Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Natuurbeheerders extra alert op mond-en-klauwzeer bij grazers

  •    •  
Vandaag
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
20201127_TV_Schotse hooglanders

© Vroege Vogels

Natuurbeheerders zijn extra alert op de risico's van mond-en-klauwzeer (MKZ), nu de dierziekte op een Duits bedrijf is geconstateerd. "We hebben onze boswachters opgeroepen extra op de hygiëne te letten", laat een woordvoerder van Staatsbosbeheer weten. Dat houdt bijvoorbeeld in dat ze even niet met de auto tussen locaties met kuddes dieren moeten pendelen, om te voorkomen dat ze het virus dat de ziekte veroorzaakt onbedoeld verspreiden.

Mond-en-klauwzeer-symptomen

Ook andere organisaties laten weten dat ze scherp zijn op MKZ-symptomen. "We houden het nauwlettend in de gaten. Als het dichterbij komt, dan kijken we verder en zullen we niet schromen maatregelen te nemen", laat een woordvoerster van Nationaal Park De Hoge Veluwe weten. Het park neemt vooralsnog geen maatregelen om wilde dieren zoals reeën, edelherten en zwijnen te behoeden voor het MKZ-virus.

De organisatie Free Nature heeft in het land ongeveer 1100 runderen, wisenten, Schotse hooglanders en andere grazers rondlopen. Ook deze dieren kunnen besmet raken, maar een woordvoerder van de organisatie zegt dat er nu "geen directe bedreiging" is. "Dat zou vooral zo zijn als het virus naar Nederland zou komen."

Maatregelen bij uitbraak

Voor de organisatie is het niet eenvoudig om maatregelen te nemen als in de buurt van een kudde een MKZ-uitbraak zou zijn. "Veehouders kunnen hun bedrijf helemaal afsluiten. Onze dieren lopen in natuurgebieden, die kun je niet zomaar afsluiten." Toch is dat in noodsituaties wel een optie. "Daar moeten we dan over in gesprek met terreinbeheerders."

Dieren preventief vaccineren is ook een mogelijkheid, maar ook dat zal pas gebeuren als daar aanleiding toe is door een uitbraak in de omgeving. In de winter is dat iets makkelijker dan in de zomer, want dan vallen dieren te lokken met eten. "In de zomer is er eten genoeg, dan krijg je ze niet gelokt", legt de woordvoerder van Free Nature uit. Hij voegt eraan toe dat de dieren die buiten lopen vaak relatief veel weerstand hebben. "Met de blauwtonguitbraak zagen wij een zeer lage sterfte. Je ziet dat deze dieren een hogere natuurlijke weerstand hebben. Maar over sterfte door MKZ durf ik geen voorspelling te doen."

Bron: ANP

Meer over:

grazers, mkz
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.
BNNVARA LogoWij zijn voor