Een eerlijk gelijkwaardig Nederland. Wij zijn voor. Jij ook?

De Kamer steunt opnieuw motie voor pardonners: krijgen zij nu wél een paspoort?

04-06-2021
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
2751 keer bekeken
  •  
Levon - Generaal Pardon

Levon

© Eveline Beijst

Wist je dat 11.000 mensen al zo’n veertien jaar wachten op de toezegging dat ook zij écht mee mogen doen? Dankzij een motie van SP-Kamerlid Jasper van Dijk en CDA-Kamerlid Anne Kuik afgelopen april, besloot staatssecretaris Ankie Broekers-Knol alle mensen die ten tijde van het generaal pardon (2007) minderjarig waren alsnog in aanmerking te laten komen voor een paspoort. 

Goed nieuws?
Goed nieuws voor een groot deel van de groep. ‘Maar zo’n 70 procent van de groep valt buiten de boot’, legt de 34-jarige Levon uit. Waaronder hijzelf, vertelt Levon: ‘Hoewel ik als minderjarige naar Nederland kwam, was ik ten tijde van het generaal pardon twintig jaar oud. Nu moeten we een nieuw onderzoek afwachten. Ik heb het gevoel dat ik opnieuw tegen een bureaucratische muur aanloop.’
Gehele groep 
Kwalijk, vinden SP'er Jasper van Dijk en CDA'er Anne Kuik. Zij dienden voor de derde keer een motie in. Dit keer om de meerderjarigen uit de groep van 11.000 staatlozen die permanent in Nederland mogen verblijven een paspoort te geven. Die motie werd gister aangenomen, legt VluchtelingenWerk uit: 'De Tweede Kamer heeft voor de derde keer voor een motie gestemd om álle pardonners een paspoort te geven. Wij zijn blij met de uitkomst van deze motie en hopen dat staatssecretaris Broekers-Knol de motie nu echt gaat uitvoeren voor de gehele groep. Tot die tijd blijven wij ons inzetten en is het nog steeds mogelijk om de petitie te ondertekenen.'
Hoe zit het?
  • Generaal pardon - 2007. In 2007 kregen zo’n 27.000 mensen via het zogenaamde ‘generaal pardon’ een verblijfsvergunning. Het ging hier om mensen die al lange tijd in Nederland wonen of kinderen die hun geboorteland, of dat van hun ouders, amper kennen. Met die verblijfsvergunning konden zij in Nederland blijven en zouden ze het land niet uit worden gezet. Enige tijd later zouden ze dan in aanmerking komen voor een Nederlands paspoort.
  • Wetswijziging - 2009. Maar door een wetswijziging in 2009 bleek dat voor een grote groep onmogelijk. Voor de aanvraag hadden ze vanaf dat moment namelijk documenten uit het land van herkomst nodig. In veel gevallen zijn de mensen waar het hier om gaat helemaal niet in het bezit van deze documenten, wat het voor hen onmogelijk maakt in Nederland een paspoort aan te vragen.
  • Motie - februari 2021. Dat leed wordt erkend door de Tweede Kamer, die vorige maand een motie heeft aangenomen om deze groep alsnog de mogelijkheid te geven een Nederlands paspoort te krijgen. Maar daarmee is het nog niet geregeld.
  • Onderzoek - maart 2021. Staatssecretaris Ankie Broekers-Knol raadt de motie even later af en zegt opnieuw onderzoek te willen instellen. Ze heeft het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum (WODC) gevraagd de bestaande onderzoeken nog eens op een rij te zetten. Vervolgens moet de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) aanwijzen welke mensen, om welke redenen, welke problemen ervaren. Voor de zomer is de beoogde deadline.
  • Tweede motie - april 2021. In een tweede motie pleit de Tweede Kamer bij de staatssecretaris voor directe uitvoering van de eerder aangenomen motie.
  • Nieuwe regeling - april 2021. Staatssecretaris Ankie Broekers-Knol besluit alle mensen die ten tijde van het generaal pardon (2007) minderjarig waren alsnog in aanmerking te laten komen voor een paspoort. Helaas valt 70 procent van de groep opnieuw buiten de boot.
  • Derde motie - juni 2021. In een derde motie pleit de Tweede Kamer er opnieuw voor om álle ruim 10.000 pardonners een Nederlands paspoort te geven.
Wat kan jij doen?
Daarnaast is VluchtelingenWerk enkele weken geleden een petitie gestart. Die vind je hieronder. 
Door Noene Kazarjan
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.
BNNVARA LogoWij zijn voor