We maken ons in steeds grotere mate zorgen om het klimaat. En toch voelt maar een klein deel zich ook daadwerkelijk verantwoordelijk voor het klimaatprobleem. Hoe zit dat?
Bijna driekwart van de Nederlanders maakt zich zorgen over de verandering van het klimaat, zo meldt Vroege Vogels.Sterker nog: onder hoogopgeleiden maakt tachtig procent (!) zich ernstige zorgen. Hetzelfde geldt voor een op de zes lager opgeleiden. Maar het gekke is: minder dan de helft van de Nederlanders voelt zich ook daadwerkelijk verantwoordelijk voor klimaatverandering. Er lijkt dus een kloof te bestaan in het hebben van zorgen over het klimaat en verantwoordelijkheid hierover', concluderen de onderzoekers.
Zijn we dan écht niet verantwoordelijk voor klimaatverandering?
Huisdieren
Bijna 60% van de Nederlanders heeft een of meer huisdieren. Het zijn er in totaal zo’n 33 miljoen. Maar hoe duurzaam zijn die eigenlijk? Niet zo heel duurzaam, zo blijkt. Deze dieren zorgen samen namelijk voor ongeveer 1% van de totale CO2-uitstoot in Nederland. Dat klinkt misschien niet veel, maar uit onderzoek blijkt dat een huisdier qua CO2-uitstoot overeenkomt met een jaar lang in een hele dikke auto rijden.
Op vakantie
Hoewel we nu beperkt zijn in onze reisjes, is dat de afgelopen jaren natuurlijk wel anders geweest. En zoals iedereen weet: reizen is een grote vervuiler. De beste oplossing voor het milieu is natuurlijk om helemaal niet meer te vliegen, maar sommige bestemmingen zijn moeilijk op een andere manier te bereiken. Daarom kan je ook CO2-neutraal vliegen. 3 op reis laat zien hoe zij hun reizen verduurzamen. Dit doe je door de CO2 die tijdens je reis wordt uitgestoten te compenseren. Dit kan door middel van emissie-reductie-certificaten. Ook kan je een donatie doen aan een organisatie die zich inzet tegen klimaatverandering.
Duurzaam eten
Ook op het gebied van duurzaam eten zijn we al goed bezig. In 2018 kochten we voor 4,9 miljard euro aan dier- en milieuvriendelijk voedsel, meldt Kassa. Een stijging van 7% ten opzichte van het jaar ervoor. Maar we gooien ook een groot deel van ons voedsel weg.
En dat terwijl dit vaak nog goed te eten is, zo bleek in Make Holland Great Again.
Ook hebben we moeite een stukje vlees te laten liggen. Ondanks dat we weten dat het niet goed is voor het milieu, zijn we afgelopen jaar toch weer meer vlees gaan eten, zo meldt Joop eind september. Volgens culinair journalist Joël Broekaert kunnen we best gemakkelijk wat minder vlees eten. In De Nieuws BV laat hij weten dat mensen meer van vlees moeten gaan houden, als zij dat doen gaan ze er ook minder van eten. ‘Ik bak bijna geen echt vlees meer, maar ik maak wel af en toe een halve chorizo op een bonenschotel’, zegt Broekaert. ‘Dan eet ik 30 gram in plaats van 220 gram. Gewoon een beetje meebakken, bonen toevoegen, tomaten. Je kan zoveel ontzettend lekkere dingen maken met heel weinig vlees.’
Kleding industrie
Een spijkerbroek kost zo’n 10.000 liter water. En dat is natuurlijk niet zo duurzaam. Daarnaast is de kledingindustrie verantwoordelijk voor 8% van de wereldwijde CO2-uitstoot, meldt Kassa eind september. De industrie heeft zelf een groot aandeel in de verbetering hiervan. Maar gelukkig hebben wij, de consument, zelf ook invloed op onze ecologische voetprint als het gaat om kleding. Als je drie kledingstukken minder per jaar koopt, dan bespaar je al 57 kg CO2 per jaar. Als alle Nederlanders dat zouden doen, dan is dat op jaarbasis een besparing van 970.000.000 kg CO2. Dat is evenveel als 2,1 miljoen mensen die een jaar lang vegetarisch eten.
Elektronica
En dan hebben we nog alle oude telefoontjes en bijbehorende accu's. Komt er een nieuw model uit dan kunnen we het vaak niet laten 'met onze tijd mee te gaan'. Dat doen we massaal. Alleen vorig jaar werden er al vier miljard nieuwe telefoons verkocht. En dat is natuurlijk heel leuk, zo'n nieuwe telefoon. Maar het is ook heel schadelijk voor het milieu. Al die overgebleven mobieltjes, maar ook wasmachines, koelkasten en laptops worden ook wel e-waste genoemd. Elektronisch afval dat niet goed verwerkt wordt, komt terecht op afvalstortplaatsen. En dat afval bevat veel chemische stoffen, zoals: chroom, lood en kwik. Die stoffen zijn erg schadelijk voor de mensen die ermee moeten werken. Ook komen ze terecht in de bodem, het water en de lucht.
Thema's:
Meer over:
duurzaamheidMeld je snel en gratis aan voor de BNNVARA nieuwsbrief!