Een eerlijk gelijkwaardig Nederland. Wij zijn voor. Jij ook?

De Kamer steunt nieuwe motie voor Pardonners: krijgen zij nu eindelijk een paspoort?

20-04-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
4317 keer bekeken
  •  
Yosef Tekeste-Yemane

Yosef Tekeste-Yemane

© Op1

Opnieuw heeft Jasper van Dijk een motie ingediend omtrent de ruim 10.000 mensen die, na het krijgen van een verblijfsvergunning via het Generaal Pardon in 2007, nog steeds geen paspoort hebben.

In zijn motie aan de Kamer, die hij samen met CDA-Kamerlid Anne Kuik heeft ingediend, pleit hij voor directe uitvoeren van de eerder aangenomen motie. Op basis van de vorige motie heeft staatssecretaris Ankie Broekers Knol namelijk besloten nader onderzoek in te stellen. Onderzoek dat in het verleden al meerdere malen ins gedaan. Volgens Van Dijk is er genoeg onderzoek waaruit blijkt dat de motie als zodanig direct kan worden uitgevoerd. En de Kamer is het met hem eens. De motie wordt een meerderheid in de Kamer aangenomen.

Hoe zit het?

  • Generaal Pardon. In 2007 kregen zo’n 27.000 mensen via het zogenaamde ‘generaal pardon’ een verblijfsvergunning. Het ging hier om mensen die al lange tijd in Nederland wonen of kinderen die hun geboorteland, of dat van hun ouders, amper kennen. Met die verblijfsvergunning konden zij in Nederland blijven en zouden ze het land niet uit worden gezet. Enige tijd later zouden ze dan in aanmerking komen voor een Nederlands paspoort.
  • Wetswijziging. Maar door een wetswijziging in 2009 bleek dat voor een grote groep onmogelijk. Voor de aanvraag hadden ze vanaf dat moment namelijk documenten uit het land van herkomst nodig. In veel gevallen zijn de mensen waar het hier om gaat helemaal niet in het bezit van deze documenten, wat het voor hen onmogelijk maakt in Nederland een paspoort aan te vragen.
  • Motie.Dat leed wordt erkend door de Tweede Kamer, die vorige maand een motie heeft aangenomen om deze groep alsnog de mogelijkheid te geven een Nederlands paspoort te krijgen. Maar daarmee is het nog niet geregeld.
  • Onderzoek.Staatssecretaris Ankie Broekers-Knol raadt de motie even later af en zegt opnieuw onderzoek te willen instellen. Ze heeft het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum (WODC) gevraagd de bestaande onderzoeken nog eens op een rij te zetten. Vervolgens moet de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) aanwijzen welke mensen, om welke redenen, welke problemen ervaren. Voor de zomer is de beoogde deadline.

Om wie gaat het?

Lees de verhalen van Yosef, Marine, Dianna en Dina hieronder.

Wat kan jij doen?
Daarnaast is VluchtelingenWerk enkele weken geleden  een petitie gestart. Die vind je hieronder. 

Door Carolien Ronde
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.