Een buizerd is niet bang om de confrontatie aan te gaan met soortgenoten of andere roofvogels. Hans Viveen, Jan Bezemer en Henk Huige wisten spectaculaire beelden vast te leggen van buizerds in gevecht – niet alleen onderling, maar ook met een visarend! De buizerd is een van de meest voorkomende roofvogels in Nederland, en hun gedrag omvat veel meer dan alleen het vangen van prooien.
De gevechten tussen buizerds zijn meestal territoriaal van aard. Een volwassen buizerd beschermt zijn leefgebied en jaagt indringers, zoals andere roofvogels of soortgenoten, zonder aarzelen weg. Dit gebeurt vaak in spectaculaire luchtgevechten. De vogels cirkelen om elkaar heen, voeren schijnaanvallen uit en raken soms zelfs met elkaar verstrengeld in de lucht.
Het gevecht met een visarend, zoals vastgelegd door Jan Bezemer, is speciaal. Visarenden komen alleen als trekvogels voor in Nederland en jagen voornamelijk op vis. Daardoor zijn ze normaal geen directe concurrent van buizerds. Maar als het gaat om territorium of voedsel, durft een buizerd het zelfs tegen zo’n grote tegenstander op te nemen.
Als opportunistische roofvogel heeft de buizerd een gevarieerd dieet. Ze eten vooral kleine zoogdieren zoals muizen en woelratten. Maar ook vogels, amfibieën en reptielen staan op hun menu. Als ze de kans krijgen pakken ze soms zelfs aas of regenwormen, vooral wanneer andere prooien schaars zijn. Met scherpe klauwen en een kromme snavel grijpen en verscheuren ze hun prooi moeiteloos.
Buizerds zijn veelzijdige vogels die zich moeiteloos aanpassen aan verschillende leefgebieden, van weilanden tot stedelijke omgeving. De nesten bouwen ze hoog in bomen, vaak op beschutte plekken waar ze goed overzicht hebben over het jachtgebied. Vanuit deze uitkijkpunten beginnen ze aan hun kenmerkende zweefvluchten, waarbij ze geduldig het terrein afspeuren naar beweging.
Bron: Vogelbescherming
Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.