Rosse woelmuis

Profielfoto van WilmaHoeve
WilmaHoeve

De rosse woelmuis is een soort die ik met enige regelmaat zie wanneer ik in een vogelfotografiehut zit. Op de foto lijkt deze muis een hele knaap, maar het zijn maar kleine muisjes die zich razendsnel voortbewegen. De meeste pogingen ze leuk vast te leggen mislukken, maar soms blijft er eentje vlak voor je neus zitten. Of komt zelfs in de hut naar je zitten kijken ;-)

Woelmuizen kenmerken zich door een gedrongen, ietwat lompe bouw en een stompe kop met kleine ogen en oren. De staat is korter dan het lichaam (tot maximaal 80% van kop-romplengte).

De rosse woelmuis heeft een kastanje tot roodbruine rugvacht, de flanken zijn grijzig met een rode glans en de buikzijde is geel of gebroken wit. Sommige rosse woelmuizen zijn bleek zandkleurig. Bij jonge dieren is de vacht veel grijzer van kleur. In de winter is de vacht langer, voller en roder. De rosse woelmuis heeft korte poten met aan de voorvoet vier tenen en aan de achtervoet vijf. Zijn kop is voor een woelmuis relatief lang en spits. De rosse woelmuis heeft grote donkere ogen, duidelijk zichtbare oren en een roze neusspiegel met lange snorharen. Zijn staart is redelijk lang (35 tot 60% van de kop-romplengte) en tweekleurig; boven donker en onder wit.

Afmetingen:
lengte kop-romp: 80-135 mm.
lengte staart: 35-72 mm.
gewicht: 12-40 gr.
Rosse woelmuizen op eilanden zijn groter dan die van het vasteland.

De zoogdiervereniging heeft in samenwerking met Naturalis een leuke soortzoeker gemaakt waarmee je met de door jou waargenomen kenmerken muizen kunt determineren. Misschien leuk om eens te proberen als je weer eens een muisje ziet lopen.

Lemelerberg, 8 juni 2023

  • 0x
  • 346
  • Rosse woelmuis
  • Myodes glareolus
  • Zoogdieren
  • Lemelerberg

Blijf op de hoogte

Houd mij per mail op de hoogte van nieuwe reacties op deze foto.

Inloggen

Log in om te reageren

Inloggen

Nog geen account? Registreer je nu

Reacties (2)

Profielfoto van Hannitsko
Hannitsko

Schattig mooi muisje!

Profielfoto van Barky
Barky

Leuke ontmoeting. Je hebt er een mooie foto van gemaakt.

vrgr Annelies V.

Upload en deel je foto's

Foto uploaden

Meer van deze fotograaf

meer foto's