Otter, Nacht(RUST). HELP DE OTTER!

Profielfoto van will
will

December; donkere maand, gezelligheid, geschenken maand. De nacht langer dan de dag. Natuurmonumenten heeft de otter uitgekozen deze maand om dit zoogdier extra te helpen aan een beter leefmilieu. Wie wil dat niet? Dit prachtige speelse zoogdier helpen, aan een veilige verkeers’arme’ leefomgeving. Verbindingsroutes die leiden naar verschillende waterplassen om te foerageren. Leeflijnen die in hun biotoop liggen, om zich te verplaatsen met jongen, of om in contact te komen met soortgenoten.
Rond 1900 wemelde het in ons land van de otters. Toch stierf hij in de jaren tachtig van de vorige eeuw uit. Vervuiling, versnippering van zijn leefgebied en het verkeer deden hem de das om. In 2002 volgde een herkansing. In het Nationaal Park Weerribben-Wieden werden nieuwe otters uitgezet. Sindsdien herovert de otter met vallen en opstaan geleidelijk weer ons waterrijke land. Maar de zoektocht naar nieuw leefgebied en partners is nog steeds levensgevaarlijk. Maar liefst tachtig procent van alle jonge mannetjes in Nederland wordt doodgereden!
Regelmatig lees je in de krantenberichten over doodgereden otters of jonge dieren die wees zijn. Nu lopen deze verbindingen voor een grootdeel niet onder verkeersaders maar over de druk bereden wegen. In het nieuwe Otterplan lopen die routes door groenzones, over -(beton)richels of (houten)planken- die speciaal aangebracht zijn in duikers en kunstwerken, waarover het verkeer raast. Niet alleen visotters maar ook allerlei andere zoogdierensoorten, amfibieën en reptielen maken gebruiken van deze richels.
Met het beschikbare geld maken zij natuurverbindingen, zodat de jonge otters straks veilig nieuwe leefgebieden kunnen bereiken. Rondom de Plassen, waar we groenzones aankopen, nieuwe verbindingen naar andere geschikte leefgebieden. Dan kan het otterpaar daar zorgeloos aan gezinsuitbreiding beginnen. Om voldoende voedsel te bereiken zwemt een otter 3 tot 10 kilometer en is daarbij vooral ’s nacht in de weer. Overdag verstoppen ze zich op beschutte plaatsen in rietbedden, ondergrondse holten en holle bomen met een ingang onder water. De gemiddelde leeftijd waarop vrouwtjes voor het eerst jongen krijgen is 2 jaar. De otter of visotter is een nachtdier maar ze houden geen winterslaap. (bron; Natuurmonumenten) https://www.natuurmonumenten.nl/
HELP DE OTTER! een kans te geven.

Blijf op de hoogte

Houd mij per mail op de hoogte van nieuwe reacties op deze foto.

Inloggen

Log in om te reageren

Inloggen

Nog geen account? Registreer je nu

Reacties (7)

Profielfoto van ladym15
ladym15
ontroerende en mooie foto ! Van harte met de favo plek hoor.
Profielfoto van tometje
tometje
prachtige foto wat een lief kopie van harte favoriet plek.
Profielfoto van jokevandepoppe
jokevandepoppe
Prachtig. Een terechte favo! Van harte gefeliciteerd!
Profielfoto van Moreau
Moreau
Prachtige opname!
Van harte gefeliciteerd met de favoriete plaats!
Profielfoto van joanne
joanne
Heel mooi!!
Gefeliciteerd met de favo plaats!
Profielfoto van will
will
Dag Leen,
Alle foto\'s op dit foto Webblog zijn door mij gemaakt.
Groet Will
Profielfoto van leenkuiper
leenkuiper
Heel mooi!! Is de foto zelf gemaakt??

Upload en deel je foto's

Foto uploaden

Meer van deze fotograaf

meer foto's