Een eerlijk gelijkwaardig Nederland. Wij zijn voor. Jij ook?

Nederland kampt met een wooncrisis. Hoe zit dat?

  •  
11-09-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1127 keer bekeken
  •  
visual-stories-micheile-q2Mq9nJH0oE-unsplash

Karige studentenkamers, onbetaalbare koopwoningen voor starters en jarenlange wachtlijsten voor huurwoningen. Daarbij komt dat in de afgelopen tien jaar het aantal daklozen in Nederland verdubbeld is, naar bijna 40.000 mensen. Nederland kampt met een woningtekort. Kwalijk, vinden wij. Huisvesting is namelijk een mensenrecht.

Zondag organiseert een collectief dat zich het Woonprotest noemt een protest op de Dam, om de woningcrisis aan te kaarten. Duizenden mensen gaan die dag naar de Dam om aandacht te vragen voor wat de organisatie zelf een kolossale wooncrisis noemt. Mieke Megawati (25) uit Rotterdam is een van de organisatoren van de demonstratie en ze hoopt op een massale opkomst. ‘Deze woningmarkt zorgt voor een klein groepje winnaars en een hele grote groep verliezers. En bij die zogenaamde verliezers is er schaamte, mensen zien het als hun eigen schuld. Terwijl: dit is geen individueel probleem, het is collectief. En door het Woonprotest proberen we dat bespreekbaar te maken.’

Ze legt uit: ‘In de vrije markt zoals we die nu kennen, is ons woonrecht gewoon aan de hoogste bieder verkocht. Zelf geloof ik dat vrije markt alleen werkt voor zaken waarin je een keuze hebt. Maar je hebt geen keuze of je wel of niet wil wonen, iedereen wil een dak boven zijn hoofd. Dat is een recht. Maar de afgelopen dertig jaar is dat recht verkocht voor een steeds hogere prijs waardoor mensen buiten de boot vallen, vastzitten of er niet eens meer tussen komen. Het is tijd voor de noodrem.’

Meer weten over dit onderwerp? Bekijk/lees hieronder meer:

- KARIGSTE KAMER 
In 2020 zocht Sanders Vriendenteam naar De Karigste Kamer van Nederland. Er zijn te weinig studentenkamers in Nederland, wat ervoor zorgt dat de huurprijs blijft stijgen. Om extra aandacht te besteden aan de woningnood van studenten, riep Sanders Vriendenteam alle studenten op om hun Karigste Kamer met hen te delen.

- OPSTANDELINGEN – SLOOPSTAD ROTTERDAM
In Opstandelingen bezoekt Sophie Rotterdam. De emoties lopen hoog op bij de inwoners van de wijk Tweebos, door de grote veranderingen die de gemeente wil doorvoeren in de stad. De gemeente Rotterdam wil meer diversiteit in haar bevolkingssamenstelling, wat betekent dat de huizen van de minder draagkrachtige Rotterdammers gesloopt moeten worden om plaats te maken voor de duurdere woningen en mensen met geld. Bekijk hier de hele aflevering.

- BOOS
Het Tilburgse huismiddelingsbureau 'De Huissleutel' vraagt al jaren onterechte kosten aan studenten. Sinds 2016 is het wettelijk verboden om deze kosten (zoals administratie- en contractkosten) te vragen. Eerder kreeg 'De Huissleutel' al een boete. Toch gingen ze nog door. Tim Hofman en team BOOS gaan op zoek naar de eigenaar, die dus onterecht geld verdient ten koste van studenten.

Heb jij last van woningstress? Laat het ons weten op Instagram of Facebook!

Door Noene Kazarjan
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.