Jongvolwassenen in Nederland hebben last van woonschaamte omdat ze steeds langer thuis wonen. De Marker legt uit waarom.
Eén op de drie mensen tussen de vijfentwintig en dertig jaar schaamt zich ervoor dat ze nog thuis wonen. Onderzoekers van de Rabobank vroegen jongvolwassenen tussen de achttien en dertig jaar over woonschaamte. Uit hun antwoorden blijkt dat vooral eind-twintigers hier last van hebben.
De reden achter woonschaamte is voor veel jongvolwassenen het gevoel dat ze afwijken van de sociale norm. Meer dan de helft van de Nederlanders die vierentwintig jaar of ouder zijn, woont namelijk niet meer thuis. De groep die bijvoorbeeld nog wel bij hun ouders woont, denkt dat anderen daardoor op hen neerkijken. Ze hebben het gevoel dat ze gefaald hebben als ze nadenken over hun woonsituatie.
Uit recente cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat steeds meer jongvolwassenen thuis blijven wonen. Dit komt volgens het CBS met name door het wegvallen van de basisbeurs tussen 2015 en 2023. Jongvolwassenen hadden daardoor minder budget om op kamers te gaan. Andere factoren zijn de wooncrisis, de hoge huurprijzen en het schaarse aanbod van geschikte woningen.
Thema's:
Meld je snel en gratis aan voor de BNNVARA nieuwsbrief!