© Gert Elbertsen
Waar het blad van veel andere planten verdort in de herfst, blijven veel varens de hele winter groen. Dat maakt ze extra makkelijk te vinden. De winter is daarom een prima tijd om te zoeken naar deze oerplanten. Verslaggever Gert Elbertsen is met plantenkenner Stef van Walsum van Floron in een bos bij Nijmegen waar ze bijzondere soorten vinden.
Varens zijn planten die al even meegaan. De oudst bekende fossielen van varens zijn zo'n 390 miljoen jaar oud. In tegenstelling tot veel andere planten hebben ze geen zaden, maar sporen. De sporen zitten bij veel soorten aan de onderkant van het blad en laten zich met de wind verspreiden. Doordat sporen erg licht zijn, kunnen ze hierbij vele tientallen kilometers afleggen.
De sporen van varens komen dus ver, maar kunnen lang niet overal ontkiemen. Over het algemeen groeien varens namelijk het liefst op schaduwrijke, vochtige plekken. Vaak voldoen lokale recreatie- of hondenuitlaatbosjes aan deze eisen, hier kun je prima bijzondere soorten tegenkomen! Mocht je tijdens het uitlaten van de hond een varen zien; varensoorten van elkaar onderscheiden is volgens Stef vrij eenvoudig. Alleen de vorm van de bladeren geeft vaak al voldoende uitsluitsel.
© Gert Elbertsen
Tijdens de reportage ontdekken we een varensoort die Stef nog maar één keer eerder in Nederland zag: de smalle ijzervaren. Deze plant komt oorspronkelijk uit China, maar is voor de tuinhandel naar Nederland gehaald. Vanuit tuinen wil deze soort zich wel eens in de natuur vestigen. Of dat niet schadelijk is? Volgens Stef is deze varen niet invasief, dat wil zeggen dat hij niet woekert en lokale natuur overneemt. Het is vooral een bijzondere vondst dus!
Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.