Een eerlijk gelijkwaardig Nederland. Wij zijn voor. Jij ook?
Hoe helpt Lady Galore andere vrouwen vooruit?
28-07-2019
•
leestijd 4 minuten
•
307 keer bekeken
•
Lady Galore is een van de diva's die in De Diva in Mij vrouwen helpt om weer in hun kracht te staan. 'Je móet jezelf empoweren. Je moet het zelf doen.'
Het Facebook-oproepje voor
De Diva in Mij
leverde een wonderlijke dynamiek op. Drag queens Lady Galore, Envy en Hoax vroegen of iemand een uitgebluste moeder kende, of een buurvrouw die in haar schulp gekropen is. De queens wilden deze vrouwen voor een nieuw tv-programma graag weer laten stralen. Veel hartjes, veel ‘diep respect,’ onder de oproep. Maar ook vaak een opmerking als: ‘Moet een man in een jurk vrouwen helpen?’ Sander den Baas, alias Lady Galore: ‘Hoe anti-feministisch is díe opmerking?! Ik doe dit werk uit bewondering voor vrouwen, ik vind ze prachtig.’
Lady Galore is dus een van de drie drag queens die meewerkt aan
het programma De Diva in Mij.
Het programma-idee: vrouwen die hun eigen schoonheid zijn vergeten, worden door de drie ‘diva’s’ in hun kracht gezet. Het drietal gaat met de vrouwen praten, ze kijken opnieuw naar hun uiterlijk, en ze leren hen te performen. We zijn halverwege de opnames als we Sander spreken en het programma gaat ‘helemaal de kant op die ik ook voor ogen had’. Maar vooraf twijfelde hij wel of hij mee moest doen.
Waar zat je aarzeling?
Ik wilde me op tv op een bepaalde manier laten zien. En dat gebeurt in dit programma; onze rol is heel positief, de drag queens zijn de coaches. Die rol is uniek, want meestal zijn we de underdog. Meestal zijn we aparte mensen met moeilijke verhalen.
Hoe zit het programma in elkaar?
Iedere aflevering volgt één vrouw die we in haar kracht zetten. We hebben allemaal een eigen expertisegebied: Envy het uiterlijk, Hoax de performance en ik het innerlijk. Aan het einde treden de vrouwen op als drag queen, met hun dierbaren als publiek.
Herken je de problemen van de vrouwen die jullie volgen?
Ik weet niet hoe het is om moeder te zijn; ik heb geen kinderen. Maar ik begrijp bij de vrouwen wel waarom ze zich zo voelen. Soms zijn er problemen waar ik ook zelf mee geworsteld heb, zoals met het gewicht. Ik was ooit heel dik. Ik weet hoe het is om jezelf kwijt te raken. Ik weet hoe het voelt om een trauma te hebben. Ik ben geen professionele psychologische hulpverlener, maar ik kan wel uit mijn eigen ervaringen putten.
Jij bent 65 kilo kwijtgeraakt...
Even voor de duidelijkheid: ik ben helemaal vóór body positivity. Hoe meer je van jezelf houdt, hoe beter. En ik vind het heerlijk als vrouwen wat zwaarder zijn, dat is alleen maar mooi. Maar bij mij waren er gezondheidsproblemen. Ik had suikerziekte en slaapapneu. Ik was 33 jaar oud en kon nauwelijks naar de tram rennen.
Jij hebt jezelf empowered?
Zo werkt het ook, je móet jezelf empoweren. Je moet het zelf doen. Niet lullen, maar poetsen. Als je ergens niet blij mee bent, moet je het veranderen. Niet alleen klagen. Je kan hulp vragen in het leven, en als je meedoet aan
De Diva in Mij
is dat zetje niet al te subtiel.
Heb jij ooit zo’n zetje gekregen?
Niet als het over mijn gewicht ging. Mensen durfden er niks over te zeggen. In mijn omgeving zei niemand dat ik misschien eens moest afvallen. Na een maagverkleiningsoperatie viel ik af en toen kreeg ik steun. Maar inmiddels zeggen mensen in mijn omgeving dat ze zich zorgen maken, omdat ik zoveel afval. ‘Denk je eraan? Je ziet er zo mager uit!’ Het is kennelijk veel normaler om te zeggen dat iemand te dun is, dan om te zeggen dat iemand te dik is.
Je bent nu zekerder van jezelf?
Ik heb nu meer het lichaam dat bij me past. Ik voelde altijd dat ik in een soort cocon van vet zat, dat het dikke lichaam niet van mij was.
Ben je nu ook zekerder van jezelf als drag queen?
Ik vind dat gewichtsverlies jammer voor mezelf als drag. Ik was heel bang dat hierdoor mijn carrière voorbij zou zijn. Dat gebeurt vaak: als drag queens gewicht verliezen, is het voorbij. Het werkte voor Galore ook altijd heel goed: als ik als Lady Galore het podium betrad, kwam er een soort slagschip op.
Ben jij ook zo benieuwd hoe het over drie jaar met de vrouwen gaat die jullie transformeren?
BNNVARA mag me natuurlijk over drie jaar wéér vragen!