Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Fenolijn 21 juli 2024

  •    •  
21-07-2024
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
480 keer bekeken
  •  
fa2c253e5682180363c8cf6cd2d7e3ae

Kuifeend

© Stornebrink

Een kuifeendpaartje met kuikens, geurige springbalsemien dat op springen staat, een bloeiende gele monnikskap, de huismussen die zich tegoed doen aan de vijgen van een vijgenboom en een groep opgevette gierzwaluwen die nog een rondje gieren. Deze waarnemingen zijn te horen op de Vroege Vogels fenolijn (het nummer is 035-6711338).

Veldkrekel

Nel uit Utrecht: ‘Onlangs had ik aan de fenolijn doorgegeven dat ik nog geen krekel had gehoord. Vandaag fietsend van Utrecht naar Oudewater en terug hoorde ik ze gelukkig wel. Dat geweldige zomergeluid!’. De veldkrekel is dit voorjaar verkozen tot het ‘insect van het jaar’ en is glimmend zwart met gele en rode accenten. Hoewel ze meer dan twee centimeter groot kunnen zijn, is het een uitdaging om de veldkrekel te zien te krijgen. Zijn kenmerkende ‘kri-kri-kri’-geluid is wel al van honderden meters afstand te horen. Dat maakt het mannetje door zijn vleugels op te tillen en over elkaar te wrijven. Vrouwen worden aangetrokken door dit liefdeslied. Maar als hij een mens hoort aankomen, schiet hij snel in zijn holletje.

veldkrekelvrouw

Veldkrekel vrouwtje heeft lange aders op haar vleugels

© Frans Bouma

Vliegende mieren

Gerben Vermeij uit het Groningse Leens: ‘Afgelopen maandag in Houwerzijl was in ik de tuin aan het wieden, in een perkje. En ik kwam een mierennest tegen. Met allemaal kleine zwarte mieren. Ze hadden eitjes en larven en uit sommige eitjes kwamen al mieren met vleugels. Dus die zijn klaar om uit te vliegen’.

Elk jaar scheuren mierennesten ineens open om duizenden vliegende mieren in golven uit te laten vliegen. Dit gebeurt eind juni - begin juli wanneer er massaal tientallen nieuwe koninginnen en honderden vruchtbare mannetjes geboren worden. Op drukkende zomerdagen scheuren meerdere nesten open en vliegen alle mannetjes en maagdelijke koninginnen uit. Tijdens deze zogenaamde bruidsvlucht slaat de koningin genoeg sperma op voor de rest van haar leven die ze krijgt van een of enkele mannetjes die het hoogst vliegen. De mannetjes zullen vrij snel daarna op de grond sterven. De mieren zijn niet gewend om te vliegen en belanden daardoor vaak in je haar of drankje. Als de paring voltooid is bijten de koninginnen hun vleugels af en gaan op zoek naar nieuwe nestplaatsen in de bodem om een nieuwe kolonie te starten.

Mieren_Voorb._bruidsvlucht__Jinze_Noordijk__01.jpg

Mieren voor de bruidsvlucht.

© Jinze Noordijk

Wil je zelf een eersteling of laatsteling doorgeven, of een hele bijzondere waarneming spreek dan de Vroege Vogels fenolijn in (het nummer is 035-6711338).

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.
BNNVARA LogoWij zijn voor