Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Nederlandse ringslangen besmet met gevreesd schimmel

  •    •  
07-05-2024
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
366 keer bekeken
  •  
amkeizer_ringslangRS

ringslang

© amkeizer

Voor het eerst is de gevreesde slangenschimmel Ophidiomyces ophiodiicola vastgesteld bij wilde ringslangen in Nederland. De schimmel kan een huidziekte veroorzaken die soms leidt tot de dood van de slang. De infecties zijn ontdekt door stichting RAVON en de Universiteit Gent die dit sinds 2017 onderzoeken.

De schimmel veroorzaakt de huidziekte ophidiomycose ook wel bekend als: ‘snake fungal disease’. De schimmel is tot op het heden vastgesteld bij 62 slangensoorten, verspreid over drie continenten: Noord-Amerika, Europa en Zuidoost-Azië. Dit ging om zowel wilde als gehouden slangen. De schimmel lijkt vooral voor te komen bij slangen die in vochtige gebieden leven.

Besmette slangen extra kwetsbaar

In Noord-Amerika hebben infecties al negatieve effecten gehad op diverse soorten slangen. De schimmel is gelinkt aan de afnames van verschillende populaties. Zwaar besmette slangen zijn vaak minder snel, zonnebaden langer en zijn minder schuw, wat hen een makkelijke prooi maakt voor roofdieren.

De schimmel uit zich in bruingroene verkleuringen en vervormingen op de schubben. Deze symptomen zijn terug te zien als littekens op vervellingen. Het komt ook voor dat de infectie van buitenaf niet zichtbaar is op de slang. De ziekte is daarom alleen vast te stellen doormiddel van genetisch onderzoek.

Onzekere situatie rondom Nederlandse slangen

Ondanks de vele besmettingen in Noord-Amerika zijn er in Europa slechts enkele gevallen bekend. Stichting RAVON en de Universiteit Gent onderzochten tussen 2017 en 2023 vervellingen, huidmonsters en karkassen van wilde en gehouden slangen. De ziekte werd ook vastgesteld op vervellingen van wilde ringslangen, zonder symptomen van buitenaf.

Het is nog onduidelijk hoe ver de schimmel zich heeft verspreid binnen het leefgebied waar testen zijn uitgevoerd. Deze informatie is nodig om de ernst van de epidemie vast te stellen. Ook wordt onderzocht welke varianten in Nederland aanwezig zijn en wat voor invloed dit op individuele slangen heeft.

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.
BNNVARA LogoWij zijn voor