facebook, waarbij ze uitlegt dat ze zich schaamt dat er – in haar woorden – 'een biologische man' meespeelt. Volgens Zijlstra moet er sprake zijn van een 'gelijkwaardig en eerlijk speelveld'.
'Hierdoor kreeg ik heel veel nasty dingen over me heen', vertelt Noa-Lynn. 'Toen is het ook voor mezelf te veel geworden (...) ik durfde bijna niet meer over straat. Als iemand mij daar aankijkt, dan zit ik alweer bijna tegen een paniekaanval aan.' De haat die de dartster ontvangt gaat namelijk regelmatig zelfs nog een stapje verder in de vorm van fysieke bedreigingen. Hierdoor is ze buitenshuis erg alert op mogelijk gevaar.
Er is nog een vooroordeel dat Noa-Lynn graag wil ontkrachten: 'Er wordt vaak als voorbeeld gegeven: je bent in transitie gegaan om beter te kunnen presteren in de damessport. Ik heb echt nog nooit iemand gezien die door de jarenlange ellende van de genderzorg is gegaan die er momenteel is, om maar beter te presteren in een andere sport', vertelt ze. 'Het enige dat we willen is gewoon onszelf zijn. Ik denk dat ik niet alleen voor mezelf spreek, maar eigenlijk voor heel veel andere trans personen. We willen gewoon geaccepteerd worden zoals we zijn.'
Olympic weightlifter Beau de Leeuw geeft advies aan NOC*NSF rondom dit vraagstuk. Hen vertelt er aan tafel meer over.
Meld je snel en gratis aan voor de BNNVARA nieuwsbrief!