Deze week een weekje onthaasten; dus vogelen in de groene omgeving van het schiereiland Tholen. Een plekje uitgezocht op een groene camping, strategisch gelegen tussen een aantal natuurontwikkelingsgebieden. In de "goede" jaren voor de natuur aangelegd, landbouwgrond opgegeven voor nieuwe natuur. De te bezoeken uitgekozen vogelgebieden zijn op redelijke fietsafstand bereikbaar, de auto blijft een hele week op de parkeerplaats, geen CO 2 uitstoot belasting in het milieu. Tegen de avond de eerste wandeling in het naast gelegen natuurgebied met binnenmeer, een afgesloten zeearm. Voorgaande jaren altijd goed voor het spotten van lepelaars met kleurringen. In 2010 een lepelaar met ring afgelezen en gemeld. Na ontvangst lees ik de live-line door met volgende gegevens: geboren en geringd Schiermonnikoog op 19-05-2004 en op 22-08-2004 gezien In het Lauwersmeer, 17-05-2008 het laatst gezien in NL op Schiermonnikoog. Gespot op 14-04-2010 in Spanje Zamora, Villafafila (vlak bij Portugese grens) en op 19-05-2010 afgelezen door mij in NL, in het natuurgebied waar ik nu sta. De lepelaar heeft in 35 dagen tijd 2191 km afgelegd. Even later een groepje van 8 lepelaars vissend, waarbij een jonge vogel is te zien met om zijn poot een oranje ring. Opeens zie ik een Bruine Kiekendief man, zijn meegebrachte prooi in de lucht overgevend aan zijn partner, die even later midden in het riet landt op het eiland. Slimme uitgekozen plek! zo kunnen zijn jongen in alle veiligheid, vrij van vossengevaar opgroeien. We vervolgen onze wandeling en zien de volgende vogelsoorten; tafeleend, kuifeend en horen de zang van kleine karekiet en rietgors, boven alles uit de avondzang van de zanglijster die in de top zit van een populier een van de vele bomen die het gebied omzoomt. We lopen over de zeedijk richting het standje, pak m 'n vogelkijker en speur de randen af naast vele kokmeeuwen zie ik een visdiefje, zittend op een rode drijvende boeibol. Dan ineens is de rust verstoord; zie een paar kraaien en kokmeeuwen krijsend achter een grote vogel jagen. De vogel doet in de vlucht enigszins aan een grote meeuw denken. Dan zie ik dat de tegemoet vliegende vogel wel erg groot is: het is een VISAREND!!. Ondertussen tijdens de toevlucht de fotocamera gepakt en enkele foto’s in vlucht geschoten.
De visarend is een middelgrote roofvogel met lichte onderzijde en kop met donkerbruine oogstreep lopend richting schouder/vleugelaanhechting. De vleugelspanbreedte in vlucht is groot, ca. 152 - 167 cm. Vaak zie je de vogel hoog biddend in de lucht voordat hij/zij duikt naar vis. Ze grijpen als ware de prooi in het water, vandaar dat ik hem geen roof- maar grijpvogel noem. Vaak zijn het vissen die tegen of net onder de waterspiegel zwemmen. De vogels broeden in het Noorden en Oosten van Europa. In Nederland is het tot nog toe nog niet gelukt, een succes vol broedsel, dit in tegenstelling tot de Zeearend. De trekroute loopt van Noord Europa naar het midden van Afrika, door het gebruik van kleine zenders (transmitters) zijn trekroutes bekend. Of deze visarend nu toevallig overvloog of op trek is naar het noorden, wie kan het zeggen? Het was de leukste en spectaculairste waarneming aan het einde van de dag!
Een paar minuten duurde dit schouwspel, en zie nog net de vogel over de dijk uit mijn gezichtsveld verdwijnen. Door snel te handelen heb ik nu nog de foto's van dat moment. Even later op het cameraschermpje bekijk ik de foto’s, ziet er niet slecht uit. Enkele aanwezige vogelaars vertellen me dat het geen alledaagse verschijning is een visarend in deze omgeving, maar vogels zijn grenzeloos denk ik maar. 's Avond aan het einde van de dag maak ik de dag score op, ik tel 51 vogelsoorten die aan"gevinkt" zijn op de streeplijst. Een niet slecht aantal van een einde middag/avond telling. De tweede dag ...(Wordt Vervolgd).
Lees meer
Reacties (1)