Een eerlijk gelijkwaardig Nederland. Wij zijn voor. Jij ook?

Van probiotica tot intolerantie: hoe blijven je darmen gezond?

  •  
10-01-2025
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
2199 keer bekeken
  •  
pexels-karolina-grabowska-4498174

Hoe blijven je darmen gezond?

© Pexels

Een half miljoen Nederlanders zijn gevoelig voor bepaald voedsel. En misschien heb jij ook weleens last van je maag na het eten. Maar wanneer ben je nou echt allergisch of intolerant?  

Huisarts Tamara de Weijer legt uit wat het verschil is tussen een allergie en een intolerantie: ‘Bij een allergie is het immuunsysteem betrokken en bij een intolerantie niet. De klachten bij een allergie zijn veel heviger dan bij een intolerantie en ontstaan sneller: binnen twee uur.’ Klachten zijn bijvoorbeeld: jeuk, maagpijn of huiduitslag. 

Wel klachten, maar niet intolerant?

Maar let even op als je nu denkt een intolerantie te hebben; misschien zit het namelijk tussen je oren: ‘De aansturing van het maag-darmkanaal speelt een hele belangrijke rol bij veel buikklachten’, vertelt maag-darm-leverarts Zlatan Mujagic. ‘Dat gebeurt dus vanuit de hersenen. Dat betekent ook dat verwachtingen van klachten ook een rol kunnen spelen.’ Als je bijvoorbeeld denkt dat je glutenintolerant bent, krijg je buikpijn als je gluten eet. Dat komt dan niet doordat je echt intolerant bent, maar doordat je hersenen dat denken.  

Iets niet meer eten omdat je er last van krijgt?

Gevarieerd eten is belangrijk om je darmflora gezond te houden. Gezonde darmen zorgen voor minder klachten. Als je vaak last krijgt van bepaalde voeding, maar niet intolerant bent, is het belangrijk om niet zomaar voedsel uit je dieet te schrappen. ‘De mens is gemaakt als een alleseter’, vertelt Mujagic. ‘Dat betekent dat we heel veel verschillende soorten voedingsstoffen nodig hebben om te functioneren. Als je iets uit je dieet laat, kan dat leiden tot tekorten aan voedingsstoffen.’ 

Is probiotica goed voor je?

Op sociale media wordt vaak probiotica aangeraden, maar die kan je misschien maar beter achterwege laten. Microbioloog Remco Kort legt uit wat probiotica zijn: ‘Het zijn micro-organismen, waaronder bacteriën en gisten. Ze hebben gezondheidsbevorderende effecten, indien ze op de juiste wijze worden ingenomen. Maar het innemen van supplementen is niet nodig; zo zijn er van nature probiotica aanwezig in gefermenteerde voeding, bijvoorbeeld: zoute producten, yoghurt, zuurkool, noem maar op.’ 

Wat is dan wel goed voor je?

Allereerst is een gevarieerd dieet van belang. Kijk eens goed naar wat je eet en of daar wel voldoende voedingsstoffen in zitten. Mocht je last hebben van een bepaald soort eten, kan je dat uit je dieet halen en langzaam herintroduceren. Een diëtist kan je daarbij helpen.

Meer over dit onderwerp?

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.
BNNVARA LogoWij zijn voor