Yosef Tekeste-Yemane bij de overhandiging
‘De cijfers zijn schrikbarend laag, maar het valt te verklaren’, vertelt Yosef Tekeste-Yemane over het nieuws dat slechts 1.670 van de 8.000 pardonners een Nederlands paspoort hebben aangevraagd. Waar lopen pardonners tijdens het naturalisatieproces tegenaan?
Op 1 november 2021 werden de regels omtrent het aanvragen van een Nederlands paspoort voor 8.000 pardonners versoepeld. Tot grote vreugde van de groep. En de 56.700 (!) Nederlanders die de petitie van VluchtelingenWerk - met de duidelijke boodschap Wij horen er ook bij - hebben ondertekend. Daardoor kwam de teller op 11.000 pardonners die na 15 jaar de toezegging kregen dat ook zij écht mee mogen doen: in april van datzelfde jaar had staatssecretaris Ankie Broekers-Knol al besloten alle mensen die ten tijde van het generaal pardon (2007) minderjarig waren in aanmerking te laten komen voor een paspoort. Vanaf 1 november gold dit ook voor de mensen die ten tijde van het generaal pardon meerderjarig waren.
Aanvragen
Toch blijkt dat uit de groep van 8.000 pardonners maar een kleine 1.670 mensen een paspoort hebben aangevraagd, volgens de cijfers van het ministerie van Justitie en Veiligheid, meldt NU.nl: 'Het grootste deel van de verzoeken is nog in behandeling, maar 320 van de aanvragers hebben inmiddels een Nederlands paspoort in bezit. Van alle verzoeken werden er tot dusver minder dan tien afgewezen. Ook zijn nog enkele verzoeken ingetrokken door de persoon die het verzoek heeft ingediend, laat het ministerie weten.’
Achterstand
Volgens Yosef Tekeste-Yemane heeft dit verscheidene redenen: 'Veel gemeentes hebben achterstanden vanwege corona. Daarbij zijn er afgelopen jaar veel aanvragen voor naturalisatie ingediend. Hierdoor hebben veel gemeentes nog niet alle aanvragen in behandeling genomen en doorgezet naar de IND. Veel aanvragen liggen dus nog bij de gemeenten en niet bij de IND.' Daarnaast is het zo dat niet alle aanvragen doorgezet kunnen worden naar de IND, omdat sommige mensen nog bezig zouden zijn om de volledige documenten bij de gemeente in te dienen: 'Er zijn behoorlijk wat eisen om te kunnen naturaliseren. Ook hoor ik verhalen van oudere pardonners die ooit een vrijstelling hebben gekregen voor het inburgeringsexamen (wegens medische redenen) en nu ontdekken dat dat een belemmering kan zijn in het naturalisatieproces.'
Geld
De kosten van een naturalisatieverzoek (lees: 945 euro) zouden ook een obstakel kunnen zijn: 'Niet iedereen kan dit meteen betalen.' Die kosten zouden volgens het ministerie de kosten moeten dekken die de overheid maakt, meldt NU.nl.
Meer informatie: Pardonners
Begin 2021 zat Yosef Tekeste-Yemane bij Op1. Met zijn optreden zette hij het kapotte generaal pardon opnieuw op de politieke agenda. Hij is een van de circa 27.000 mensen die in 2007 door middel van een generaal pardon een verblijfsvergunning kreeg. Door een wetswijziging konden zo’n 11.000 mensen niet voldoen aan een documentatie-eis en vielen zij buiten de boot. Deze groep mensen werd - ondanks de belofte - niet genaturaliseerd. Onder hen ook minderjarigen die hier opgroeiden en naar school gingen, maar niet volledig mee mochten doen in de Nederlandse maatschappij. Zoals Dianna, Dina, Mazlum, Marine en Yosef.
Marine deed in De Nieuws BV vorig jaar haar verhaal:
Meld je snel en gratis aan voor de BNNVARA nieuwsbrief!