Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Beekprik is terug op Landgoed De Utrecht

  •    •  
14-09-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
3385 keer bekeken
  •  

De beekprik is een soort langwerpige, prehistorische vis die van nature in gezonde beken in Nederland voorkomt. In 2014 is door RAVON, de Provincie en het Waterschap een project uitgevoerd om deze soort te stimuleren. De dieren zijn toen van het beekje de Keersop naar onder andere de Reusel (Landgoed De Utrecht) overgezet.

Met Vroege Vogels TV zijn we in 2015 al langsgegaan en zagen we ze in de Keersop. We gingen ook mee om te kijken of we ze een jaar later terug konden vinden in de Reusel, maar toen hebben we helaas niets gevonden.

20210217Beekprik Martin Hermans

© Martin Hermans

Droogvallende beek

Het project bleek een succes, want in alle opvolgende jaren zijn de verhuisde beekprikken teruggevonden en is voortplanting vastgesteld. In 2019 is het project afgerond. Ondertussen zijn we weer een aantal (erg droge) zomers verder. We gaan weer terug naar de Reusel om te kijken hoe de beekprik ervoor staat. De droge zomers vormen namelijk een bedreiging voor alles wat leeft in de beken. Eén jaar leek de Reusel zelfs droog te vallen en toen hebben ze water handmatig in moeten laten om te zorgen dat er wat water in bleef staan.  

Uitzonderlijk jaar

Dit jaar is dan ook weer een heel vreemd jaar door de hoeveelheid neerslag. Normaal staat de beek rond deze tijd van het jaar een stuk lager en kan er nog niet gemonitord worden in augustus. De beekprikken zitten dan namelijk dieper in de bodem verstopt. Door de regen is de waterstand van de Reusel relatief hoog voor augustus en kan de beekprik al wel gemonitord worden. 

Relictpopulaties

Niet alleen de beekprik is een bijzondere soort hier, je ziet op de landgoederen namelijk relictpopulaties van allerlei verschillende soorten. Relictpopulaties zijn populaties die over zijn gebleven in de landgoederen toen de beek in de omgeving helemaal gekanaliseerd werd. Denk aan kokerjuffers en andere kleine beestjes, maar ook vissen. Dat komt omdat de beken binnen de grenzen van de landgoederen nooit zijn gekanaliseerd. Het mooie karakter van de landgoederen moest namelijk behouden blijven. Hierbuiten zijn de beken volledig rechtgetrokken. Het meanderen zorgt voor variatie en de juiste stroomsnelheid voor deze soorten en houdt het water ook langer vast. Het Waterschap heeft buiten de landgoederen dan ook veel aan beekherstel gedaan en bijvoorbeeld oude meanders aangetakt aan bestaande beken. 

Kijk zaterdag 16 september 2023 naar de uitzending over West-Kempen om 19.15 uur op NPO 2!

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.
BNNVARA LogoWij zijn voor