Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Nederlandse bedrijven doen onvoldoende om natuur te ontzien

  •    •  
19-01-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
199 keer bekeken
  •  
Genx Dupont  chemisch bedrijf Chemours

© Chemiebedrijf Chemours - BRON: ANP REMKO DE WAAL

Woensdag publiceerde MVO Nederland haar jaarlijkse Nieuwe Economie Index (NEx), een onderzoek dat inzicht geeft in de mate waarin het Nederlandse bedrijfsleven klimaatneutraal, inclusief en transparant onderneemt. Eén van de onderzochte thema’s is biodiversiteit. Gemiddeld is de NEx dit jaar licht gestegen, maar op biodiversiteit is een daling te zien (van 18,3 procent naar 17,9 procent). Dit laat volgens MVO zien dat de aandacht voor bodem-, water-en luchtkwaliteit (essentieel voor de biodiversiteit) achteruit gaat in plaats van vooruit. Dit verontrustende signaal ondersteunt de steeds sterker wordende oproep aan bedrijven om de negatieve impact die zij hebben op de natuur te verkleinen.

Afgelopen december is er een wereldwijd akkoord bereikt om het verlies aan biodiversiteit een halt toe te roepen. De Nederlandse overheid heeft zich hardgemaakt voor ambitieuze doelstellingen binnen dit biodiversiteitsakkoord, waarin ook de rol van het bedrijfsleven bij het herstellen van biodiversiteit duidelijk is vastgelegd. De ecologische voetafdruk van het Nederlandse bedrijfsleven is groot, zowel in Nederland als in het buitenland. Alleen met een drastische afname van de negatieve impact op biodiversiteit zijn de internationale doelen te halen.

Verlies aan biodiversiteit

In afgelopen jaren hebben de overheid en maatschappelijke organisaties veel concrete tools ontwikkeld om bedrijven te helpen hun impact op biodiversiteit te meten en te verkleinen, of zelfs netto positieve impact te realiseren. Het achterblijven van serieuze vooruitgang in de NEx op het thema biodiversiteit past in het algemene beeld dat vrijwillige en vrijblijvende maatregelen en convenanten onvoldoende vooruitgang opleveren op het vlak van maatschappelijk verantwoord ondernemen. Internationaal en in Nederland groeit de overtuiging dat bindende wet- en regelgeving nodig is om de negatieve impact vanuit het bedrijfsleven significant en urgent omlaag te brengen.

Een goed voorbeeld is de initiatiefwet voor Internationaal Maatschappelijk Ondernemen, die deze maand wordt behandeld in de Tweede Kamer. Deze verplicht internationaal opererende bedrijven om verantwoordelijkheid te nemen voor de impact op mens en milieu in hun toeleveringsketens. Dat soort wet- en regelgeving moet er zo snel mogelijk komen als we het tij voor de natuur willen keren.

Bron: IUCN NL

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.
BNNVARA LogoWij zijn voor