Een eerlijk gelijkwaardig Nederland. Wij zijn voor. Jij ook?

Slachtoffer huiselijk geweld? Met dit codewoord krijg je direct hulp in de apotheek

  •  
08-05-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
758 keer bekeken
  •  
mehrpouya-h-dBl-tI7SBtE-unsplash
Foto: H. Mehrpouya, Unsplash

Na de persconferentie van Mark Rutte afgelopen woensdag lijkt de weg voorzichtig omhoog te gaan. Maar thuisblijven is nog altijd het advies, sociale contacten moeten tot een minimum beperkt, en ontspanning is beperkt mogelijk. De coronamaatregelen zorgden al voor een stijging van het aantal incidenten van huiselijk geweld, een sterke afname laat nog op zich wachten. Daarom is er een speciaal codewoord om direct hulp te krijgen.
Campagne
Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en het ministerie van Justitie en Veiligheid lanceerden eerder een campagne tegen huiselijk geweld. Onder het motto ‘Het houdt niet op, totdat je iets doet’ helpt deze campagne slachtoffers en omstanders in actie te komen bij huiselijk geweld.

Codewoord
Voor veel slachtoffers is het lastig om huiselijk geweld te melden. In Frankrijk is daarom bedacht dat slachtoffers in de apotheek met een codewoord hulp kunnen vragen. Dat wordt nu in Nederland overgenomen. In Frank en Eva: Welkom bij de Club werd Debbie Maas van stichting Veilig Thuis geïnterviewd.

Zo werkt het
Zij vertelt hoe het in de praktijk in z’n werk moet gaan. Er zijn twee scenario’s: ben je mét de persoon die je mishandelt, dan kun je de apotheker een briefje geven met het codewoord ‘masker 19’. Dan zal de apotheker vragen naar je adres en telefoonnummer, bijvoorbeeld met de smoes dat de medicijnen opgestuurd moeten worden. Vervolgens belt hij stichting Veilig Thuis.

Direct hulp
Als je alleen bent en je het codewoord noemt, zal de apotheker je uitnodigen in een spreekkamer en kun je zelf met de stichting bellen. Maas: ‘Stel dat je echt in nood bent, dan gaan we natuurlijk direct schakelen met de politie. Als dat niet het geval is, dan gaan we met jou kijken wat er nodig is om het veilig te maken. (…) Het is in ieder geval heel belangrijk dat als je hulp vraagt, er ook hulp komt.’

Pluim 
Maas spreekt vol lof over de apothekers. Die hebben allerlei scenario’s uitgewerkt, schema’s opgesteld met vragen die gesteld kunnen worden, en iedereen ge-sms’t zodat echt alle apotheken op de hoogte zijn. En dat in zeer korte tijd. Ze zegt: ‘Het gegeven dat we allemaal hier heel erg achter stonden en ook Hugo de Jonge zelf als minister, heeft wel gebracht dat we dit redelijk snel voor elkaar hebben kunnen krijgen, en dat is echt super.’

Gebruik dus codewoord ‘masker 19’ in de apotheek als je hulp zoekt. Ook kun je bellen met Veilig Thuis via 0800-2000, 24 uur per dag en indien gewenst anoniem.

Vermoed je huiselijk geweld? Ga dan naar ikvermoedhuiselijkgeweld.nl

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.