Onze democratie heeft kritische journalistiek nodig. Als dat niet goed gebeurt, kan geroezemoes van sociale media zomaar een wereldbeeld veranderen
Speech uitgesproken bij het Grote Gala van de Media, op 6 maart 2017, Stadsschouwburg Amsterdam
De vraag die de organisatie aan me stelde was hoe ik als politicus omga met populaire en populistische media. Dat is een goede aanleiding om het te hebben over de noodzaak van zorgvuldige journalistiek voor onze democratie en om populisten te weerhouden om alleenheerser te worden.
Ik weet niet precies wat populaire media is, en al helemaal niet wat populistische media zijn. Ik weet wat social media kanalen zijn. Ik weet wat opiniesites zijn. Ik weet dat er veel rechtse en weinig linkse opiniesites zijn.
Ik weet dat er ambachtelijke goed betaalde journalisten zijn, die zitten te checken en dubbelchecken, hoor en wederhoor verzamelen, elkaars werk controleren en verbeteren. En ik weet dat er gehaaste journalisten zijn, die voor een paar cent per woord content moeten produceren.
Ik weet wat populisme is. Politici die zeggen namens Het Volk te spreken, pluralisme haten, journalisten haten en graag leugens vertellen. En ik weet dat populisten tegengesproken moeten worden, want als dat niet gebeurt zijn ze binnen de kortste keren dictators die bepalen wat jij ziet en hoort. En dat moeten we niet willen met z’n allen. Ook al zegt die dictator dat het vrijheid heet.
Volgens mij is een relevant onderscheid het onderscheid tussen journalisten en mensen die berichten en opinies plaatsen. Tussen berichten die gecheckt en dubbelcheckt, gehoord en wederhoord zijn, tegenover berichten en opinies die op allerlei manieren worden verspreid.
Heel concreet voor mij en mijn collega’s betekent social media dat ik veel tijd besteed aan het beantwoorden van vragen van mensen. Social media als tweerichtingsverkeer. En dat is een goed ding, want de kloof tussen politici en hun kiezers was nog nooit zo klein. Dat volgens sommigen de kloof nog steeds diep is, komt doordat ondanks dat frequente contact politici nog steeds niet precies doen wat mensen vragen en niemand 100% zijn zin krijgt. Maar er wordt meer dan ooit geluisterd naar mensen, en veel partijen, zeker de PvdA, hebben ombudsteams en hulplijnen die concrete problemen van mensen proberen op te lossen of naar de juiste instanties te verwijzen. Maar dat leidt helaas niet tot waardering. Maar goed, dat is een ander probleem.
Social media zijn ook fantastisch om je eigen blijde of boze boodschap ongefilterd te verkondigen. Social media als eenrichtingverkeer, of je eigen persbureautje. Of het nu gaat om vrolijke selfies van een campagnedag of werkbezoek tot een verhandeling over een wetsvoorstel, voor een beperkte doelgroep. Ik hoop dat na deze verkiezingen wordt uitgezocht hoeveel geld politici en politieke partijen hebben uitgegeven aan het pluggen van hun berichten via social media. Ik begin alvast met mezelf: ik heb drie keer 29 euro, 87 euro tot nog toe dus, uitgegeven aan het promoten van berichten via Facebook. Met pijn in m’n hart, want ik gooi niet graag geld naar een internetgigant, maar ook ik ben afhankelijk van de massaliteit die Facebook me biedt. En ik zou wel willen weten hoe duur het zou zijn geweest als Wilders voor de media aandacht had betaald.
Ik maak me echter zorgen over de verdeling van macht en tegenmacht in het medialandschap waar steeds meer geld gaat naar sociale media, en minder naar de gewone journalist die braaf zijn of haar kritische werk doet.
Populisten haten journalisten, en proberen ze dan ook te negeren of een kopje kleiner te maken. Wilders is daar heel duidelijk over en laat zich dan ook niet serieus interviewen of tegenspreken. Erdogan, Poetin en nog wat van die autocratische grote leiders sluiten journalisten gewoon op of leggen ze op andere manieren het zwijgen op.
De populisten hebben een leger van trouwe helpers op internet. Daar worden de tegensprekers, gematigden of genuanceerden het zwijgen wordt opgelegd. Zo kan je namelijk als extremistische minderheid doen alsof je de meerderheid bent, omdat het andere verhaal uit het discours verdwijnt.
Toen ik een keer een kritisch stuk schreef over de manier waarop de PVV grapjes maakt over de geschiedenis en socialisten gelijk stelt met nationaal-socialisten was de drek en derrie van de reaguurders overweldigend. Centrale boodschap: jij moet je kop houden. Dat valt overigens in het niet bij wat Sylvana Simons aan bagger over zich heen kregen bij het aan de kaak stellen van het racisme in Nederland. Of wat mijn collega’s Ahmed Marcouch, Mohammed Mohandis en Khadija Arib over zich heen krijgen van extremistische moslims of trollen, als ze zich niet gedragen als een moslim zoals bepaalde moslims dat bepalen. Mijn collega Mo verzucht wel eens dat hij sinds de opkomst van DENK weer gemarokkaniseerd wordt. De manier waarop DENK etnisch profileert draagt immers ook bij aan de onverdraagzaamheid in Nederland. Dit geheel terzijde, maar ik adviseer DENK om zich aan te sluiten bij Artikel 1, als ze echt wat willen doen tegen racisme.
Als je alleen op sociale media zit lijkt het soms alsof Nederland bestaat uit racisten en hun slachtoffers. Of dat alle Marokkaanse Nederlanders islamitisch zijn. Voor alle mensen daartussen, voor twijfel en nuance lijkt weinig aandacht te zijn. Natuurlijk, veel kranten doen verslag van wat er verder in Nederland gebeurt. De gewone zorgen van mensen. Hebben een ombudsman die klachten van lezers behandelt en journalisten aanspreekt op eenzijdige berichtgeving of seksistisch taalgebruik. Maar voor deze serieuze en tijdrovende journalistiek wordt niet vanzelf goed betaald en volksstammen lezen geen longreads meer maar halen hun nieuws en wereldbeeld van sociale media, waar dus vaak berichten worden geplaatst zonder de journalistieke wasstraat van hoor en wederhoor, check dubbelcheck.
Onze democratie heeft echter wel kritische journalistiek nodig, die consequent op zoek gaat naar waarheid, verschillende meningen en maatschappelijke trends. En als dat niet goed gebeurt, kan geroezemoes van sociale media zomaar een wereldbeeld veranderen. De aanrandingen in Keulen, daar is veel over gezegd, maar ik gebruik het toch als voorbeeld om te illustreren wat de macht van sociale media kan zijn. De berichten over de aanrandingen stonden direct op de sociale media. Het nieuws werd op een gegeven moment dat het om vluchtelingen ging, Syrische vluchtelingen. Er ontstond angst en woede over al die vluchtelingen. Op basis van de berichten en geruchten. Maar er was nog steeds geen verdachte opgepakt, en nog steeds was de identiteit en afkomst van de daders niet bekend. Rechters en journalisten waren nog steeds aan het onderzoeken wie die aanrandingen hadden gepleegd. Pas na maanden werd duidelijk dat het niet om Syrische vluchtelingen ging, maar om NoordAfrikaanse jongemannen, een problematische groep waar de Keulse politie al een paar jaar last van had. Het doet allemaal niets af aan het gestoorde gedrag van die Noord-Afrikaanse jongens, maar het zieke was dat oorlogsvluchtelingen in het verdomhoekje werden gezet, door het ongecontroleerde en ongecheckte gekwek op sociale media, overgenomen door sommige journalisten die ook hun werk niet goed deden. Zo kan een sluimerend vuurtje van angst en irritatie over vluchtelingen door sociale media aangewakkerd worden. Het heeft het debat over vluchtelingen in Duitsland op zn kop gezet. Het is aan de journalisten die hoor en wederhoor plegen en op onderzoek uitgaan wat er nu echt gebeurd is om hetzes tegen te gaan.
Betekent dat dan dat er niet over onvrede en angst onder de bevolking gepubliceerd moet worden, omdat het niet feitelijk valt te staven of die angst terecht is? Nee, je moet natuurlijk daarover schrijven. Dat is ook de taak van de journalist.
Dat deed me weer verlangen naar het werk van Gerard van Westerloo. Jarenlang journalist van Vrij Nederland. En een journalist die als een van de eersten de verhalen van gewone Nederlanders opschreef. Hij had strikte regels voor zijn reportages, een daarvan was: er mag niets aan de hand zijn. Je beschrijft het normale. En een andere regel: niet namens mensen spreken, maar henzelf laten spreken.
Zo ontdekte hij jaren voor de opkomst van Fortuyn dat er onvrede sluimerde over gastarbeiders, zoals we dat toen nog noemde. Hoe er werd aangekeken tegen de elite. Hij schreef dat nauwkeurig op, zonder oordeel, maar zorgvuldig hoe hij het waarnam. Dagen, wekenlang dompelde hij zich onder in de leefwereld van gewone mensen.
Of een voorbeeld van de andere kant, over de controle van de macht, ook een hoogstnoodzakelijke taak van journalisten en iets wat autocraten dus niet fijn vinden. Bas Haan die jarenlang onderzoek deed naar de Teevendeal. Verbijsterende conclusie de omgang met waarheid en leugens van bepaalde VVD-bestuurders. Maar niemand betwist zijn conclusies. Omdat hij zeer zorgvuldig onderzoek heeft gedaan, hoor en wederhoor, zijn bevindingen voorgelegd aan de betrokkenen.
Ik zeg niet dat gewone ambachtelijke journalistiek Het Enige Tegengif is voor populisme, leugens en hetzes die op sociale media kunnen ontstaan. Maar wel een essentieel onderdeel voor een democratie. Zorgvuldige en kritische journalistiek is een van de belangrijkste wapens tegen dictators, en behoedt populisten voor alleenheerschappij. Dat moeten de populisten in Nederland namelijk ook niet willen, alleen heersen.
Er is veel geschreven over nepnieuws op Facebook en trollen op Twitter. Als de eigenaars van die mediagiganten hun maatschappelijke taak serieus nemen dan zorgen ze ervoor dat de ambachtelijke journalistiek blijft bestaan. Die van Van Westerloo, die van Bas Haan, de regionale kranten die lokale politiek, ja, ik heb het over Tichelaar, verslaan.
Wat zou het goed zijn als Facebook de advertentie-inkomsten die ze nu van politieke partijen krijgt gebruikt om voor content van journalisten te betalen. Mark Zuckerberg hoeft geen krant te kopen, zoals Jeff Bezos van Amazon deed. Zuckerberg kan gaan betalen voor berichten die hij van journalisten en redacties koopt om op Facebook te plaatsen. Lijkt mij een hele mooie bijdrage aan een betere wereld. Laat Facebook betalen voor onze content! Zullen we een petitie voor Zuckerberg starten?
Wat het verhaal hierboven niet verteld is dat er al vanaf het begin van de vreedzame protesten (protesten tegen de toenemende sociale ongelijkheid als gevolg van de ingezette koers van liberaliseringen) er groepen waren (kennelijk aangestuurd door buitenlandse mogendheden, de CIA liep er ook sedert 2004 rond) die het voorzien hadden op het veroorzaken van rellen en gewapend conflict.
Het leger en de veiligheidsdiensten hebben daar verkeerd op gereageerd.
Maar uit dit verslag blijkt dat al bij de eerste demonstratie zowel politie mensen als demonstranten door kogels om het leven kwamen. Of de burgers door politie kogels, danwel snipers/opstandelingen, zijn neergeschoten, dat verteld het verhaal niet.
http://www.globalresearch.ca/index.php?context=va&aid=24591
De gewapende groepen hebben dus misbruik gemaakt van het vreedzame protest om een conflict te veroorzaken. Zij hebben helemaal geen agenda voor democratisering of mensenrechen, maar hebben een seperatistische en fundamentalistisch religieuze agenda, en hopen slechts door het geweld te laten escaleren, dat de NATO gaat ingrijpen.
Overigens ondersteund de NATO, de VS en GB en Qatar en Saudie arabië het conflict eerst in het geheim maar nu openlijk, door steun aan wapen leveranties en huurlingen, die daar hun religieuze afscheiding willen veroorzaken.
Ook de Libische Islamitische Gevechtsgroep (een al Qaeda tak en internationaal gekwalificieerd als een terreur groep) vecht mee in Syrië. Niet uitgesloten kan worden dat zij ook over chemische wapens kunnen beschikken, meegenomen uit de wapenarsenalen van Khadaffi, om in Syrië een "false flag" attack te veroorzaken.
De gewapende opstandelingen hebben helemaal niet de steun van de bevolking, zeker niet in de steden. De meerderheid staat achter Assad. Op het aanbod om mee te praten over democratische hervormingen, de omvorming van een eenpartij staat naar een meerpartijen staat, hebben de opstandelingen nimmer gereageerd, zij willen slechts de vernietiging van de Syrische staat.
Er kan dus helemaal niet gepraat worden over aftreden van Assad, want die heeft een meerderheidssteun. Er kan alleen gepraat worden over hoe het conflict kan worden gestopt.
De VS, GB en Qatar en Saudie arabië willen echter geen democratie in Syrië (in Qatar en Saudie arabië willen ze dat immers ook niet! Protesterende burgers worden ook daar neergeschkoten, maar dat gebeurd buiten de waarneming van westerse media en lijkt dan niet plaats te vinden) maar zijn slechts uit op het destabiliseren van Syrië.
Er wordt dus weer een nieuw Afghanistan, Irak en Libië gecreëerd!
Met onafzienbaar leed voor de bevolking en jarenlang tragisch menselijk verlies en maatschappelijke ontberingen en een totale maatschappelijke ontwrichting tot gevolg.
Syrië draagt al de support voor ca. 1,5 miljoen Irakezen die daar door de burgeroorlog in Irtak zijn opgenomen.
De reden daarvan heeft niets met democratie of mensenrechten te maken, maar met de geopolitieke context: PIJPLEIDINGEN!
http://www.youtube.com/watch?v=NNQM7I0rVfM
http://www.youtube.com/watch?v=L4vD6JpJAFI
De westerse hypocrisie om zelf seperatistische geweldplegers die burgers uitmoorden te steunen, maar dan het regime te veroordelen voor vermeende geweldsdaden tegen de bevolking (vaak overigens valse aanklachten, want de opstandelingen gebruiken de massa media om een veelheid van valse beschuldigingen naar buiten te brengen, die ongeverifieerd door de massa media worden overgenomen), is werkelijk beneden alle peil.
Maarten,
Ik zou zeggen dat je de situatie in Nederland op hopeloos naïeve wijze onderschat. Misschien dat je Syrië een paar weken alleen moet laten en de 'atmosfeer' hier even op moet komen snuiven. Zodat je weet waar je mee te maken hebt.
(En dat is maar gedeeltelijk sarcastisch naar mijn landgenoten bedoeld..)
Als voetnoot: De volgende alinea heb ik overgenomen uit de reactie van J. van Ginkel onder het stuk van Karim al-Fassi.
Hier spelen culturele verschillen wel degelijk een rol. In Nederland kunnen we deze redenatie namelijk maar moeilijk begrijpen (In Nederland is voor de doodstraf bijvoorbeeld nog steeds geen meerderheid). Hoewel het lang heeft geduurd, heeft ons strafrecht zich uiteindelijk ontwikkeld tot een systeem waarbij vergelding (of gepaste vergoeding) niet meer het centrale element is. In het Midden-Oosten is de 'oog om oog, tand om tand' argumentatie echter nog altijd dominant.
"Maar hoe meedogenloos het regime ook is, mijn standpunt is en blijft die van geweldloos verzet."
Bewonderingswaardig.
"Een band van verleden en toekomst die ik koester en met trots uitdraag. De beschuldigingen deze week dat ik oriëntalistische of zelfs racistische denkbeelden zou uitdragen treffen mij dan ook in het hart."
Laat je niet treffen in je hart. Die beschuldigingen komen van onwetende domme mensen.
Hier bidden Syrische Christenen en gematigde Moslims samen in de kerk voor Assad en vrede in Syrië, want ze zijn terecht als de dood voor de door het Westen gesteunde fundamentalistische huurlingen-terroristen:
"Syrian Christians and Muslims together in the Church":
http://www.youtube.com/watch?v=utemYtY3F_A
Een non -moeder overste- legt uit wat er werkelijk gaande is in Syrië:
"Syrian Nun discloses Lies by Free Syrian Army and Media on Homs and Houla (June 16, 2012)":
http://www.youtube.com/watch?v=0iRhXMTLMBk
British Journalist : "Image of Events in Syria is Completely Contrary to Media Depictions":
http://www.youtube.com/watch?v=9EnR6lpKfP0
"
''Oog om oog tand om tand'' ? ''Martelingen en executies zijn islamitische cultuur''??
En de Amerikaanse luxe martelen van gevangenen van de Irakezen in Irak ( Aboughrib!!)? en het plassen op de vermoorde Afghanen in afghanistaan? het gexecuteren uit een onbemand vriegtuigjes?
horen deze praktijken bij de beschaving van de ''joodse-Christelijke cultuur''??
Shiiten en soeniten in Syrie vermoorden elkaar al eeuwen lang, net zoals de katholieken en de Protestenen in Ierland nog steeds aan het doen zijn.
Meneer Zeegers, er bestaat geen luxe beschaafde religie of cultuur, de molimse ook niet.
Mouktafi, weer aan het jijbakken?
Je zegt: ''Oog om oog tand om tand'' ? ''Martelingen en executies zijn islamitische cultuur''??=======
Wordt dan ook door niemand goedgepraat. Maar wel in het M. O.
Daar heerst al eeuwen de politieke machtscultuur. Ook heb je er een sterke 'martelaren'-cultuur. Dat is anders dan in 'het Westen'. (Let wel: martelaren die anderen meenemen in de dood zijn in het 'Westen ' géén martelaren).
Dat staat ook helemaal niet in het artikel, Mouktafi. Ga eens in op wat er wél staat.
=======horen deze praktijken bij de beschaving van de ''joodse-Christelijke cultuur=======
Er is hier niet beweerd dat mensen beter of slechter zijn, maar: diverse culturen hebben invloed op die mensen, en dat is niet allemaal gelijk en op een hoop te gooien. Dit artikel gaat daar goed op in. Waarom negeer je dat?
====Shiiten en soeniten in Syrie vermoorden elkaar al eeuwen lang, net zoals de katholieken en de Protestenen in Ierland nog steeds aan het doen zijn. ========
Nou, dat is niet waar. Dat is niet 'net zoals'. En je zegt het al zelf: in het M. Oosten gaat het altijder en eeuwiger zo dan elders.
Ook begrijp je niet dat je moet onderscheiden tussen geweld door staten/landen, of door een land tegen terroristen, of tussen groepen burgers enz. Ook dat gooi je voor jouw gemak en gejijbak op een hoop
Goed en evenwichtig stuk.
Meestal kies je als burger in dit soort conflicten gewild of ongewild partij, soms wordt je daarin achteraf teleurgesteld, maar goed.
Ik merk dat ik in dit conflict geen partij (meer) kies en alles met een groot afgrijs lees en bekijk. Arme burgers.
Het probleem begint er al mee dat de media ons geen betrouwbaar beeld geven van de situatie. Voor mensen die dáár ter plekke waarnemingen kunnen doen staat het beeld van wat daar aan de hand is ongeveer 180 graden omgekeerd dan wat de massa media ons op de mouw spellen. En dat is geen toeval!
De zender Al Jazeere bijv. is in handen van één van de oliesjeiks van Qatar. Die lui zitten in eigen land ook niet te wachten op 'democratie' in al dit soort golfstaten wordt het verzet van de bevolking tegen hun despotische regeringen, onderdrukt. En de massa medie zwijgt hierover als het graf!
Is toch raar dat de arabische lente élk land van het MO optrad, maar dat nét in de meest despotische golfstaten (uiteraard zeer bevriend met Washington) daar géén strijd zou van de bevolking tegen hun onderdrukkers??
Maar het is niet in het belang van de VS dat deze despotische dictaturen en theocrati:ëm omver worden gehaald.
We worden daarom in de waan gelaten dat het vooral een land als Syrië is waar er hoegenaamd een wrede dicatoir zou zitten die zijn volk onderdrukt, en die zijn burgers aan de lopende band zou vermoorden.
De waarheid is heel wat genuanceerder. Hoewel het bewind van Assad zeker autocratisch genoemd kan worden (het is of was een éénpartij staat, de Ba'ath partij staat aan de macht en elke andere politieke partij moet daar de macht van de Ba'ath partij erkennen) en veiligheidsdiensten er niet altijd bepaald zachtzinnig omgaan met burger rechten (wat mede het ontstaan van de gewelds escalatie verklaard) is hier door héél andere krachten (dwz. niet de vreedzame democratiserings beweging die de straat opging) mee aan de haal gegaan, en heeft geleid tot een escalatie en orgie van geweld, en dat alles voor het oog van westerse tv camera's.
Maar er zijn de nodige beweringen gedaan over de toedracht van aanslagen (zoals de massa slachting in Houla en Tremseh) die duidelijk maken welk soort campagne hier wordt gevoerd, nl. door eenzijdig alle slachtoffers van slachtingen die plaatsvinden, op naam te schrijven van het leger, alsof al deze slachtingen het gevolg zijn van de inzet van het leger tegen de bevolking.
De werkelijkheid is anders, nl. dat deze operende bendes en terreur groepen zelf de nodige mensen om zeep helpen, en vervolgens te maken krijgen met het optreden van legereenheden en veiligheidseenheden.
De propaganda van deze opstandelingen beweerd dat al deze slachtoffers burgerslachtoffers zijn van het optreden van het leger.
Zowiezo bestaat de helft van het aantal slachtoffers uit manschappen van leger en veiligheidsdiensten.
Voor de gewone, gematigde Syriërs is het echter niets anders dan het bestrijden van terroristisch geweld door deze bendes met behulp van het leger ter bescherming van de burgerbevolking. Bendes die overigens voor een deel ook bestaan uit aangerecruteerde huurlingen uit Afghanistan, Turkije, Libië en zelfs westerse landen.
Zolang de bewapening en aanrecrutering van deze bendes (onder auspiciën en met goedkeuring van de NATO) die via de grens met Turkije, Jordanië en Libanon in Syrië terechtkomen voortduurt, gaan deze slachtpartijen voort.
De VS en GB, Qatar en Saudie Arabië stoken door hun steun aan de opstand het vuur aan, en willen niets weten van dialoog of vredesbesprekingen of verzoening, maar willen slechts Assad aan de kant hebben en zelf een andere regering aan de macht brengen.
Syrië is echter een soeverein land, en behoudt zich het recht voor, zoals elk soeverein land, om zelf te bepalen door wie ze wordt geleidt, en aan populaire en democratische steun aan Assad is er geen gebrek.
Dat laatste wordt overigens nimmer in de westerse media getoond (men houdt de schijn op van een massa-opstand van het volk, wat zondermeer een leugen is), men doet het voorkomen alsof de opstandelingen werkelijk aanhang van betekenis hebben, maar behalve op het platteland is de aanhang van deze bendes vrijwel nihil. Net als in nederland wonen de meeste mensen in de steden, en dat zijn merendeels gematigde moslims, christenen, druzen of koerden.
Achtergrond verhalen en websites over het conflict in Syrië:
http://iraansnieuws.blogspot.nl/2012/08/in-syrie-is-er-vooral-een-strijd-tussen.html
http://nl.worldmathaba.net/
http://mediawerkgroepsyrie.wordpress.com/
http://www.voltairenet.org/en
http://tarpley.net/
http://lizzie-phelan.blogspot.nl/search/label/Syria
http://landdestroyer.blogspot.nl/search/label/Syria
Je kent dat honderd jaar oude cliché: de eerste die sneuvelt in een oorlog, is de waarheid. Maarten laat zich door niemands propaganda om de tuin leiden en hij verdient onze complimenten.
'... hoe meedogenloos het regime ook is, mijn standpunt is en blijft die van geweldloos verzet.'
De mijne ook Maarten.
Weet er iemand of er ooit een succesvolle geweldloze interventie heeft plaatsgevonden die een (burger)oorlog kon stoppen?
Misschien met muziek?
http://www.youtube.com/watch?v=6lww3LftQaw
Lieve mensen. Ik schreef 'een succesvolle geweldloze interventie'.
Ik bedoelde 'ongewenst hulp sturen gebaseerd op geweldloosheid'.
Bijvoorbeeld d.m.v. een invasie van hippies, Tibetaanse monniken, Gekke Pleinmoeders en voorafgegaan door een fanfare.
http://www.youtube.com/watch?v=nkhTA6MQ3BQ
Peace