Een eerlijk gelijkwaardig Nederland. Wij zijn voor. Jij ook?

Hoe is het om jezelf 31 dagen te streamen?

  •  
17-04-2021
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
465 keer bekeken
  •  
Ludwig Ahgren

Ludwig Ahgren

© Twitch/Ludwig Ahgren

Streamen wordt steeds populairder. Maar wat is de impact van zo'n stream als je jezelf 31 dagen lang non-stop uitzendt? 

In de avond van 14 op 15 maart besluit de 25-jarige gamer Ludwig Ahgren een livestream te starten op streamingdienst Twitch. Dat doet hij vaker - de Amerikaanse gamer verdient zijn geld met deze online streams waarin hij computerspellen speelt - maar deze keer is hij van plan een ‘subathon’ te organiseren. Zijn kijkers kunnen door middel van abonneren bepalen hoe lang hij nog door zal gaan. Voor iedere abonnee (goed voor zeven dollar) worden er twintig seconden aan de aftellende klok van de streamer toegevoegd. Pas als de klok afloopt zal zijn livestream stoppen.

Aan de start van de subathon verwacht Ahgren zo’n 24 tot 48 uur te zullen streamen. Dat blijkt een ferme onderschatting. Pas afgelopen week, op woensdag 13 april om negen uur ’s avonds, loopt de stream op zijn einde, 31 dagen na de aftrap.

Klokje
En zelfs nu had hij nog door kunnen gaan. Het is Ahgren zelf die besluit de livestream een halt toe te roepen. Hij probeerde al eerder het klokje sneller te laten aftikken door het aantal seconden per nieuwe abonnee te halveren, maar dat mocht niet baten. Enkele keren kwam zijn klok dicht bij de nul seconden. Een keer stond hij zelfs op één seconde, maar steeds werd de stream door een nieuwe abonnee ‘gered’.

De stream, die 31 dagen lang 24 uur per dag doorliep, filmde Ahgren tijdens het gamen, zoals zijn volgers van hem gewend zijn. Maar ze zagen hem ook eten, slapen en douchen. ‘Ik ben in slaap gevallen tijdens de stream gisteravond en werd de best bekeken streamer op Twitch. Hoe kan dat ooit’, schrijft Ahgren op Twitter.

Het echte leven
‘Het leuke van streams is dat het gewoon echt ongecensureerd is. Anders dan gewone posts op sociale media, weet je dat het echt zo gebeurt. Ik kan daar ook uren naar kijken’, vertelt radio-dj Giel Beelen. Maar hij kent ook de andere kant van de stream. Al voor het concept populair werd bij gamers op Twitch, was Giel meerdere keren dagenlang te volgen voor iedereen die daar zin in had. Sinds zijn eerste deelname aan 3FM’s Glazen Huis in 2004, liet hij zich nog acht keer opsluiten voor het goede doel. Daar waren de dj’s dag en nacht te volgen, want naast dat het huis logischerwijs van glas was, hingen er ook nog eens tal van camera’s. ‘Ik denk dat toen duidelijk werd dat hetgeen wat wij ‘sleutelgatradio’ noemden zo populair was. Dat er zo veel mensen zijn die even door het sleutelgat met je mee willen kijken als het ware.’

Laagje minder
Maar dat heeft ook zo zijn prijs. ‘Dat was nogal wat. Ik merkte de impact ervan vooral op het moment dat het er niet meer was. Dat heb ik ook in kleiner opzicht als bekend persoon. Als ik in het buitenland ben merk ik: er is een laagje minder’, vertelt Giel. ‘Bij het Glazen Huis is dat natuurlijk in het kwadraat. Ik merkte dan vaak dat ik de eerste nacht na het Glazen Huis letterlijk, ook vanwege de rust, moeilijk kon slapen.’

Privacy
Gelukkig was er altijd een hoger doel: geld ophalen voor het goede doel. ‘Anders had ik het niet gedaan, zéker niet.’ En daarbij: het was gewoon werk. ‘Ik was bezig met de actie, en er was geen tijd om stil te staan bij hoe je je daarbij voelde. Het was gewoon volop actie. Ik heb me ook nooit de illusie van privacy gemaakt daar.’ Maar niet iedereen ging er zo lichtvoetig mee om. Collega radio-dj Domien Verschuuren geeft in een interview met het AD in 2017 aan gespannen te zijn: ‘De muren van de slaapkamer zijn ook van glas en overal hangen camera's. Je even terugtrekken wordt lastig. Dat vind ik wel spannend.’

Experiment
Ook televisiemakers Nicolaas Veul en Tim den Besten kunnen dat beamen. In 2015 trachten zij met een psychologisch experiment te onderzoeken wat 18 dagen lang 24 uur per dag livestreamen doet met je gevoel van privacy. Het antwoord: niet veel goeds. De mannen staken na 15 dagen voortijdig het experiment vanwege de ‘te heftige invloed van het gebrek aan privacy’. ‘Het bewijst dat ik tijd en ruimte voor mezelf nodig heb. Ik wil heel graag af en toe níet gezien worden. Dat is denk ik een behoefte van veel mensen’, aldus Den Besten tegenover Viva. ‘Als je een selectie kunt maken van wat je wil laten zien, is dat eigenlijk de ultieme vorm van privacy. Want privacy is ook dat je bij je huisarts iemand anders bent dan bij je moeder of je vrienden. Je hebt heel veel versies van jezelf en die toon je alleen op bepaalde momenten. Dat is ook privacy.’ Als het aan het publiek had gelegen hadden ze overigens, net als Ahgren, eindeloos door kunnen gaan. Er keken in totaal vierhonderdduizend mensen.

Bedankt
‘Thanks you so much’, schrijft Ahgren in de ochtend van 14 april op Twitter. De tweet krijgt meer dan driehonderdduizend likes. ‘Ga nu slapen, alsjeblieft. Geniet ervan', luidt een van de reacties.

Door Carolien Ronde
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

Omschrijving *

Typ hier je reactie...


0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.