In heel Nederland tellen tienduizenden mensen alles wat ze tegenkomen; van vlinders tot ringslangen, broedvogels tot korstmossen. Maar hoe monitor je het leven onder water? Met name in onze Delta zijn bijzondere soorten te vinden. Sportduikers kunnen daarom meedoen met MOO, het Monitoringsproject Onderwater Oever van Stichting Anemoon.
Onze Delta is een geweldige leefomgeving voor veel soorten. Zeesterren, zeepaardjes, zee-egels zeewieren, zeenaaktslakken, zeekomkommers, en zeeanemonen. Maar ook allerlei vissoorten, schelpdieren en zoogdieren.
Sinds 1994 kunnen sportduikers meetellen in de natuur. Hierdoor weten we wat er voorkomt en ook wat er verandert qua soorten. Wat neemt af of toe, welke soorten komen erbij of verdwijnen?
Bij MOO tel je niet per se alles, maar bepaal je van tevoren op welke soorten je gaat letten. De monitoring is ‘visueel’, dus de vrijwilligers kijken rond. Zo kun je bijvoorbeeld specifiek naar de wulk kijken, die juist in de winter naar boven komt om te paren en eitjes af te zetten. Als duiker tel je hoeveel je er ziet, enkelen, tientallen of honderden.
Mariene biologen Luna van der Loos en Julia van Beinum nemen samen een duik bij de Zeelandbrug want het duiken doe je altijd als buddypaar. In de afgelopen dertig jaar zijn door al die buddy’s al bijna een miljoen waarnemingen doorgegeven van 162 verschillende soorten.
Met een klik op de knop geef je al je gegevens door. Simpel, maar hartstikke belangrijk voor onze natuurbescherming. Want ook natuur onder water staat onder druk. Opvallend is dat veel soorten afnemen, vooral bij de vissen. Deze trend zien ook sportvissers en andere onderzoekers. Met de resultaten kunnen we hopelijk de natuur beter beschermen.
Kijk zondag 30 maart 2025 om 19.25 uur naar de speciale uitzending over 'Meten is weten'.
Thema's:
Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.