Vale Gier

Profielfoto van TheoTerwiel
TheoTerwiel

Met een spanwijdte van soms meer dan 2,5 meter behoort de Vale Gier tot de grootste vliegende vogels ter wereld. De combinatie van het bruine verenkleed met de zwarte staart- en slagpennen geeft de vogel in de vlucht een tweekleurig beeld. De Vale Gier onderscheidt zich van andere roofvogels door de licht bevederde hals en de minder krachtig ontwikkelde poten. Dit zijn typische kenmerken van een aaseter, met de lange hals is ook het vlees uit het binnenste van een karkas bereikbaar, terwijl de kop niet vast kan komen te zitten doordat de veren achter de botten blijven haken.

De Vale Gier overnacht in troepen op een vaste slaapplaats, bij de eerste thermiek in de ochtend stijgen de vogels op tot grote hoogte om al zwevend te speuren naar dode dieren. De vogels vliegen hierbij redelijk ver uit elkaar, maar blijven hun soortgenoten in de gaten houden. Zodra een Vale Gier een vers karkas heeft gevonden moet deze doorgaans al snel plaats maken voor zijn soortgenoten.

Hoewel Vale Gieren doorgaans voornamelijk in Zuid-Europa te zien zijn, deed in 2007 een groep van tientallen Vale Gieren Nederland en België aan, waarschijnlijk gedreven door voedseltekort in Spanje. Vogelvisie.

  • 0x
  • 270
  • Vale Gier
  • Gyps fulvus
  • Vogels
  • Extremadura (Esp.)

Blijf op de hoogte

Houd mij per mail op de hoogte van nieuwe reacties op deze foto.

Inloggen

Log in om te reageren

Inloggen

Nog geen account? Registreer je nu

Upload en deel je foto's

Foto uploaden

Meer van deze fotograaf

meer foto's