Uit volle borst

Profielfoto van jokevandepoppe
jokevandepoppe

Roodborsten vallen alles aan wat rood is. Niet omdat ze knettergek zijn, maar omdat het ze helpt overleven. Roodborsten hebben namelijk hun territorium hard nodig om genoeg insecten te vinden om niet te verhongeren. Daarom zullen ze andere roodborsten die in hun leefgebiedje komen bevechten en verjagen. Het is dan vooral de rode borst die de herkenning en agressie opwekt. En die aversie tegen rood zit zo diep in de aard van de roodborst, dat hij ook liever geen rode speelgoedauto of bal in zijn tuin heeft.
Die afschuw van rood is ook meteen de reden dat de jonge roodborsten bruin zijn. Op die manier worden ze tenminste niet aangevallen door hun ouders. Die ouders hebben het in het broedseizoen al moeilijk genoeg met zichzelf.

Zowel man als vrouw roodborst heeft de rest van het jaar namelijk een eigen territorium, dus ze vinden het bizar moeilijk om zo dicht in de buurt van een andere roodborst te zijn zonder aan te vallen. De eerste keer dat een vrouwtje zich vertoont in het gebied van een mannetje, valt hij haar dan ook vaak wél aan. Zij probeert zich dan in te houden en hoopt dat hij zijn vergissing erkent. Zijn territorium wordt dan tijdelijk in tweeën gedeeld, want samen voedsel zoeken is echt uitgesloten.

  • 0x
  • 77
  • Roodborstje
  • (Erithacus rubecula
  • Vogels
  • Bennebroek

Blijf op de hoogte

Houd mij per mail op de hoogte van nieuwe reacties op deze foto.

Inloggen

Log in om te reageren

Inloggen

Nog geen account? Registreer je nu

Reacties (8)

Profielfoto van janjoost
janjoost

Bepaald riskant leventje. MOOi!

Profielfoto van joanne
joanne
Wat een leuke foto! Interessant die tekst.
Profielfoto van LadyAnnOriginal
LadyAnnOriginal

En ze zien er altijd zo schattig uit...... maar kunnen idd heeeeeel onaardig tegen soortgenoten doen. En de tuin is ook van het roodborstje, niet van jou.... ahum...... :) Mooie foto Joke en interessante info erbij. De aversie tegen rood wist ik niet. Wel dat ze elkaar het liefst de tent uit vechten als het op territorium aankomt. Gr. Annemieke

Profielfoto van Hannitsko
Hannitsko

Wat ziet dat er vrolijk uit, mooie foto!

Wat interessant die diepgewortelde afkeer van rood.

gr. Hanneke

Profielfoto van Barky
Barky

Jammergenoeg zonder geluid:) Je laat hier een mooie zingende roodborst zien.

vrgr Annelies V.

Profielfoto van GertPaassen
GertPaassen

Die zingt heerlijk

hgr Gert

Profielfoto van ansbissels
ansbissels
Ja zo staat ie wel op de foto, mooie momentopname.

Upload en deel je foto's

Foto uploaden

Meer van deze fotograaf

meer foto's