Ron Zwerver (L) en Peter Blange emotioneel na afloop van de gewonnen wedstrijd tegen Italie. De Nederlanse volleyballers veroverden zondag het olympisch goud door de finale te winnen met 3-2.
© ANP
‘Achteraf denk je: waar hebben we het over? Over een balletje dat over het net tegen de grond aan moet worden geslagen…’, vertelt voormalig Nederlands volleybalinternational Ron Zwerver in de podcast DRUK.
Tijdens de voorbereidingen op de Olympische Spelen van 1992 was er veel aan de hand bij ‘De Lange Mannen’, zoals het Nederlands herenvolleybalteam wordt genoemd. Sportjournalist Erik Dijkstra gaat in aflevering twee van de podcast DRUK hierover in gesprek met oud-volleybalinternational Ron Zwerver.
Eind jaren tachtig besluiten ‘De Lange Mannen’ zich terug te trekken uit hun eigen landelijke competities en vanaf dat moment alleen nog maar te trainen en te spelen met het Nederlands herenvolleybalteam. Dit werd het 'Bankrasmodel' genoemd. Vernoemd naar de gelijknamige sporthal in Amstelveen. Dag in dag uit keihard trainen. Een intens groepsproces ontstaat, waarin de volleyballers het uiterste van elkaar vergen. Met als doel: goud op de Olympische Spelen van 1992 in Barcelona.
Ondanks de gemaakte afspraken kiest een aantal spelers ervoor om het grote geld achterna te gaan. Ze gaan spelen voor clubs in Italië en verleggen de focus van trainen voor de Spelen naar wedstrijden spelen in goedbetaalde competities. Zwerver blijft in Nederland. De tweedeling bij ‘De Lange Mannen’ is geboren.
De Spelen van 1992 komen dichterbij en de vraag of de heren in Italië wel terug gaan komen voor de Spelen dient zich aan. Zwerver wordt gevraagd eens op bezoek te gaan bij Nederlands teamgenoot Peter Blangé. Zijn eerste reactie: ‘Je denkt toch niet dat ik op m’n knieën ga zitten om hem terug te vragen?’ Toch gaat hij en hij heeft daar, met een fles Amaretto in de hand, een goed gesprek met Blangé en vraagt hem waarom hij nou is ‘gevlucht’. Want zo voelde het voor Zwerver: ‘Dit heeft niks met topvolleybal te maken. Het is gewoon wegvluchten.’ Blangé legt Zwerver uit dat hij stress had. Hij was, in tegenstelling tot Zwerver, geen trainingsbeest en vond het ‘verschrikkelijk om niet meer elke week een wedstrijd te spelen’. Als Erik aan Zwerver vraagt of hij de keuze van Blangé snapte, antwoordt hij: ‘We hadden er nog nooit over gepraat. Dan helpt een fles Amaretto gigantisch om dat soort gevoelens te kunnen uiten.’
Erik: ‘In topsport bestaan geen vriendenteams, want de druk zorgt voor continue stress.’ Praten over die druk helpt, concludeert hij. Zwerver gaat verder: ‘Sindsdien ging er altijd een fles Amaretto mee en namen we na een overwinning een dopje. Dat werd traditie’. ‘De Lange Mannen’ verloren uiteindelijk de olympische finale van 1992 van Brazilië.
Wil je het hele verhaal van Ron Zwerver of de verhalen van alle andere sporters, waaronder Jaap Stam en Kirsten van der Kolk, horen? Luister DRUK, In het hoofd van topteams in de gratis app van NPO Luister.
Thema's:
Meld je snel en gratis aan voor de BNNVARA nieuwsbrief!