Een eerlijk gelijkwaardig Nederland. Wij zijn voor. Jij ook?

Hoe kraak je een huis?

  •  
04-01-2023
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
11197 keer bekeken
  •  
Schermafbeelding 2022-12-12 om 15.00.02

Het vinden van een huis is bijna onmogelijk, de woningmarkt is oververhit. Hierdoor hebben steeds meer jongeren geen dak boven hun hoofd. En dat terwijl er zo’n 206.000 woningen, kantoren en winkels leegstaan; genoeg panden om de woningcrisis op te lossen.

Daarom neemt Sahil het heft in eigen hand: in Kraken Doe Je Zo onderzoekt hij hoe het is om een huis te kraken (en gaat hij het daadwerkelijk zelf doen!).

Stap 1: Hoe ga je te werk?

Sahil gaat informatie inwinnen bij ervaren krakers. Hij krijgt tips en ze vertellen hem wat hij kan verwachten als het eenmaal zover is. Ook gaat hij mee op verkenning met een groep die een pand gaat kraken.

Stap 2: Onderzoeken of een huis leegstaat

De tweede stap in het kraken van een huis is - logischerwijs - een huis vinden. Daarom rijdt Sahil midden in de nacht rondjes door Utrecht op zoek naar leegstaande panden. Daar kunnen ze aan de hand van een paar trucjes achterhalen of het al langere tijd leegstaat, of dat de bewoners simpelweg even op vakantie zijn.

Stap 3: Een huis kiezen

Sahil denkt een huis te hebben gevonden dat langere tijd leegstaat. Samen met de ervaren kraker Piney gaat hij een laatste keer langs het huis om de leegstand te bevestigen en een manier te vinden om het huis binnen te gaan op de dag dat ze het besluiten te kraken. 

Stap 4: Het huis kraken

Sahil heeft uitgekozen welk pand hij wil gaan kraken. Samen met cameraman Julian slaan ze alle spullen in die ze nodig hebben voor de kraak: eten (om de dagen die ze in het huis moeten blijven door te komen), een hamer, een brandblusser, een koevoet en een slot. Om het leegstaande pand binnen te komen, zal hij het moeten openbreken. Ze wachten tot de zon onder gaat en proberen dan - zo stil en ongezien mogelijk - het pand te kraken.

Stap 5: Mislukt? Opnieuw proberen

De kraak in de woonwijk in Utrecht is mislukt. Een buurtbewoner heeft de krakers gezien en de politie gebeld. De groep wist aan de politie te ontkomen en werd niet aangehouden. Omdat een kraak in een woonwijk riskant is, gaat Sahil op zoek naar een nieuw pand, in een rustigere omgeving. Ze vinden er een in Zeeland. Daar wagen ze een nieuwe poging.

Stap 6: 72 uur blijven zitten

Sahil en Julian zijn samen met een groep krakers succesvol een leegstaand pand in Zeeland binnengekomen. Ze moeten nu minimaal 72 uur bivakkeren zonder stromend water, verwarming of stroom. Als het hen lukt om onopgemerkt te blijven, kan "huisvrede" worden vastgesteld, wat hen als krakers beschermt tegen uitzetting.

Stappenplan 72 uur:

  • Controleer de meterstanden: 'Zodat we later altijd kunnen zeggen: we willen voor het gas, water en licht betalen, maar niet voor wat er is verbruikt in de afgelopen drie jaar.'
  • Brandveiligheid: 'Daar zijn al veel panden op ontruimd; op slechte brandveiligheid.' Denk daar dus over na.
  • Geen gas, water en licht verbruiken om onopgemerkt te blijven: 'We gaan de schakelaars uitzetten, zodat de elektriciteit niet opeens aanspringt als we langs een licht lopen.' Hetzelfde geldt voor water: 'Sowieso is het nu geen drinkwater, omdat het lang in de leidingen heeft stilgestaan, en verder willen we niet al te veel gebruiken voor we safe zijn.'
  • Breng geen veranderingen aan: 'Er moeten geen zichtbare veranderingen zijn aan het pand.' Mochten er mensen in de buurt zijn die daar vaker komen, dan merken zij dat op. 'Dus alles moet precies zo hangen als dat ze gewend zijn, zodat ze niet zullen denken: normaal staat die deur altijd open of normaal is dat gordijn altijd dicht. Dat zijn kleine foutjes die ervoor kunnen zorgen dat hier over een half uur politie voor de deur staat.'
  • Post foto's online waaruit blijkt dat je in het pand woont: 'We doen dingen die je normaal ook zou doen als je gewoon aan het wonen bent. Daar maken we dan foto's van en die posten we op sociale media, zodat er later bewijs is dat wij hier de afgelopen dagen hebben gewoond, zodat je huisvrede* hebt.
  • Politie bellen: Om huisvrede vast te stellen is de politie nodig. 'Hoe gek het ook klinkt, die moeten we zelf bellen.' Er kan van alles gebeuren: 'We hopen dat de politie huisvrede gaat erkennen, maar het kan net zo goed dat we gearresteerd worden.'
  • Minimaal 1 persoon blijft binnen: 'Als er niemand binnen zit dan valt er weinig huisvrede vast te stellen, want dan is het nog steeds een leeg pand.'

*Huisvrede: een grondwettelijk recht op ongestoorde rust en vrede binnen de woning dat ook de politie niet zomaar mag schenden

Meer lezen over kraken?

Kijk ook: 2Doc Kort: De Kinderen van Møkum, en ik

Documentaire over een groep jonge idealistische vrienden in hun kraakpand in Amsterdam. Op de hielen gezeten door politie en pers trokken ze van kraakpand naar kraakpand, met een duidelijke boodschap: maak de stad niet te duur voor de nieuwe generatie Amsterdammers. Maar het samenwonen met zo'n grote groep en de gebreken van het kraakpand beginnen hun tol te eisen. Als het krakerscollectief halverwege de film uit elkaar valt, blijft de filmmaker gedesillusioneerd achter en besluit ze de jonge krakers met haar gevoelens van teleurstelling te confronteren.

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de BNNVARA nieuwsbrief!

Gerelateerd

Meer over dit onderwerp