Een eerlijk gelijkwaardig Nederland. Wij zijn voor. Jij ook?

Kika van Es over druk bij Oranje Leeuwinnen: ‘Ik heb er echt last van gehad’

  •  
18-07-2024
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1755 keer bekeken
  •  
ANP-484421258

Kika van Es tijdens de UEFA Nations League vrouwen wedstrijd tussen Nederland en Engeland in Stadion Galgenwaard

© ANP

In 2017 won Kika van Es met de Oranje Leeuwinnen goud op het EK in eigen land. Maar na dat geweldige toernooi veranderde er iets in het team: ‘Zet maar eens 23 meiden bij elkaar. Er wordt toch gepraat, je krijgt roddels’, vertelt Van Es.

Sportjournalist Erik Dijkstra verwacht ook niet dat het allemaal dikke vriendinnen zijn: ‘Dat is in geen enkel team zo. Als je op topniveau moet presteren, zit iedere procent irritatie je in de weg.’ Hij praat er met Van Es over in de podcast DRUK.

DRUK: In het hoofd van topteams
In de podcast DRUK: In het hoofd van topteams gaat sportjournalist Erik Dijkstra op zoek naar het antwoord op de vraag: is een team echt altijd één voor allen en allen voor één? Hij spreekt met negen topsporters die precies weten hoe het is om druk te ervaren in een team op het hoogste niveau.

Plotselinge aandacht

Het vrouwenvoetbal is in Nederland door de jaren heen steeds populairder geworden. Tijdens het EK in 2017 ontplofte die populariteit: heel Nederland genoot van die geweldige groep vrouwen. De Oranje Leeuwinnen merkten daar zelf ook veel van. Van Es legt uit: ‘Er gingen dingen veranderen, de meiden kregen een status. Er kwamen dingen in de media waar je toch over ging nadenken. Dat heeft er wel voor gezorgd dat het lastiger werd bij Oranje en dat de hechte band die we daarvoor hadden wat minder werd.’

Pas na het EK merkten de Oranje Leeuwinnen de gevolgen van die aandacht. Ze werden ineens herkend. De een vond het fijn om in die aandacht te staan, de ander had daar wat meer moeite mee. Ze veranderden daardoor van een grote gezellig groep, in elkaars grootste concurrenten. Erik vraagt Van Es hoe zij met die druk omging: ‘Ik had er tot op zekere hoogte moeite mee. Ik was iemand die met iedereen wel ‘oke’ was. Ik vond het helemaal niet fijn als anderen niet ‘oke’ met elkaar waren en daar heb ik echt wel last van gehad.’

Rugnummer 5

Tijdens het EK van 2017 was Van Es de vaste linksback met rugnummer 5. Na het EK was ze plots haar rugnummer kwijt en stond ze wissel: ‘Dat was wel echt een klap in mijn gezicht. Want ik had het eigenlijk heel goed gedaan op het EK. Ik snapte de reden niet heel goed. Dat was persoonlijk best zwaar voor mij.’ In topsport moet je hiermee om leren gaan. Of dat makkelijk is? ‘Nee’, zegt Van Es. ‘Ik word van binnen echt wel kwaad en soms kun je het echt wel aan mij zien als ik het ergens niet mee eens ben, maar ik probeer het zoveel mogelijk in de groep niet te laten merken.’ Want als je zwakte laat zien in de topsport, ben je een makkelijk doelwit.

Meer over de podcast
DRUK: In het hoofd van topteams is een vervolg op de eerdere podcastreeks DRUK: In het hoofd van kampioenen, waarin Erik Dijkstra in het hoofd dook van negen individuele sporters. In het tweede seizoen onderzoekt Erik wat er omgaat in de hoofden van sporters in teamverband. Betekent presteren in teamverband dat de druk juist hoger of lager ligt bij topsport? Erik: ‘Deze podcast werpt een totaal nieuw licht op sommige van de grootste Nederlandse sportprestaties ooit.’

Wil je het hele verhaal van Kika van Es of de verhalen van alle andere sporters, waaronder Demi Vollering en Stef Clement, horen? Luister DRUK: In het hoofd van topteams in de gratis app van NPO Luister.

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de BNNVARA nieuwsbrief!

Gerelateerd

Meer over dit onderwerp