Wanneer ik vanmorgen naar buiten kijk -via het zolderraam- de tuin in bemerk ik dat de blad verkleuring voorzichtig al wordt ingezet. De ‘witte’ berk is een van de eerste bomen die altijd voorop loopt met dit herfstige fenomeen. Het zelfde gevoel van ‘de zomer is voorbij’ komt ook bij me op als ik even later door de foto’s van het afgelopen seizoen blader. Deze foto is gemaakt in juni –toen er pardoes een jonge spreeuw in m’n tuin beland was. Al voedsel zoekend de weg verkennend in een nieuwe ‘groene wereld’ en levenservaringen opdoen. Deze jonge spreeuw zie je al rond kijkend zich afvragend “ Waar is hier de (nood)uitgang “?
Van de week las ik het Sovon bericht over het succes volle broedjaar voor de IJsvogel. Bij de landelijke watervogeltelling half september, voor de meeste watervogeltellers de start van een nieuw seizoen, zijn heel veel IJsvogels gezien. Elk jaar pieken de aantallen IJsvogels in september. Eind van een lang broedseizoen waarin, als het meezit, veel jongen zijn geproduceerd. Bovendien begint enige toestroom vanuit naburige landen. Wat later volgen nog wat Noord- en Oost-Europese vogels. En dan wordt het spannend, want een strenge vorstperiode kan behoorlijk het mes zetten in de winterstand.
Hoe zou het verloop zijn van het tweejarig vogelonderzoek 'Het jaar van de Spreeuw'? Zijn de resultaten voor de Spreeuw net zo positief als nu voor de IJsvogel dit jaar? Wanneer ik op dit moment de grote spreeuwenwolken zie –wanneer de spreeuwen landen voordat ze een slaapplaats betrekken- denk je “het zijn er wel heel veel" van deze soort. Maar wanneer het aankomt op de getelde aantallen geeft dat het juiste beeld van de huidige stand van de Spreeuwenpopulatie.
Lees meer
Blijf op de hoogte
Houd mij per mail op de hoogte van nieuwe reacties op deze foto.
InloggenLog in om te reageren
InloggenNog geen account? Registreer je nu
Upload en deel je foto's
Foto uploaden