Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Vuil grondwater bedreigt bijzondere natuur in Zuid-Limburg

  •    •  
09-02-2024
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
2008 keer bekeken
  •  
beekdikkopmos

Beekdikkopmos

In het zuiden van Limburg wordt zichtbaar wat te veel mest met de natuur doet. Onderzoekers keken specifiek naar het effect van meststoffen op zogeheten kalktufbronnen, schrijft Trouw. Bij die bronnen komt extreem kalkrijk water uit de bodem. Dat 'harde' water trekt onder meer zeldzame mossoorten aan, die als weinige planten nog onder deze omstandigheden kunnen groeien.

Maar die bijzondere soorten, die in ons land alleen in Zuid-Limburg te vinden zijn, worden bedreigd door de forse vervuiling van het grondwater met nitraat en fosfaat. Dat blijkt uit een onderzoek van ingenieursbureau Royal HaskoningDHV en onderzoekscentrum B-Ware dat deze maand wordt gepubliceerd in de wetenschappelijke pers.

"Het was al bekend dat het grondwater in Nederland veel te veel voedingsstoffen bevat", vertelt Hans de Mars van Royal HaskoningDHV. "Maar van het beeld dat uit onze metingen komt zijn we wel echt geschrokken." Uit de metingen die de onderzoekers bij kalktufbronnen in Limburg en in het buitenland deden, blijkt dat de Europese nitraatnorm van 50 milligram per liter in ons land met soms wel een factor drie tot vier wordt overschreden.

Hellingbossen van Zuid-Limburg

De hellingbossen van Zuid-Limburg herbergen een uniek biotoop dat je nergens anders in Nederland kunt vinden: kalktufbronnen. Dit zijn plekken waar water omhoog komt dat zo veel kalk bevat, dat het kalk neerslaat op allerlei dingen in de directe omgeving van de bron. In 2023 bezocht Vroege Vogels TV de kalktufbronnen van Zuid-Limburg:

Bron: Trouw

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.