Een eerlijk gelijkwaardig Nederland. Wij zijn voor. Jij ook?

Hoe verder na de petitie over de pardonners in Nederland?

30-06-2021
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
1298 keer bekeken
  •  
Marine, Yosef, Dina en Levon tijdens de overhandiging in Den Haag

Marine, Yosef, Dina en Levon tijdens de overhandiging in Den Haag

‘Het is tijd dat wij ook Nederlander worden’, speecht de 22-jarige Marine op het plein in Den Haag. ‘We moeten een einde maken aan deze tweedeling. Gezinnen worden zo verscheurd.’

Hoewel Marine na maanden actievoeren eindelijk recht heeft op naturalisatie, vallen haar zusje en moeder opnieuw buiten de boot. Dit vertelt ze mij en andere pardonners tijdens de overhandiging van de petitie #wijhorenerookbij van VluchtelingenWerk. Door middel van deze petitie roepen 57.000 Nederlanders het kabinet op om circa 11.000 pardonners een Nederlands paspoort te geven.
Pardonners
Marine is namelijk, zoals ik, een van de 11.000 mensen die veertien jaar wachten op de toezegging dat ook zij echt mee mogen doen in de Nederlandse maatschappij. Wij kregen met circa 11.000 pardonners in 2007 een verblijfstitel door een zogenaamd generaal pardon. Goed nieuws, maar door een aanscherping van de regels was onze groep niet in staat om een paspoort aan te vragen. ‘Een bureaucratische drempel’, volgens SP-Kamerlid Jasper van Dijk.

Gelijke rechten?
En dat is zeer kwalijk, volgens Van Dijk. Daarom diende hij met CDA'er Anne Kuik meerdere moties in om de groep die permanent in Nederland mag blijven een paspoort te geven. Na de tweede motie besluit staatssecretaris Ankie Broekers-Knol alle mensen die ten tijde van het generaal pardon (2007) minderjarig waren alsnog in aanmerking te laten komen voor een paspoort.

Voor sommigen in de groep betekent dit dat ze eindelijk volwaardig mee mogen doen in de maatschappij. Voor Marine betekent het dat ze officier van justitie zou kunnen worden, Yosef hoeft dan eindelijk geen tweederangsburger meer te zijn, Dina kan naast lesgeven over de werking van de democratie ook daadwerkelijk zelf stemmen, en Dianna kan eindelijk vrij reizen. 
Overhandiging petitie aan Bert-Jan ter Heerdt (directeur Migratiebeleid bij het ministerie van Justitie en Veiligheid)

Overhandiging petitie aan Bert-Jan ter Heerdt (directeur Migratiebeleid bij het ministerie van Justitie en Veiligheid)

Verscheurde gezinnen
Maar helaas valt 70 procent van de groep opnieuw buiten de boot. Zoals Marine’s zusje en moeder, maar ook de 34-jarige Levon. Levon: ‘Hoewel ik als minderjarige naar Nederland kwam, was ik ten tijde van het generaal pardon twintig jaar oud. Nu moeten we een nieuw onderzoek afwachten. Ik heb het gevoel dat ik opnieuw tegen een bureaucratische muur aanloop.’ Daarom komen Van Dijk en Kuik met een derde motie. Dit keer om de meerderjarigen uit de groep een paspoort te geven en niet een onderzoek af te wachten. De Kamer steunt deze motie.

Een motie waar veel waarde aan wordt gehecht, want deze regeling verscheurt nu gezinnen, legt Marine uit tijdens de overhandiging: ‘Mijn gezin is in tweeën gescheurd. Mijn broertje en ik zijn straks volwaardig Nederlander, nadat ons leven jarenlang op pauze heeft gestaan. Mijn moeder en zusje blijven tweederangsburgers. Mijn lijden en uitzichtloosheid zijn straks voorbij, maar in hoeverre is dat voorbij als ik weet dat mijn zusje straks niet dezelfde kansen krijgt als ik? Stop met het kwellen van mensen, door ze wel permanent verblijfsrecht te geven, maar ze de kans op volledig meedoen in de maatschappij te ontnemen. Stop met het creëren en het in stand houden van tweederangsburgers. Wij horen er ook bij!’
7700 verhalen 
Maar zij is niet de enige die in deze situatie terechtkwam. Gisteren hoorde ik helaas veel meer soortgelijke verhalen. Zoals het verhaal van de 28-jarige Dina Tang, die ons voorzag van een speech over haar ouders. Die kwam binnen.
Mevrouw Broekers-Knol wil een onderzoek? Dit is mijn onderzoek. Mijn leven in cijfers en feiten, onrecht en verdriet.

In 1997 kwam ik als 4 jarige naar Nederland.
Binnen 2 jaar, 3 AZC’s en 4 basisscholen later.
Als een klein meisje verkast door heel het land.

In 2007 het generaal pardon.
Tranen van geluk, wat voel ik me achteraf toch stom!
Want 2009 was wederom frustratie en verdriet.
Nee, na 12 jaar zijn we er nog steeds niet...

(....) 

2021: 
Ouders, broertjes en ik wonen er al 24 jaar!
10.000 mensen, 4 onderzoeken en 3 moties en meer dan 56.000 handtekeningen. 

VVD: Volkspartij voor vrijheid en democratie?
Volk? Welk volk, want wij voelen ons buitengesloten.
Vrijheid? Ik kan niet trouwen, geen hypotheek krijgen, niet buiten Europa reizen.
Democratie? Ik geef les over democratie en stemmen, maar ik mag het zelf niet. 10.000 mensen, 4 onderzoeken, 3 moties, meneer Rutte, mevr. Broekers-Knol, waar staat de D van VVD echt voor? 

Het is klaar nu. Genoeg geweest. Wij verdienen een volwaardig leven, een rechtmatig bestaan. Ik doe een beroep op uw menselijkheid. Geef mijn ouders een paspoort. En de rest van de pardonners.
Dina Tang doet haar verhaal

Dina Tang doet haar verhaal

De speech deed me terugdenken aan de eerste keer dat ik het verhaal van een andere pardonner aanhoorde: het verhaal van Yosef Tekeste-Yemane, over het kapotte generaal pardon, bij Op1. Een verhaal over onrecht.
Politieke agenda
Hij bleek in staat te zijn om dit onrecht, met behulp van Peter R. de Vries, op de politieke agenda te zetten. Hij en andere pardonners deden keer op keer hun verhaal in de media. In de hoop dat dit zou leiden tot naturalisatie en dus op de lange termijn: gelijke rechten.
Yosef Tekeste-Yemane bij de overhandiging

Yosef Tekeste-Yemane bij de overhandiging

Dit doel is wellicht lastig te behalen, maar ik leerde gisteren dat het niet uitzichtloos is. Wij, pardonners uit alle streken van Nederland, politici en VluchtelingenWerk stonden daar gisteren met een gezamenlijk doel: de naturalisatie van de gehele groep van 11.000 pardonners. Zodat onze verhalen na ruim veertien jaar worden gehoord. Verhalen van jongeren die hier zijn opgegroeid en nu, ietwat zenuwachtig, het proces van naturalisatie ingaan. Maar ook jongeren die net buiten de boot vallen of die deel uitmaken van verscheurde gezinnen.

Wij zijn nog niet klaar met deze strijd. Want: wanneer volgt de rest? Dat is de vraag die de Tweede Kamer, na het steunen van de derde motie, deze week wederom aan staatssecretaris Ankie Broekers-Knol stelt. Met ruim 57.000 andere Nederlanders die de petitie #wijhorenerookbij ondertekenden.

Meer lezen over dit onderwerp? Dat kan hier: bnnvara.nl/tags/generaal-pardon
Door Noene Kazarjan
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.
BNNVARA LogoWij zijn voor