Veel jongeren stemmen niet, omdat ze zichzelf niet herkennen in het huidige politieke landschap. Maar juist daarom moeten ze stemmen: represent jezelf.
‘Politiek Den Haag boeit ons niet. Wat heeft de politiek ooit voor mij gedaan? Ik heb niks gezien. En toch zijn er kansen. Maar dan moet onze generatie opstaan. Opstaan tegen de mensen die regels stellen, maar zich te weinig in ons verdiepen’, zo begint de video die afgelopen week veel te zien is op sociale media. Een video om jongeren die zich niet gehoord voelen in het huidige politieke landschap te overtuigen te gaan stemmen op 17 maart.
Met het filmpje willen de makers jongeren die nu niet stemmen aansporen dat wel te gaan doen. ‘Dat zijn vooral jongeren uit gemeenschappen van kleur. Uit grootstedelijk Nederland, waar de opkomst in sommige gemeenschappen onder de vijftig procent is’, aldus initiatiefnemer Younes Douari in Spijkers met Koppen. ‘Onze eigen gemeenschappen. We gaan met ze in gesprek om te informeren en te motiveren. Om te laten zien wat er gebeurt als je niet stemt.’
Hij maakt zich overigens niet de illusie dat hij met deze video de opkomst van deze jongeren naar honderd procent kan tillen. Maar hij ziet het als zijn verantwoordelijkheid om het in ieder geval te proberen. ‘Ik denk dat iedereen in een democratie de verantwoordelijkheid heeft om iedereen in zijn omgeving aan te sporen om zijn democratische plicht te doen. Het komt meer vanuit een eigen verantwoordelijkheidsgevoel, maar het is een gedeeld probleem van ons allemaal’, aldus Douari.
Waarom gaan ze nu niet? Vooralsnog is het opkomstcijfer onder deze groep dus erg laag. Dat heeft volgens Ingie Elzeny een bepaalde oorzaak: ‘Ik denk dat er heel weinig interesse is in wat er gebeurt in de politiek omdat de taal niet echt past bij de meeste jongeren. En het is ook gewoon heel erg lastig om je te identificeren met een Kamer die vol zit met oude mensen die eigenlijk ook niet heel veel om ons lijken te geven’, volgens Elzeny. ‘Het gevoel dat zij er ook voor óns zijn, dat mis ik heel erg.’ Ze neemt de coronacrisis als voorbeeld. Daar is volgens Elzeny te weinig nagedacht over studenten. ‘Jonge mensen zijn echt de dupe van heel veel beleid, en er wordt niet met ons gepraat.’
Op dit moment lukt het politieke partijen, volgens Douari, niet voldoende om jongeren te bereiken. Dat heeft ermee te maken dat die jongeren ook binnen de partij niet aanwezig zijn. ‘Dan verlies je de touch’, aldus Douari. Een voorbeeld daarvan is Rutte die, in een poging de vragen van jongeren te beantwoorden, live met ze in gesprek ging op Facebook. Dit was niet bepaald een succes, als je het Elzeny vraagt. ‘Wij kijken dat niet.’ Een groot deel van de jongeren is namelijk al lang niet meer actief op Facebook. Zij zijn nu te vinden op platforms als Instagram, TikTok en Clubhouse.