© Ivoor - Bron Pixabay
Steeds meer mensen leveren voorwerpen in die zijn gemaakt van beschermde planten en dieren. Ze kunnen dat anoniem doen bij de CITES-inleverbak die bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) in Den Haag staat.
In de eerste zeven maanden van dit jaar zijn er 2556 voorwerpen ingeleverd, waar het in heel 2023 ging om 1760 voorwerpen. Van de spullen die dit jaar zijn ingeleverd is bijna de helft van ivoor gemaakt, zoals beeldjes, schaakstukken, armbanden, biljartballen en pianotoetsen.
De organisatie ziet in de toename van het aantal ingeleverde spullen vooral het effect van strengere Europese wetgeving in de handel in voorwerpen van olifantenivoor, die begin 2022 is ingevoerd. Volgens een woordvoerster van RVO worden mensen zich meer bewust van de herkomst van deze spullen en voelen ze zich er niet meer prettig bij om die te bezitten.
Vorig jaar waren de meeste ingeleverde voorwerpen gemaakt van ivoor, maar inmiddels worden ook steeds meer tasjes van slangen- of varanenleer of opgezette dieren in de inleverbak gegooid. Soms hebben mensen deze spullen al jaren in huis of ze krijgen het via een erfenis, zo laten ze in briefjes weten die ze af en toe bij de spullen in de bak gooien.
De meeste voorwerpen worden vernietigd, zodat ze niet meer in de (illegale) handel terecht kunnen komen. Een klein deel wordt gebruikt voor educatieve doeleinden, om bijvoorbeeld douaniers en politiemensen te laten zien wat er zoal wordt gemaakt.
Bron: ANP
Thema's:
Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.