Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Terugleverkosten zonnepanelen blijven tot salderen is afgeschaft

  •  
23-05-2024
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
24922 keer bekeken
  •  
zonnepanelen_20220715

Energiebedrijven mogen huishoudens die met behulp van zonnepanelen stroom opwekken voorlopig terugleverkosten blijven rekenen. Eerder op de dag ontstond er wat verwarring: de suggestie werd namelijk gewekt dat de aanstaande coalitie (bestaande uit PVV, BBB, VVD en NSC) deze terugleverkosten juist wilde verbieden. Hoe zit dat precies? En waar moeten eigenaren van zonnepanelen dan wel rekening mee houden?

In De Telegraaf zei NSC-Kamerlid Wytske Postma dat de aanstaande coalitie een einde wil maken aan de 'boete' die bezitters van zonnepanelen moeten betalen als ze stroom terugleveren aan het net.

Want, zo zegt ze: "Geld moeten betalen voor het terugleveren van stroom van je zonnepanelen is de omgekeerde wereld. Het is gek dat op datzelfde moment de gas- en kolencentrales aan kunnen staan en de consument moet betalen voor teruglevering voor stroom, terwijl dit veel duurzamer is. Dan krijg je dus de situatie dat mensen hun zonnepanelen uit gaan zetten. Zonde."

Maar over welke boete gaat het eigenlijk? Praktisch alle energieleveranciers brengen klanten met zonnepanelen terugleverkosten in rekening. Dat is een ontwikkeling van de afgelopen maanden. Deze kosten worden soms uitgelegd als een 'boete', omdat veel eigenaren van zonnepanelen het oneerlijk vinden dat ze voor het terugleveren van stroom moeten betalen.

Energieleveranciers brengen deze kosten sinds kort in rekening omdat zij hier naar eigen zeggen zelf ook hoge kosten voor moeten maken. De terugleverkosten worden door veel bezitters van zonnepanelen echter ervaren als een (financiële) straf voor hun bijdrage aan verduurzaming. Zij hebben geïnvesteerd in zonnepanelen en worden ineens geconfronteerd met onverwachte kosten, waardoor de terugverdientijd van de zonnepanelen langer wordt.

Geen sprake van een letterlijk verbod

De suggestie werd gewekt dat het expliciet ging om een verbod op terugleverkosten. Maar het zit iets genuanceerder. Energieleveranciers mogen hun klanten voorlopig namelijk gewoon terugleverkosten blijven berekenen.

Pas als de salderingsregeling wordt afgeschaft – wat volgens de plannen van de aanstaande coalitie per 2027 moet gebeuren – moet er iets geregeld worden. Als de salderingsregeling wordt afgeschaft, kunnen mensen de stroom die ze opwekken niet meer wegstrepen tegen het eigen verbruik. En Postma wil voorkomen dat klanten met zonnepanelen dan moeten bijbetalen als ze terugleveren aan het net.

Deze donderdag wordt de nieuwe Energiewet behandeld in de Tweede Kamer. Daarin staat onder meer dat huishoudens een "redelijke vergoeding" moeten ontvangen als zij energie terugleveren aan het net. Leveranciers betalen momenteel ook al zo'n vergoeding als mensen meer stroom leveren dan dat ze zelf verbruiken. Dat gaat meestal om een paar cent.

In het plan van de aanstaande coalitie staat echter dat deze vergoeding niet lager dan nul eurocent mag zijn. Want als deze vergoeding wél onder de nul eurocent duikt, is het bedrag negatief en moet je als bezitter van zonnepanelen dus betalen.

Tot 2027 verandert er eigenlijk niks

De komende jaren verandert er voor bezitters van zonnepanelen dus niets. Pas zodra de salderingsregeling in 2027 in één keer wordt afgeschaft – zoals de aanstaande coalitie van plan is – is er geen sprake meer van het kunnen wegstrepen van de stroom die je opwekt tegen de stroom die je verbruikt. Dat scheelt circa 600 miljoen belastingopbrengsten per jaar.

Andere partijen sceptisch

Volgens Pieter Grinwis van de ChristenUnie is het plan van Wytske Postma een "slap aftreksel" van hetgeen er in De Telegraaf gesuggereerd werd. En Suzanne Kröger van GroenLinks-PvdA vindt dat de nieuwe coalitie "iets verkoopt dat niet waar is".

CDA-fractievoorzitter Henri Bontenbal zegt dat een onmiddellijk einde aan de salderingsregeling "vele malen ongunstiger voor mensen met zonnepanelen is" dan een geleidelijke afbouw. Het kabinet Rutte-IV wilde de salderingsregeling stapsgewijs afbouwen en pas per 2031 laten vervallen.

VVD: "Dit schept ten minste duidelijkheid"

Silvio Erkens van de VVD stelt daarentegen dat de situatie omtrent salderen is veranderd door de recente komst van zonnepanelen. Het is voor consumenten juist duidelijker als deze regeling in één keer verdwijnt, samen met de terugleverkosten. Daartoe dient hij een motie in: energieleveranciers mogen na het afschaffen van de salderingsregeling géén terugleverkosten meer rekenen, is daarvan de strekking.

Voorzitter Cora van Nieuwenhuizen van branchevereniging Energie-Nederland hekelt het Haagse jojobeleid. "Het is hoognodig dat er duidelijkheid komt", zo stelt ze.

Bron: De Telegraaf / Nu.nl

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

Omschrijving *

Typ hier je reactie...


0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (17)

wvdenoude52@outlook.com
wvdenoude52@outlook.com
9 aug. 2024 - 9:55
Gewoon direct vanaf 1 januari afschaffen Dan ook geen terugleververgoeding meer betalen aan de energiebedrijven En gewoon 5 a 6 cent pkw krijgen voor het terug leveren Dit gewoon regelen via wetgeving
Opac
Opac
8 jul. 2024 - 17:08
Moeten zonneparken ook terugleverkosten betalen?
Opac
Opac
8 jul. 2024 - 17:07
Mijn vraag is moeten zonneparken ook terugleverkosten betalen? Eerst pusht D66 aanschaf zonnepanelen voor particulieren en nu wordt je grstraft als je stroom terglevert? Onbegrijpelijk
1 Reactie
M. Burger
M. Burger15 sep. 2024 - 10:52
Helemaal met je eens. De zonneparken die je steeds meer tegenkomt in Nederland hebben vast een aandeel in het overbelaste stroomnet in vooral de zomermaanden. Waarom moeten particulieren daar het hele jaar voor opdraaien. Niet alleen onbegrijpelijk maar ook een zeer smerig spel. Ik zou zeggen, gebruik het overschot om waterstofgas te produceren als buffer voor de winter.
Klaas nouja
Klaas nouja
4 jun. 2024 - 13:54
Ik blijf het ook gek vinden dat de mensen met een ouderwetse draaistroom meter' buiten schot blijven, die kunnen gewoon 100% salderen. Had de vraag ook bij ACM neer gelegd, maar je raad het al' hoor je niks meer van. Waarom hun niet en wij wel, had de vraag ook bij
Mikske10
Mikske10
28 mei 2024 - 22:35
Ik heb een vast contract, woon in een huurappartement en heb geen zonnepanelen. Maar … ik betaal wel nog steeds mee aan de terugleveringskosten van de mensen die wel zonnepanelen hebben. Ik heb ook meebetaald aan de subsidie van de zonnepanelen. Hoe oneerlijk is dit? Hier hoor je niemand over. En ja, het klopt dat de overheid de mensen met zonnepanelen voor de gek heeft gehouden en bv Essent ook.
Henk De Zevende
Henk De Zevende
27 mei 2024 - 13:07
Ik snap al die ophef niet, de essentie van de huidige salderingsregeling is nou juist dat je je verbruik mag wegstrepen, hoezo zou die vergoeding dan ooit negatief worden zolang je minder opwekt dan je verbruikt? Wat een gezever allemaal weer.
1 Reactie
adriek
adriek28 mei 2024 - 19:40
Verreweg de meeste mensen leveren in de zomerperiode veel terug en verbruiken dat pas weer in de winter. In feite wil het energiebedrijf dat we betalen voor die 'opslag'. De salderingsregeling had de bedoeling om dat gratis te doen: eind van het jaar leveren min terugleveren en alleen het verschil betalen. Energiebedrijven zouden dat liefst per dag doen, maar hebben nu een compromis gevonden door de teruglevering in zijn geheel te belasten.
marijke77
marijke77
27 mei 2024 - 12:00
Tja, als de grootverdieners niet genoeg ontvangen draaien de klanten er voor op, dan verzinnen ze er iets voor. Ga de grote zonneparken aanpakken in plaats van de mensen die zonnepanelen op het dak hebben. Gek he dat nu de paneelleveranciers failliet gaan.
Appie Happie
Appie Happie
25 mei 2024 - 20:07
Als een goed burger heb ik geluisterd naar de regering, dat we van het gas af moesten en zonnepanelen nemen voor het opwekken van elektriciteit. Wat je te veel opwekte mocht je salderen. Al dus geschiedde, en heb 8000 KWh aan panelen met daarbij een elektrische warmtepomp laten installeren.(Dit omdat de pomp verplicht zou worden) Totale kosten belopen de 45000 euro. Nu wordt ik gestraft door de regering die betrouwbaar zou zijn, en moet ik gaan betalen voor de investering die ik heb gedaan om aan hun wensen te voldoen. En moet ik gaan betalen voor de zelf opgewekte KWh die door de energie maatschappijen wordt door verkocht of weg gegeven(wat ik niet geloof) op piek uren. Ik wordt dus letterlijk twee keer, figuurlijk en financieel genaaid door de regering en door de Energie maatschappij. Hoe zo vertrouwen op de nieuwe overheid, ze zijn net zo onbetrouwbaar als de vorige bende rovers.
byssch
byssch
25 mei 2024 - 7:09
Gewoon uitschakelen Pv's of accu's gaan gebruiken voor eigen gebruik. Overigens met App kun je de omvormer ook al laten uitzetten, zelf op afstand. Boevengilde krijgt geen gratis stroom, wij moeten betalen voor elke kWh die we verbruiken.
byssch
byssch
25 mei 2024 - 7:06
Gewoon uitschakelen Pv's of accu's gaan gebruiken voor eigen gebruik. Overigens met App kun je de omvormer ook al laten uitzetten, zelf op afstand. Boevengilde krijgt geen gratis stroom, wij moeten betalen voor elke kWh die we verbruiken.
henkie.penkie
henkie.penkie
24 mei 2024 - 16:53
Wat een stelletje vuile oplichters die in Den Haag zitten, Nu dat het afbouwen van het salderen niet door is gegaan. Pakken die gore oplichters je weer van een andere kant. En waar ik mij helemaal aan stoor is dat huishoudens er ook voor moesten betalen dat is de reinste flauwekul. Als er meerdere huishoudens met zonnepanelen op hun dak zijn en daar licht er eentje tussen die betaald toch ook een gedeelte voorde stroom die via het netwerk wordt aangevoerd rechtstreeks en van de overtollige stroom van diegene met zonnepanelen. Ik vind zo als je stroom terug levert en je neemt stroom af als de zonnepanelen zijn uitgeschakeld door dat er te weinig wordt op gewekt dat het rieel is dat hij zijn verbruikte stroom tegen de terug geleverde stroom mag weg strepen . Huishoudens maken hier toch ook gebruik van als er veel groene stroom in je buurt wordt opgewekt en terug geleverd. Dat energie leveranciers ook nog willen verdienen door een terug leveringboete gaan te vragen dat is gewoon helemaal van de zotte en als straks alles afgeschaft wordt ook nog voor je eigen teruggeleverde stroom moet betalen. Dit slaat grofweg nergens meer op. Daarom vind ik dit pure grote oplichterij dat op zulke manier deze er nog aan moeten verdienen. Het zijn met de betreffende kamerleden die dit in hun hoofd halen en de energie bedrijven een heet grrot stelletje oplichters.
Suzanna75
Suzanna75
24 mei 2024 - 12:47
Is het nu dat de energiemaatschappijen daadwerkelijk kosten maken om het net aan te moeten passen of is dit omdat ze weer een tegenslag te verwerken hebben van 2.5 miljoen niet geplaatste zonnepanelen op het IJsselmeer dat nu dan maar door de gewone burger betaald moet worden. Overal gooien jullie maar onverklaarbare kosten bij op, leveringskosten die 2 jaar terug nog 4 à 5 euro kosten betaal je nu het 3 a 4 voudige voor, zonneweides groeien als paddestoelen uit de grond, maar de gewone burger word op zijn panelen aangeslagen of zelfs uitgeschakeld omdat het net het niet aankan. Altijd komen ze met zout als het ei op is zo ook nu. Massaal zijn er panelen gelegd want de Overheid legt deze transitie op maar de Energiemaatschappijen die jaarlijks exhorbitante winsten draaien moeten nog beginnen met de aanleg en opslag ervan en zegt nu ja daar is geen geld voor dit moet dmv terugleververgoeding opgebracht worden, laat me niet lachen, de smoezen zijn leuk bedacht maar hoe gek denken jullie zo onderhand dat we zijn?! Stop dan eerst zelf maar eens met alle zonneweides/parken aan te leggen en investeer eerst maar eens in de aanleg van het daadwerkelijke net/opslag, praten we dan weer verder.
1 Reactie
Appie Happie
Appie Happie25 mei 2024 - 20:15
Stelletje dieven zijn het, de coalitie en de Elektriciteitsbedrijven en de ACM die ons in zekere zin moet beschermen zit ook in dat complot, want de burger moet kaal geplukt worden om de Staats kas te spekken.
sjoerd65
sjoerd65
24 mei 2024 - 11:06
Voorstel: iedereen met zonnepanelen afspreken om een bepaalde periode de panelen uit te schakelen. Bij voorkeur een aantal dagen achter elkaar. Kijken wat er gebeurt. Kunnen ze de gascentrales weer 100% bij schakelen 😁
4 Reacties
Foxtrot
Foxtrot24 mei 2024 - 19:03
Eens!!!
Missknowitall
Missknowitall25 mei 2024 - 6:24
Ik doe mee
Appie Happie
Appie Happie25 mei 2024 - 20:18
Collectief!! , helemaal mee eens, maar wie neemt het voortouw?
Oscar1966
Oscar196631 mei 2024 - 19:20
Collectief Helemaal mee eens, Elke dag op bepaald tijd uitschakelen of paar dagen achter elkaar
Chris Koeree
Chris Koeree
24 mei 2024 - 10:35
Als energie terug leveren geld kost omdat je hiermee het enegienet belast wat gebeurt en dan als ik enegie steel? Krijg ik dan een bonus omdat ik het net ontlast? Wat zegt u? Ben ik dan een dief!! Maar hoe zit het dan als ik zoals in deze casus het geval is, ik steel immers van een dief? En 1-1=0 tochhhh
1 Reactie
pamstevens
pamstevens24 mei 2024 - 13:17
goed idee
Foxtrot
Foxtrot
24 mei 2024 - 9:34
Heel simpel, de stekker gaat eruit deze zomer!
foutjebedankt
foutjebedankt
24 mei 2024 - 8:59
Wie kun je tegenwoordig nog wel vertrouwen, energiemaatschappijen niet en de overheid al helemaal niet. In de oppositie zittend heeft men hele andere ideeën dan wanneer men in regering komt. Kijk maar naar BBB, in de oppositie tegen afschaffing van de salderingsregeling, twee maand later 100% gedraaid. Nu ze waarschijnlijk in de regering komen plots voor afschaffing en nog sneller dan eerst de bedoeling was van minister Jetten. Zo onbetrouwbaar als wat. Doe de middelste B maar weg bij die club.
@qwerty@
@qwerty@
24 mei 2024 - 8:45
"Energieleveranciers brengen deze kosten sinds kort in rekening omdat zij hier naar eigen zeggen zelf ook hoge kosten voor moeten maken." Naar hun eigen zeggen, dat klinkt wel heel erg betrouwbaar.....hahaha
2 Reacties
Ch.D
Ch.D24 mei 2024 - 10:06
Laat ze die extra kosten eens inzichtelijk maken?
astra29
astra2924 mei 2024 - 10:50
Het is inderdaad een extra inkomstenmogelijkheid voor de energieleveranciers. Het enige wat zij doen is electrische energie op papier doorverkopen, een doorgeefbedrijf dus. De productiemaatschappij wekt deze energie op en is dus de enige die eventueel problemen heeft met overproduktie. Zij hebben meestal geen problemen met de teruglevering en brengen ook niets in rekening aan de leverancier. Trouwens hoe zit het dan met de enorme zonneparken, moeten deze ook betalen? ik dacht het niet, deze leveren alleen maar terug en kunnen dus niet salderen. Kort gezegd we worden bedrogen door onze energieleveranciers. (niet alle)
BNNVARA LogoWij zijn voor