Roodoog

Profielfoto van babohj
babohj

Overal in het land kunnen paartjes Nijlganzen worden waargenomen. Buiten broedtijd leven ze ook in troepen, van rond een dozijn vogels tot en met grote concentraties.In veel stadsparken en singels zitten Nijlganzen. Ze zijn verspreid over het gehele land, in feite over heel Europa.

Uit aflezingen van de individueel geringde vogels blijkt dat Nederlandse Nijlganzen uitwisseling vertonen met populaties in omringende landen. Eenmaal gevestigde broedvogels zijn in het algemeen trouw aan hun broedplaats. Jonge vogels kunnen tot op 100 km afstand van de geboorteplek gaan broeden. Dit zijn vooral de mannetjes, de vrouwtjes komen veelal terug nabij de geboorteplaats. De jaarlijkse overleving van Nijlganzen ligt met ruim 80% in dezelfde orde van grootte als die van andere (bejaagbare) ganzensoorten.
Nijlgans (Alopochen aegyptiacus), ook wel vosgans genoemd, is een blijvertje.De nijlgans komt oorspronkelijk alleen voor in Jordanië, Israël en enkele delen van Afrika ten zuiden van de Sahara. In de 18e eeuw is de vogel in Europa ingevoerd als siervogel, waarna ontsnapte vogels al snel ook in het wild zijn gaan broeden. Vooral de laatste jaren is de vogel sterk in aantal toegenomen, tegenwoordig broeden jaarlijks bijna 5.000 broedparen in Nederland. De vogels trekken in de winter gedeeltelijk weg, maar zijn al vroeg weer terug om reeds januari te beginnen met broeden.

Nijlganzen zijn vaal grijsbruin gekleurd met roodbruine bovendelen. Op de borst zit een donkere vlek en de kop en hals zijn lichter, met een donkere vlek rondom het oog. De vleugels zijn opvallend getekend met een groenglanzend en een groot wit vlak.Foerageert in families of losse groepen voornamelijk gras, maar ook mais en peulvruchten.

  • 0x
  • 1161
  • Nijlgans
  • Alopochen aegyptiacus
  • Vogels
  • Sloterpark

Blijf op de hoogte

Houd mij per mail op de hoogte van nieuwe reacties op deze foto.

Inloggen

Log in om te reageren

Inloggen

Nog geen account? Registreer je nu

Reacties (7)

Profielfoto van Hennepen
Hennepen

Goede info bij deze mooie foto! de benaming vosgans kende ik nog niet.

Profielfoto van joanne
joanne

Mooie info bij deze prachtige foto!

Profielfoto van bruinekikker
bruinekikker

Mooi rood oog...!

l.gr.hennyP.

Profielfoto van jokevandepoppe
jokevandepoppe

Er valt heel wat te zeggen over deze mooie gans, hij staat er prachtig op !!

Groetjes,

Joke

Profielfoto van Marijke Scheffer
Marijke Scheffer

Mooie info hier zie ik altijd maar 1 paartje samen met de grauwe ganzen in de wei. Met de jongen blijven ze veel tussen het Pitriet.

De jongen besluiten dan om weg te trekken want het worden er nog niet meer. vr. groet Marijke

Profielfoto van janjoost
janjoost

Deze gans moet niet te lang in de spiegel kijken Want dan barst die. .. Prachtig

mooie plaat + info. - groet.

Profielfoto van JancoGrave
JancoGrave

Ja, ze zitten overal, goede info en opname. Gr. Jan

Upload en deel je foto's

Foto uploaden

Meer van deze fotograaf

meer foto's