Een eerlijk gelijkwaardig Nederland. Wij zijn voor. Jij ook?

Maken media sommige politici niet te groot?

08-06-2019
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
108 keer bekeken
  •  
ANP-67087073
Foto: Henk Bres en Edwin Wagensveld (Pegida) voeren actie in gele hesjes (december 2018); ANP
Waar komt de haat van Pegida-voorman Edwin Wagensveld vandaan? Met die vraag trok kunstenaar Tinkebell twee dagen met Wagensveld op; de camera’s van PowNed in haar kielzog. Was dat een goed idee?
Een half jaar geleden belde de redactie van een nieuw PowNed-programma naar kunstenaar Tinkebell met de vraag: zou je twee dagen willen meelopen met Pegida-voorman Edwin Wagensveld? Tinkebell en Wagensveld zijn twee tegenpolen, was het idee. Dat kon iets opleveren.
Op opiniesite Joop blik ze terug op die besluitvorming (spoiler: Tinkebell zei uiteindelijk ja). ‘Mijn eerste reactie was: nee. Deze man verdient geen zendtijd, dus ik ga dit niet (helpen) faciliteren. Maar de keuze voor Wagensveld was al gemaakt (kijkcijfers, vermoed ik). Wanneer ik niet meedeed, zouden ze op zoek gaan naar een andere opponent. […] Een voorman van Pegida dient, wanneer hij op televisie komt, verbaal volledig afgemaakt te worden. Dus ik zei ja.’
Enfin, twee lange draaidagen werden teruggebracht tot een reportage van 35 minuten. Tinkebell wilde weten waar de intense haat van Wagensveld tegen de islam vandaan komt. Ze kreeg geen antwoord. Totdat na twee dagen de camera’s werden opgeborgen en er een biertje op tafel kwam. 'Edwin leek wat los te komen’, schrijft Tinkebell op Joop . ‘Hij kreeg praatjes. Riep ineens, lachend en schijnbaar uit het niets: “Hahaha, weet je nog, dat incident in Keulen? Al die aanrandingen tijdens de jaarwisseling? Nou, hahaha, ik heb nog nooit zulke goede zaken gedaan, iedereen kwam pepperspray kopen.” Ik spitste mijn oren en riep heel hard: “Dát is je belang!”’
Tinkebell wil maar zeggen: Edwin Wagensveld, naast Pegida-voorman ook wapenhandelaar in Duitsland, hanteert polarisatie als verdienmodel.
In de podcast Joop Café praten Tinkebell en Joop-hoofdredacteur Francisco van Jole daarna verder over de opnames en het artikel. ‘De makers van het programma hebben ons in de montage geprobeerd gelijk te trekken, zegt ze in de podcast. ‘Edwin had niet zoveel te zeggen. Hij herhaalde dezelfde dingen, terwijl ik met analyses kwam. Als je die beelden allebei in de montage houdt, dan krijg je iets ongelijks. Dan kom ik heel veel aan het woord en hij veel minder. Ze hebben er dus veel van mij uitgeknipt, om zijn woorden gelijk te trekken met de hoeveelheid aan dingen die ik zei.’
Francisco: Dat is de populair-journalistieke benadering “van twee kanten”. Hij wordt neergezet als de ene kant van het spectrum, en jij als de andere kant. Voelde jij je daar wel goed bij?
Tinkebell: Ik vind dat hij helemaal niet neergezet moest worden, ik vond dat hij verbaal afgemaakt moest worden. Ik ben ook wel echt geïnteresseerd in zijn drijfveren. Waarom al deze haat? Wat is het doel? Daar ben ik ook wel achter gekomen: een winstoogmerk. Gewoon geld verdienen over de ruggen van mensen.
Jij wordt neergezet als de andere kant van dat spectrum. Ik zou zeggen: dat is een valse voorstelling van zaken. Omdat Pegida een heel klein groepje vormt, waar heel veel mensen tegen zijn. Hij zit in de marge, maar jij zit niet aan de andere kant in de marge. Jij vertegenwoordigt iets wat heel veel mensen vinden. Was je niet bang dat je hem groter maakt dan hij is? Door zo’n programma?
Dat is precies de reden waarom ik vind dat hij sowieso geen zendtijd moet krijgen. Maar áls hij dan zendtijd krijgt, dan moet er iemand tegenover hem staan die hem daar verbaal op pakt.
Ik kreeg de indruk dat ze geïnteresseerd waren in de confrontatie. Dat het helemaal niet uitmaakte waar het over gaat.
Ik geloof niet dat dat helemaal zo was.
Je werd neergezet als iemand die voor open grenzen zou zijn.
Ja, dát was heel raar. Dat hebben ze inderdaad gezegd in het programma, maar ik ben dat helemaal niet. Dat is wel een beetje gek.
Ik was daar verbaasd over. In die zin vind ik dat het valse van het programma: er wordt gezegd dat er een meneer is tegen moslims, en dan hebben we daar iemand tegenover die voor open grenzen is. Ik ken jou helemaal niet zo.
Ik bén ook helemaal niet zo. Ik heb het ook nergens gezegd. Ik heb het ook ontkend, maar dat is er ook niet in gemonteerd. Dat is inderdaad heel gek.
Dat media een belangrijke aanjager zijn van (rechts-)populistische politiek, vertelde politicoloog Léonie de Jonge deze week ook in De Nieuws BV . ‘Media en gevestigde politieke partijen vormen samen een soort poortwachter. Zij bepalen wie de politieke arena mag betreden, en daarmee bepalen zij de kansstructuren voor radicaal-rechtse partijen’, legde ze uit. Dat interview lees of beluister je hier .
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.
BNNVARA LogoWij zijn voor