De vraag om sterilisatie bij jonge mensen neemt toe. Bij mannen levert het vaak weinig problemen op; vrouwen worden echter vaker geweigerd. De reden: ze zouden spijt krijgen. Maar is dat wel zo?
De vraag naar sterilisatie onder jonge mannen is groter dan ooit. En ook bij jonge vrouwen neemt deze vraag toe, maar zij worden vaak door artsen afgewezen. Dat zit zo: veel gynaecologen en artsen baseren zich in deze keuze op een Amerikaans onderzoek van 25 jaar geleden. Dat onderzoek zegt dat vrouwen onder de dertig veel meer kans hebben op spijt. Maar klopt dat wel?
‘We zijn anno 2024 nog steeds geen baas in eigen buik’, aldus Chaira van De Marker. En dat vindt zij niet alleen, ook hoogleraar gynaecologie Bas Veersema zegt dat in de Volkskrant. Hij deed onderzoek naar sterilisatie bij vrouwen en kwam erachter dat die oude ‘spijtcijfers’ niet kloppen: ‘Vrouwen onder de dertig hebben het meest spijt van een sterilisatie als ze al kinderen hebben, omdat ze met een nieuwe liefde later toch kinderen willen’, legt Chaira uit. ‘Bij kinderloze dertig-minners ligt het risico op spijt maar op zes procent.’
Artsen willen natuurlijk voorkomen dat iemand spijt krijgt, maar je kan überhaupt geen garantie inbouwen op het voorkomen van spijt, volgens filosoof Suzanne Roes. ‘Of je er nou kort of lang over nadenkt: zowel een vrouw als een man kan toch nog van gedachten veranderen’, aldus Chaira. Artsen mogen de uitvoer van een ingreep ook weigeren als zij deze niet willen verlenen: ‘Dit gebeurt bijvoorbeeld bij euthanasie ook veel.’ Maar het is dan wel belangrijk dat patiënten vervolgens worden doorverwezen naar een andere arts, ‘en dat gebeurt vaak niet’. Veel vrouwen wordt verteld over een aantal jaren terug te komen.
Vrouwen die na een sterilisatie toch spijt hebben, kunnen – afhankelijk van het soort sterilisatie – een hersteloperatie laten uitvoeren. Maar hier zitten ook weer haken en ogen aan: zo doet het ziekenhuis eerst onderzoek naar of jij en je partner een stabiele relatie hebben, of jullie al kinderen hebben en wie daarvoor zorgt. ‘Blijkbaar hebben artsen de macht over eileiders en moeten vrouwen zichzelf op alle mogelijke manieren bewijzen om hun keuze te rechtvaardigen.’
Thema's:
Meld je snel en gratis aan voor de BNNVARA nieuwsbrief!