Doemt stemt over nieuw wetsvoorstel die het voor LHBT's strafbaar maakt publiekelijk affectie te tonen
Het Russische parlement stemt deze week over een wet die het voor LHBT’s strafbaar maakt affectie te tonen in het openbaar. Worden zij betrapt op zoenen of zelfs maar handen vasthouden, kunnen zij bij goedkeuring van de wet een celstraf opgelegd krijgen.
Het wetsvoorstel verbiedt ‘publieke affectie binnen niet-traditionele seksuele relaties, die kan leiden tot een demonstratie van de eigen, ontwrichte seksualiteit’. Zijn er bij het publiekelijk tonen van affectie ook nog kinderen aanwezig, dan wordt dat volgens de conceptwet worden beschouwd als verzwarende omstandigheid en wordt een hogere straf opgelegd.
Sinds 2013 is al een zogenaamde homo-propagandawet van kracht. Volgens die wet kan men tot 15 dagen gevangenisstraf krijgen door simpelweg op te komen voor gelijke rechten voor LHBT’s. Daarnaast is ook het praten over homoseksualiteit in het bijzijn van minderjarigen strafbaar, zijn openbare bijeenkomsten verboden en is het voor LHBT’s bij wet verboden met minderjarigen te werken. Verder is in Rusland het homohuwelijk verboden, geldt er een adoptieverbod voor LHBT’s en mogen buitenlandse homokoppels geen Russische kinderen adopteren. Sinds de invoering van de wet in 2013 is het aantal geweldsmisdrijven tegen LHBT’s sterk gestegen.
Na invoering van de wet in 2013 werden in Moermansk vier Nederlanders opgepakt op verdenking van homopropaganda, waaronder een GroenLinks-raadslid uit Groningen, de stad die nota bene een stedenband met Moermansk heeft. Reden voor de arrestatie was dat de vier aan een documentaire werkten en daarbij een minderjarige en enkele volwassenen naar hun mening over homoseksualiteit hebben gevraagd.
Het nieuwe wetsvoorstel voert niet alleen de LHBT-discriminatie verder op, maar is ook nog eens zo vaag geformuleerd, dat Russische LHBT’s volledig aan de grillen van het politieapparaat zijn overgeleverd. Een woordvoerder van een anonieme LHBT-vereniging in Sint-Petersburg zegt dat ze steeds minder mensen over de vloer krijgen omdat inmiddels iedereen bang is dat de omgeving het ontdekt. ‘Wij kunnen geen kant meer op. Het gaat van kwaad naar erger.’
Ivan Nikitchuk van de Communistische Partij verdedigde het wetsvoorstel in de Russische media door te zeggen: ‘Wij hebben geen zicht op wat er tussen hun lakens gebeurt en dat willen we ook helemaal niet weten. Maar we stoppen hen van het openlijk tentoonspreiden van deze demonische verlangens die het Westen ons wil opdringen.’
Kritiek van een journalist werd gepareerd met:
"‘Dit is Rusland. Wij hebben een land waar tradities al eeuwenlang standhouden, waar mensen een geweten hebben en een besef van schaamte. Al die kussende mannen met baarden zijn om van te kotsen’."
Jeroen Borghs, woordvoerder van de Belgische LHBT-organisatie Çavaria, zegt het wetsvoorstel ‘compleet absurd’ te vinden, maar snapt de achterliggende gedachte wel. Volgens hem is het vooral een politiek steekspel van president Vladimir Poetin waar LHBT’s het slachtoffer van zijn’
"‘Door zich te kanten tegen alles wat “het Westen” is, wil Poetin aan macht en populariteit winnen binnen eigen land. Dat Westerse landen LHBT-rechten respecteren, wekt voor Russen de indruk dat LHBT zijn een Westers fenomeen is dat overwaait.’"
Om die reden protesteert Çavaria niet langer voor de Russische ambassade. Volgens Borghs worden zijn Russische collega’s daarmee verder in het nauw gedrukt omdat opnieuw “westerse waarden” worden opgedrongen. Borghs: ‘Ik denk dat er eerst iets geopolitiek moet veranderen vooraleer de situatie écht kan verbeteren.’