Het is een gek gezicht in de Westerduinen op Texel: er staat een grote graafmachine boven op een duin. Van de eerste duinenrij wordt de top over een lengte van zo’n 60 meter afgegraven. Kalkrijk zand waait dan dieper de duinen in. Dat stimuleert duinnatuur én maakt Texel beter bestand tegen zeespiegelstijging.
De dynamiek is de laatste decennia behoorlijk afgenomen in de duinen. Er stuift steeds minder zand diep de duinen in. Dat is een probleem, omdat het zand en de schelpjes daarin zorgen voor de nodige kalkaanvoer. Samen met onder andere stikstofdepositie verzuren en vergrassen de duinen daardoor. Bedreigde vogels als de tapuit vinden zo steeds minder voedsel en nemen in aantal af. “De maatregelen gaan de duinen een soort verjongingskuur en boost geven”, vertelt boswachter Thomas van der Es van Staatsbosbeer.
De maatregelen maken tegelijkertijd Texel bestendiger tegen zeespiegelstijging. Duinen aftoppen voor de waterveiligheid klinkt misschien tegenstrijdig. Maar het werkt zo: het zand dat nu vanaf het strand komt, komt niet verder dan de eerste duinenrij. De kerf gaat dienen als een soort doorgeefluik van zand en zorgt ervoor dat ook de duinen verder in het binnenland verhoogd kunnen worden. Zo houdt niet alleen de eerste duinenrij zeewater tegen, maar wordt het hele duingebied breder en hoger.
Graafmachine in de Westerduinen
© Gert Elbertsen
Het project wordt gefinancierd door Provincie Noord-Holland en is onderdeel van Programma Natuur. Thomas is trots: “Het is een voorbeeld van het nieuwe denken in natuurbeheer. We doen iets wat de natuur niet zelf meer zelf kan, in dit geval het aftoppen van de duinen. Daarna neemt de natuur het over. Ik ga met veel interesse volgen hoe de natuur dat de komende jaren gaat doen.”
Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.