Een eerlijk gelijkwaardig Nederland. Wij zijn voor. Jij ook?

Hoe werkt het Europees Parlement?

06-06-2024
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
480 keer bekeken
  •  
antoine-schibler-GimanuXzJBk-unsplash

De Europese verkiezingen komen eraan. Maar waar stemmen we eigenlijk op?

Vandaag zijn de Europese Verkiezingen. We stemmen voor het Europees Parlement. Toch weten maar weinig Nederlanders wat dat eigenlijk inhoudt. Sterker nog: van alle lidstaten weten Nederlanders het minste van de Europese Unie, zo blijkt uit Europees onderzoek.

Desondanks is het 'superbelangrijk dat we met z'n allen gaan stemmen op 6 juni', aldus David van De Marker. Maar waarom is dat zo? Dat legt hij aan ons uit in een tweedelige spoedcursus, 'zodat jij straks zonder twijfel in het stemhokje staat'.

Waar beslist de Europese Unie over?

'De Europese Unie beslist over ongeveer alles wat jij in je dagelijks leven doet', aldus David. 'Wat er in je eten zit, hoe je op vakantie gaat, en ze bedenken zelfs de regels voor social media.' Vorig jaar stemde het Europarlement bijvoorbeeld nog in met een wetsvoorstel om de verslavende functies van social media te verbieden.

In grote lijnen zijn dit een aantal belangrijke zaken waar de Europese Unie over beslist:

  • Klimaat
  • Oorlogen
  • Migratie
  • Economie
  • De agrarische sector

'Eigenlijk alles wat wij hier ook belangrijk vinden. En de beslissingen van de EU zijn voor ons vaak zelfs bepalender dan die van onze eigen regering.'

Vandaag gebruik je je stembiljet om een stem uit te brengen voor het Europees Parlement. Wat is handig om daarover te weten?

Wat doet het Europees Parlement?

Het Europees Parlement is de verkozen volksvertegenwoordiging van de Europese Unie. 'Dat lijkt een beetje op de Tweede Kamer in Nederland, maar er is één groot verschil', weet David. 'Het Europees Parlement mag geen wetten maken. Dat wordt namelijk gedaan door de Europese Commissie (...) ieder EU-land heeft één commissielid, en die van Nederland is Wopke Hoekstra.'

De Europese Commissie doet wetsvoorstellen aan de Raad van de Europese Unie en het Europees Parlement. En die tweede is voor ons van groot belang, aldus David: 'Een wet wordt namelijk pas doorgevoerd als die twee instanties allebei akkoord gaan. Wij stemmen op het Europees Parlement, en dat is dus allesbepalend.' Als het Europees Parlement een wetsvoorstel op tafel krijgt, dan heeft het drie opties.

  1. Ze nemen de wet aan.
  2. Ze wijzen de wet af.
  3. Ze besluiten de wet aan te passen.

Zijn het Europees Parlement en de Raad van de Europese Unie het met elkaar eens? Dan wordt er op termijn een nieuwe wet ingevoerd in Europa. Alle Europese lidstaten dienen zich aan de wet te houden.

Ben je overtuigd om te gaan stemmen, maar weet je nog niet op welke partij? Kijk dan naar het tweede deel van de spoedcursus, of doe de StemWijzer.

Meer over dit onderwerp?

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.