egel

Profielfoto van Jopro
Jopro

1 van de egels die het voederhuisje (omgekeerde IKEA box) met egelvoer in onze tuin bezoekt.

Kenmerken:
Een volwassen egel meet 20-30 cm en weegt in gezonde toestand tussen 800 en 1.200 g. Egels hebben een spitse snuit en de voor nachtdieren kenmerkende kleine ogen. De korte nek en kleine staart maken dat ze zich gemakkelijk kunnen oprollen. Omdat egels zich meestal met hun buik tegen de grond drukken bij mogelijk gevaar, lijkt het alsof ze korte poten hebben. In werkelijkheid zijn hun poten helemaal niet zo kort, wat duidelijk wordt eens de egel begint te lopen. De voorpoten zijn bovendien sterk genoeg om te graven. Het meest typerend voor de egel zijn de stekels die op zijn rug en kop de plaats van de haren innemen. Stekels zijn in feite omgebouwde haren. Ze zijn aan de basis bruin gekleurd, met daaropvolgend een brede, lichtgekleurde band, gevolgd door een dunne bruine band, om te eindigen in een korte lichtgekleurde top. De haren zijn gelig bruin over bruin tot grijsachtig en zijn op de buikzijde opmerkelijk korter en lichter gekleurd dan op de flanken. Het aantal stekels hangt af van de leeftijd en bedraagt 3.500 voor pas zelfstandige jongen tot 7.000 en meer voor volwassen egels. Onder de huid van de stekels bevindt zich een sterk ontwikkelde spierlaag, die het de egel mogelijk maakt zich op te rollen tot een bal. Onder de spierlaag zit een vetlaag, die vooral naar de winter toe dik is. ( waarneming.nl).

  • 0x
  • 262
  • West Europese egel
  • Erinaceus euroaeus
  • Zoogdieren
  • Noordoostpolder

Blijf op de hoogte

Houd mij per mail op de hoogte van nieuwe reacties op deze foto.

Inloggen

Log in om te reageren

Inloggen

Nog geen account? Registreer je nu

Reacties (5)

Profielfoto van Jopro
Jopro

Deze egel was er vroeg bij om 18.30 uur, wat langere sluitertijd en hogere iso-waarde genomen om een redelijke foto te kunnen maken. 11 egels is bijzonder Irma !

Gr. Joop

Profielfoto van Naturepic1995
Naturepic1995

Niet simpel om deze rakkertjes op klaarlichte dag te fotograferen. Meestal zijn het echte nachtbrakers.

Heel leuk dat je zo goed voor hen zorgt, met het voederhuisje.

't Is een pracht van een foto geworden! Het blijven mooie, leuke diertjes.

Profielfoto van meeney
meeney

Leuke foto, goed idee van de box. Heb al een paar jaar 2 egels wonen in de tuin en volgens mij vertellen die al hun vriendjes dat er iedere avond voer ligt, gisterenavond telde ik er 11 . We hebben een soort afdakje gemaakt onder een struik om het voer droog te houden.

gr Irma

Profielfoto van ansbissels
ansbissels
Ach wat een schattige foto. Heel mooi.
Profielfoto van Anthea
Anthea

Wat leuk, die is er vroeg bij! Mooie sluik reclame....haha!

Vr.gr Anthea

Upload en deel je foto's

Foto uploaden

Meer van deze fotograaf

meer foto's